Яку воду споживають жителі району

Все більшої актуальності в умовах неблагополучної екології, що пов'язана з забрудненням малих та великих річок України, набуває питання якості питної води, її раціонального використання. В одному із попередніх номерів на сторінках районного часопису «Сільський вісник» (№ 6 від 8.02.2019) ми розпочали досліджувати дану проблематику. Отож, продовжуємо обговорювати тему водозабезпечення на прикладі окремих комунальних підприємств нашого району.

Косівка
Жителі села не користуються дніпровською водою, адже водозабезпечення на їхній території здійснюється з двох місцевих водогонів, які перебувають на балансі КП «Косівчанка». Крім цього, у населеному пункті є домогосподарства, жителі яких використовують воду із власних колодязів та свердловин.
За словами директора КП «Косівчанка» Олександра Поліщука, даним комунікаціям більше 40 років, тож вони технічно застарілі і потребують капітального ремонту. Але вартість таких робіт коштує дуже дорого. Отож, через брак грошей доводиться обходитися поточним ремонтом. Як розповів Олександр Поліщук, утримання КП «Косівчанка» відбувається за рахунок абонентської плати водокористувачів та субвенції із сільського бюджету. У 2018 році для потреб місцевого комунального підприємства Косівська сільська рада виділила 652 тис. грн. За ці кошти провели заміну старих труб на пластикові на вулиці: Гагаріна (повну заміну), на вулиці Центральній (1 км 26 метрів).
Крім того, у 2018 році з допомогою нових труб провели заміну під’єднання до мережі водопостачання амбулаторії, Косівського НВО, Будинку культури (раніше вода у ці заклади подавалася по старих трубах). Торік замінено на нову і водонапірну башту на вулиці Вишневій, на що витрачено із бюджету сільської ради близько 188 тис. грн.
У переважній більшості жителі с. Косівка своєчасно та в повному обсязі розраховуються за спожиті послуги, тож відсоток розрахунку за них, за словами директора КП «Косівчанка», складає 99%. Очільник наголошує, що через підвищення тарифів на електроенергію нині гостро постає питання про необхідність підвищення абонентської плати за водокористування. На даний час плата за воду для абонентів КП «Косівчанка» складає 17,58 грн/м3. Найближчим часом повинні відбутися громадські слухання щодо підвищення тарифів на послуги водопостачання.
— Наше підприємство підписало із управлінням Держпродспоживслужби в Олександрійському районі угоду, відповідно до якої вони здійснюють відбір води та перевіряють її якість раз на квартал. Також є письмова домовленість про те, що представники Держпродспоживслужби двічі на рік проводять планову очистку води. У 2019 році ми плануємо провести поточний ремонт — ​заміну старих труб на пластикові по вулиці Миру (1,5 км), вулиці Культури (360 метрів), а також замінити близько 450 метрів трубопроводу по провулку Миру, — ​повідомив Олександр Поліщук.
Новоселівка
А от водопостачання до помешкань більшості людей, які проживають на території Новоселівської сільської ради, здійснюється з водогону «Дніпро-Кіровоград», яке їм забезпечує КП Струмок» (хоча є і ті, хто користується власними колодязями та свердловинами).
Головний бухгалтер місцевого комунального підприємства Надія Лубкіна говорить, що фінансову підтримку для ремонту мережі водогону щорічно надає Новоселівська сільська рада. Так, скажімо, восени 2018 року на території Новоселівської сільської ради було здійснено поточний ремонт водопровідної мережі, протяжність якого складає 3 км 200 метрів (замінені старі труби на пластикові). На 2019 рік із сільського бюджету вже виділено 350 тис. грн для проведення поточного ремонту водопровідної мережі.
— Щоквартально представники управління Держпродспоживслужби в Олександрійському районі проводять перевірку якості води, яку споживають жителі території Новоселівської сільської ради. Остання перевірка, що підтвердила якість води та її придатність до споживання, була наприкінці 2018 року. Розрахунок населення за спожиті послуги з водопостачання складає 70–75%, а вартість води — ​16,85 грн/м3. Очистку води здійснює «Дніпро-Кіровоград», а ми заздалегідь інформуємо громадян про проведення таких заходів, — ​розповідає Надія Лубкіна.
Куколівка
Із місцевої свердловини та шахтного колодязя, які перебувають на балансі КП «Куколівське», у с. Куколівка вода потрапляє по водопроводу до більшості домоволодінь жителів населеного пункту. Хоча у віддалених районах села, де водогону не було з моменту його будівництва та введення в експлуатацію, люди користуються власними колодязями та свердловинами.
