У яких селах району найскладніша криміногенна ситуація — розповів Віталій Кравцов

На рівень злочинності в районі впливають соціально-економічні, суспільно-політичні, криміногенні та багато інших факторів. Про стан криміногенної ситуації в районі нашому виданню розповів начальник Олександрійського районного відділення поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області Віталій Кравцов.
– Аналізуючи минулий рік, скажіть, у яких селах найскладніша криміногенна ситуація й чим це зумовлене?
– Найбільша кількість правопорушень зафіксована у Протопопівці, Приютівці, Новій Празі, Войнівці, Червоній Кам’янці. Ці сільські території мають найбільшу чисельність населення, що, у свою чергу, впливає на збільшення рівня злочинності. Тож дані населені пункти перебувають у полі посиленої уваги з боку працівників поліції. 
Варто зазначити, що для стабілізації криміногенної ситуації протягом минулого року перевірялися особи, які знаходяться на оперативних та профілактичних обліках райвідділу, громадяни, які вчиняють насильство в сім’ї, громадяни, які вживають наркотичні засоби. 

– Віталію Миколайовичу, які заходи   проводять працівники поліції для попередження злочинності серед неповнолітніх?
– Протягом минулого року групою ювінальної превенції (ГЮП) Олександрійського районного відділу поліції спільно із службою у справах дітей, соціальною службою райдержадміністрації з метою протидії злочинам, які можуть скоїти діти, а також для уникнення скоєння злочинів проти дітей, проводилися рейди у місцях скупчення дітей та молоді: на дискотеках, спортивних майданчиках, парках, скверах у Протопопівці, Приютівці, Головківці, Новій Празі, Червоній Кам’янці, Куколівці. 
Крім того, дільничні інспектори поліції разом із інспекторами ювенальної превенції проводили профілактичну роботу серед дітей з метою виявлення та запобігання фактів вживання алкоголю, наркотиків, паління, дитячої бездоглядності та жебракування. На обліку в ГЮП Олександрійського РВП перебуває вісім неповнолітніх, які раніше вже мали судимість, але не відбували термін покарання у місцях позбавлення волі. Такі діти проживають у Протопопівці, Приютівці, Новій Празі, а працівники поліції здійснюють за ними постійний контроль. 
Також посилену увагу у своїй роботі ми приділяли і складанню адмінпротоколів, яких протягом 2018 року було складено 273, з них — 104 (на території всього району) відносно осіб, які скоїли насильство в сім’ї. Дані особи були поставлені на профілактичний облік. Дільничні офіцери поліції проводили профілактичні бесіди щодо недопущення вживання алкогольних напоїв та вчинення правопорушень із даною категорією громадян. 
– Чи має підпорядковане вам райвідділення поліції належне матеріально-технічне та кадрове забезпечення?
– На сьогоднішній день штатна чисельність дільничних інспекторів поліції при потребі 11 осіб складає 6. Навантаження на одного дільничного залежить від густоти населення та розташування населеного пункта і становить від 6 до 15 населених пунктів. Ми маємо два новеньких автомобілі для виїзду групи швидкого реагування та по одному транспортному засобу для виїзду працівників кримінального розшуку, а також дільничних офіцерів поліції. Але останні потребують додаткового придбання машин для більшої оперативності та ефективності у своїй повсякденній роботі.
– Скажіть, будь ласка, чи  доводиться Вам у своїй роботі залучати кінологів? 
– При розкритті тяжких та особливо тяжких злочинів у ході проведення слідства ми вдаємося до залучення спеціалістів  кінологічного центру ГУНП в Кіровоградській області.
–  Наостанок хотілося б дізнатися, чи співпрацюєте Ви з органами місцевого самоврядування у боротьбі зі злочинністю та профілактиці правопорушень. 
– Хочу відзначити, що на належному рівні між райвідділенням поліції та сільськими головами району організована співпраця, ми знаходимо порозуміння, консолідуємо зусилля при вирішенні тих, чи інших проблем. Скажімо, у разі потреби проводимо додаткові перевірки. 
На даний час задля зменшення рівня криміногенної ситуації, забезпечення безпеки громадян та охорони публічного порядку за кошти Новопразької ОТГ на території смт Нова Прага встановлюється чотири камери відеоспостереження. Аналогічна кількість камер з’явиться невдовзі і у селищі Приютівка. А ще у приміщенні колишньої Протопопівської сільської ради невдовзі повинна запрацювати поліцейська станція, де згідно з графіком в окремій кімнаті матимуть змогу проводити прийом громадян дільничні інспектори поліції. А на території Куколівської сільської ради вже встановлені та працюють чотири камери відеоспостереження.

Довідково: Минулого року до Журналу єдиного обліку зареєстровано 2651 заява та повідомлення про кримінальні правопорушення та події (у 2017 рік — 2719), з яких 510 внесено до Єдиного Реєстру Досудових Розслідувань. З числа зареєстрованих 510 кримінальних проваджень, внесених до Єдиного реєстру, 267 — з ознаками кримінального правопорушення, з яких по 84 провадженнях особи встановлені. Протягом звітного періоду закінчено розслідування по 321 провадженню, з яких 93 направлені до суду, а 228 — закриті у зв’язку із не підтвердженням факту скоєння злочину.
Якщо проаналізувати криміногенну ситуацію в районі, то серед кримінальних справ на території району, як в минулому, так і в 2019 році,  переважають крадіжки особистого майна громадян. Їх, як правило, вчиняють особи, які не мають постійного місця роботи та прагнуть до швидкого заробітку коштів шляхом реалізації вкрадених речей.