«Багатоходова гра»: політолог розповів, що стоїть за звільненням губернаторів з посад

У той час, як на Кіровоградщині дотримуються принципу правонаступництва влади, в інших областях  голови обласних державних адміністрацій вже пишуть заяви про звільнення. На думку політолога Олексія Якубіна, це певний сигнал для президента України Петра Порошенка. Заяви голів ОДА про звільнення зі своїх посад - своєрідна «гра у відставку» на публіку.
Олексій Якубін говорить: «Мовляв, ось дивіться, ми зараз йдемо, у когось хороший результат після голосування, у когось - не дуже. І ми готові працювати в команді ще чинного президента, а з новим главою державі - ні», - пояснює політолог. І додає - чиновники підуть у відставку в будь-якому випадку, такий закон. «У законодавстві прописано, що після інавгурації нового президента голови областей автоматично йдуть у відставку. І їхні заяви - багатоходова гра на декількох рівнях. Один з розрахунків - спроба показати видимість свого протесту. 

Також, це певний сигнал для президента України Петра Порошенка. Мовляв, готові працювати з новими політичними силами, орієнтованими на чинного президента, а також йти у Верховну Раду. Експерт уточнив, що Президент вже анонсував ідею переформатування «Солідарності» в контексті парламентських виборів. «І як сказав Артур Герасимов, це буде ідеологічна партія. Можливо, правоконсервативного спрямування. Можливо, коли вони будуть формувати свій список, орієнтуватимуться і на регіони. І частина представників адміністрацій, приміром, з Львівської області, будуть намагатися потрапити в цей список. Але політичні перспективи «Солідарності» – під питанням. Якщо вибори будуть достроковими, то при збереженні 5 % бар’єру, у них є шанс зайти в Раду. Через півроку ймовірність потрапляння в парламент цих людей через БПП, сильно зменшується, - каже Якубін. - У Порошенка зараз антирейтинг. І він нічого з ним ще не зробив. І якщо Петро Олексійович очолить список своєї партії, то негативний рейтинг все одно залишиться. Одна справа, коли він діючий президент, у нього є інформаційні ресурси, він міг сам створювати новини, у нього є адміністративна вертикаль. І абсолютно інша ситуація – це Порошенко, який з антирейтингом залишається звичайним, рядовим політиком, у якого можливо ще і почнуться проблеми із законом», - уточнив Якубін.
Нагадаємо читачам, що протягом кількох днів заяви про звільнення вже написали голови Миколаївської, Закарпатської, Львівської  ОДА. Крім того, звільнитися з посади після інавгурації нового президента вирішив голова Тернопільської облдержадміністрації.