На захисті інтересів медичних працівників району

Протягом десяти років поспіль незмінним керівником Олександрійського райкому медичних працівників охорони здоров’я працює Марія Дмитрівна Мороз. Загалом дана профспілка об’єднує працівників Олександрійської центральної районної лікарні та комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Олександрійської районної ради». Налічує вона сьогодні близько 600 осіб — членів профспілки, з яких 442 жінки. 
Марія Дмитрівна (на фото) за покликом душі і за професією — медик. Довгий час працювала у районній лікарні, зокрема, протягом останніх 18 років перед виходом на пенсію обіймала посаду старшої медичної сестри у гінекологічному відділенні. Жінка завжди займала активну життєву позицію, тож, крім   своїх прямих посадових обов’язків, встигала бути ще й скарбником профспілкового комітету. А після виходу на пенсію вирішила повністю присвятити себе профспілковій роботі.
Головне завдання профспілки, як наголошує моя співрозмовниця, полягає у захисті інтересів найманих працівників.

Сьогодні до складу профкому входить дев’ять осіб: Валентина Алєксєєва (лікар-педіатр комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Олександрійської районної ради»), Анна Смолянінова (старша медична сестра комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Олександрійської районної ради»), Геннадій Мудрий (інженер з охорони праці Олександрійської ЦРЛ), Марина Панасенко (старша медична сестра гінекологічного відділення Олександрійської ЦРЛ), Тетяна Нестерова (старша медична сестра кардіологічного відділення Олександрійської ЦРЛ), Людмила Мороз (завідувач господарством Олександрійської ЦРЛ), Людмила Карташ (медична сестра дитячого відділення Олександрійської ЦРЛ), Олена Барило (скарбник профспілки). При профкомі працюють комісії з питань культмасової роботи, соціального захисту та багато інших.
Профспілка здійснює свою діяльність відповідно до плану роботи, який, крім усього іншого, передбачає оздоровлення членів профспілки та їхніх дітей, організацію екскурсій та турів вихідного дня, проведення урочистих заходів, конкурсів, посвяту молодих спеціалістів.
Членські внески до профспілки щомісяця складають 1 % від заробітної плати: 30 % від цієї суми перераховується до обласного комітету профспілки, а 70 % залишаються у місцевій організації.
– Членство у профспілці забезпечує людині її право на працю, відпочинок, лікарняні, календарну відпустку, декретну відпустку. Також ми практикуємо надання матеріальної допомоги у розмірі 1000–1500 грн членам профспілки у разі, якщо вони захворіли і потребують амбулаторного чи стаціонарного лікування. Надаємо фінансову підтримку і на поховання членів родини наших профспілчан. Також не забуваємо вітати з днем народження колишніх та нинішніх членів профспілки, — говорить Марія Мороз.
Компенсує частково профспілка своїм членам і вартість проїзду на літній відпочинок, придбання путівок у санаторій та дитячі оздоровчі табори, які розташовані на території України. Багатьом вже також припали до душі поїздки до Києво-Печерської лаври та інших визначних місць, організовані профспілкою за рахунок сплати членських внесків з незначною доплатою подорожуючих.
Марія Мороз розповідає, що у кожному відділенні є своя профгрупа, члени якої разом із профоргами складають план роботи на рік та подають його для затвердження. Вона ж, ретельно вивчивши кожен із них, визначає переможця, якого оголошують під час святкування Дня медичної сестри, Дня медика, Дня стоматолога.
– У нашій лікарні працювати легко, адже, на щастя, немає заборгованості із виплати заробітної плати, майже відсутні трудові спори. А все тому, що очолюють Олександрійську центральну районну лікарню та комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги Олександрійської районної ради» досвідчені і мудрі керівники — Валентина Гарагуля та Олександр Гірник. Вони забезпечують належні умови праці своїм працівникам, тож кожен відчуває себе захищеним на робочому місці, — підсумовує наостанок Марія Мороз.