— Кошти для проведення поточних ремонтних робіт підприємству, яке я очолюю, виділяє Куколівська сільська рада. У рік ця сума складає близько 120–150 тис. грн. Так, наприклад, протягом останніх трьох років завдяки фінансуванню із місцевого бюджету нам вдалося повністю замінити на вулиці Київській іржаві металеві труби на пластикові. Крім того, пластикові труби проклали і на всіх аварійних ділянках поблизу Куколівського НВК. На сьогоднішній день розрахунок за спожиту населенням воду складає приблизно 90%, а вартість води — ​майже 22 грн/м3, — ​зазначає директор комунального підприємства Сергій Сазанський.
За словами керівника, для того, аби уникнути підвищення тарифів на водозабезпечення, минулого року за кошти Куколівської сільської ради придбали насос італійського виробництва, який дозволить зменшити витрати споживання електроенергії, що використовує комунальне підприємство. На даний час триває установка цього насосу в свердловині, яка перебуває на балансі КП «Куколівка» і розташована на вулиці Вишневій.
Очистка води у с. Куколівка, як запевнив Сергій Сазанський, відбувається методом хлорування, яке проводить КП «Куколівське» самостійно двічі на рік. Перед проведенням заходів сповіщають жителів території про необхідність зробити запас води та термін, протягом якого здійснюватимуться відповідні роботи.
А для того, щоб переконатися у якості води та її придатності до споживання і використання у побуті, за домовленістю із керівництвом управління Держпродспоживслужби в Олександрійському районі у населеному пункті проводиться короткий (щомісяця) та повний (раз на рік) аналіз води.
За інформацією Олександрійського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області протягом 2018 року лабораторний контроль безпечності та якості питної води систематично, відповідно до державних вимог «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» проводився лише на 6 водогонах із 13. Зокрема, на водогонах таких комунальних підприємств — ​«Войнівське»; «Куколівське»; «Косівчанка», «Водолій» Приютівської селищної ради; «Водограй» Щасливської сільської ради та водогоні ПАТ «Олександрійський Райагрохім» у с. Андріївка.
Як наголошують фахівці Олександрійського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області, більшість жителів нашого району використовує для питних потреб джерела децентралізованого водопостачання (індивідуальні та громадській колодязі та свердловини). У 2018 році фахівцями Олександрійського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області спільно з головами сільських та селищних рад була проведена робота з визначення кількості громадських колодязів, що взяті на облік, а також по приведенню їх у відповідність до вимог чинного законодавства та паспортизації.
— На території Олександрійського району зареєстровано 93 джерела децентралізованого водопостачання, у т. ч. 16 свердловин та 77 колодязів. Відповідно до гігієнічних вимог до води питної, призначеної для споживання людиною, виробничий контроль безпечності та якості питної води повинен проводитися: скорочений — ​1 раз на квартал та повний — ​1 раз на рік. Протягом поточного періоду 2018 року лабораторний контроль із джерел децентралізованого водопостачання проводився лише на території 12 сільських та селищних рад: Новопразької селищної ради; Андріївської, Долинської, Куколівської, Михайлівської, Олександрівської, Попельнастівської, Світлопільської, Травневської, Улянівської, Червонокам'янської, Щасливської сільських рад, — ​говорить Анастасія Чижик, заступник начальника Олександрійського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області. І наголошує, що така ситуація з організацією лабораторного контролю із джерел децентралізованого водопостачання викликає занепокоєння, оскільки більшість населення Олександрійського району використовує для господарсько-питних цілей саме воду із джерел децентралізованого водопостачання.
Нагадаємо, на обліку Олександрійського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області знаходиться 13 джерел централізованого водопостачання — ​водогонів, із них: в комунальній власності — ​7 («Новопразьке», «Водолій» (Приютівська громада), «Водограй» (Щасливська сільська рада), «Войнівське», «Косівчанка» (Косівська сільська рада), «Куколівське», «Струмок» (Новоселівська сільська рада); відомчий водогін — ​1 (ТОВ «Олександрійський цукровий завод»); сільський водогін — ​1 (Ізмайлівська сільська рада); на балансі фермерських господарств — ​4 (ПАТ «Олександрійський Райагрохім» — ​водогін у с. Андріївка, ФГ «Олександрівське» — ​водогін у с. Олександрівка, ПАТ «Шарівське» — ​водогін у с. Шарівка, ТОВ «УкрАгроКом» — ​водогін у с. Дівоче Поле).