Онуфріївщина: Молодь обирає село і професії, які вже стають престижними

Сергій Іванченко (на знімку зліва) з Успенки, незважаючи на свій доволі молодий вік — 28 років, має чималий досвід роботи організатора сільгоспвиробництва. З 2012 року він керує фермерським господарством “Престиж Агро”. Про це повідомляє газета "Придніпров'я".

Саме до сільської праці лежить душа, каже фермер, тож він і професію здобув відповідну — агроном.

Хоч за посадою Сергій — голова ФГ, та керівник володіє універсальними для аграрія навичками — крім агрономії, опанував усіма видами техніки, що використовується в господарстві, вміє “чути” її і, за потреби, відремонтувати. Відкрився хист і до тваринництва. І якщо є потреба — сам береться за вила та лопату.

Так само і двоє працівників господарства: брат Сергія — Іван Іванченко та їхній тезка Олександр Іванченко (на знімку справа). Вони можуть “переключитись” на будь-яку іншу роботу, адже, незважаючи на незначну площу обробітку — 164 га, “Престиж Агро” — багатопрофільне господарств. Крім вирощування зернових та технічних культур, тут мають напрацювання і в овочівництві — в основному вирощують помідори (в теплиці), які реалізовують місцевому населенню та на ринках Кременчука.

А останнім часом Сергій Іванченко будує плани і щодо розвитку тваринництва. Початок вже є — невелика птахоферма, поки що для власних потреб, де утримуються гуси, кури. Є й екзотика — пара страусів, що дісталася “у спадок” від попереднього їхнього господаря. Африканська птиця добре вживається з місцевою, хоч за розміром і має значні переваги.

Планує збільшити і поголів’я овець (благо, випасати їх є де). І вже є задум щодо утримання великої рогатої худоби. Зокрема — корів. “Сподіваюсь, що найближчим часом люди більше цінуватимуть натуральне молоко, а не порошкове, — каже з цього приводу молодий фермер. — Тож і розширювати виробництво матиме сенс”.

Звісно ж, для забезпечення належного функціонування господарства потрібні відповідні кадри.

“Нині молоді люди здебільшого вважають сільські професії не престижними, — зазначає Сергій. — Хочуть стати менеджерами, юристами, фінансистами… Тому ми зараз маємо їх так багато, а от гарних трактористів, тваринників знайти важко”.

Тому і цінує С. Іванченко свій невеликий, але відповідальний колектив.

“Коли я прийшов працювати у ФГ “Престиж Агро”, мені тут відразу сподобалось, бо і атмосфера в колективі хороша, і техніка, на якій працюю — нова, — зазначає тракторист Олександр Іванченко. — А коли заходить мова про престижність роботи, хочеться сказати, що сільська праця була споконвіку — люди працювали і будуть працювати на землі. І мені приємно бути причетним до цього”.

Щоб усі процеси агровиробництва виконувались чітко і якісно, у господарстві зробили ставку на технічну оснащеність. Тут є два нових трактори, комбайн, вантажна машина, сільгоспінвентар — як імпортного, так і вітчизняного виробництва.

“Щороку стараємось поповнювати технічний арсенал, — зазначає керівник. — Бо саме від цього залежить кінцевий результат нашої роботи. Тож і економити на цих вкладеннях не варто”.

Нинішній рік за погодними умовами був не з легких. У багатьох господарствах внаслідок літньої засухи отримали невисокі врожаї.

Менший, ніж торік, отримали намолот сільгоспкультур і в “Престиж Агро”. Кукурудзи зібрали в середньому по 28,4 центнера з гектара, соняшнику — по 14, озимої пшениці — по 34, озимого ячменю — по 30 ц з га.

Разом із тим, як зазначає Сергій Іванченко, радує ціна на збіжжя. Тому вона компенсує недобір врожаю.

На сьогодні в господарстві зі жнивними роботами повністю впоралися. Нині завершують оранку на зяб. Паралельно розраховуються за оренду земельних паїв.

“Із орендодавцями ми вже розрахувались на 90 відсотків, — каже С. Іванченко. — Приємно, що маємо довіру серед орендодавців. Тож стараємось її підкріплювати. Безкоштовно оремо городи пайовиків (до 10 соток), так само безкоштовно завозимо тюковані сіно, солому, за потреби надаємо матеріальну допомогу”.

Окрім того, фермерське господарство не стоїть осторонь життя місцевої громади. Бере участь у підтримці соціальної сфери — школи, дитсадка.

А з настанням передплатної кампанії Сергій Іванченко за рахунок господарства передплатив для п'яти односельців з-поміж пільгової категорії газету “Придніпров’я”.

З весни до глибокої осені робочий день Сергія Іванченка часто розпочинався і завершувався в полі. І в цьому він наслідує свого батька — знаного в районі агронома Івана Івановича Іванченка. Його багатий досвід став у пригоді й синові. Адже, хоч і змінюються часи, технології агровиробництва, та знання, як кажуть, за плечима не носити. А професійна порада чи підказка — лише додасть успіху в справі.

Користуючись нагодою, Сергій Іванченко вітає всіх своїх земляків із Днем працівників сільського господарства та бажає: “Нехай повсякденна праця та милість природи приносять на успенські лани вагомі врожаї, а жителі нашої громади продовжують славні сільськогосподарські традиції своїх предків. Добра всім, злагоди та благополуччя в родинах!”.

Автор Руслана СОРОКА.

Фото зі сторінки фейсбук "Редакція Газети"