Наталія Козир дбає про здоров’я тварин


Вже не один рік поспіль про здоров’я тварин, які утримуються в особистих селянських господарствах на території Головківського пункту та Звенигородської дільниці ветмедицини, дбає ветеринарний фельдшер Наталія Станіславівна Козир (на фото). Попри свій молодий вік (жінці 38 років), вона має за плечима вже майже 20 років трудового стажу у ветмедицині. 
Наталія добросовісно та наполегливо ставиться до виконання своїх професійних обов’язків, працюючи над забезпеченням стабільної епізоотичної ситуації на підпорядкованій території обслуговування. Нині обслуговує 415 голів великої рогатої худоби, 308 голів свиней, 1200 голів собак, біля 1000 голів котів та 410 бджолосімей.
– До моїх професійних обов’язків входить профілактика та лікування захворювань серед тварин, які утримуються в особистих селянських господарствах, ідентифікація, реєстрація худоби, — говорить Наталія Козир і додає, що обслуговує   Головківку, Іванівку, Андріївку, Малу Березівку, Рожеве, Степанівку, Сургани, Ізмайлівку, Пустельникове, Пісчаний Брід, Гайок, Видне, Королівку. Та, попри значну віддаленість населених пунктів один від одного, це не заважає їй  вчасно прибути на виклик, а також проводити заходи щодо недопущення, розповсюдження інфекційних та інших небезпечних захворювань серед тварин, які утримуються вдома у жителів вищеперелічених населених пунктів.
За словами спеціаліста, з метою профілактики та своєчасного лікування захворювань серед тварин в особистих селянських господарствах двічі на рік проводиться диспансеризація поголів’я. А от щеплення корів, кіз, коней, собак, котів проводиться раз на рік згідно з планом. Як наголошує Наталія Станіславівна, вона намагається заздалегідь інформувати власників худоби про проведення подібних заходів, хоча інколи доводиться вдаватися і до непланових щеплень. Зазвичай, відбувається це, коли населений пункт оголошується неблагополучним щодо захворювання тварин на інфекційні хвороби.
– Кожного року перевіряю корів на лейкоз, туберкульоз, бруцельоз, а також роблю щеплення проти сибірки. Поголів’я великої рогатої худоби, яке утримується у приватному секторі, обов’язково повинне пройти всі щеплення незалежно від того чи буде молочна продукція від цих корів йти на реалізацію, чи буде використовуватися для власного споживання власниками тварин, — зазначає Наталія Козир.
Фахівчиня наголошує, що у своїй повсякденній роботі особливу увагу вона приділяє обстеженню великої рогатої худоби на скриті форми маститу, яке проводить щомісячно. І лише після отримання довідки, яку вона надає власнику корови, він має право продавати на ринках молоко та молочну продукцію.
– Останнім часом стан здоров’я великої рогатої худоби, яка утримується у приватних особистих селянських господарствах, добрий, адже власники поголів’я приділяють значну увагу профілактичним заходам і методам з недопущення та попередження виникнення та розвитку інфекційних хвороб. Серед таких — щеплення свинопоголів’я, наприклад, від класичної чуми свиней, бешихи, — констатує фахівець. І додає, що останнім часом значно зменшилася кількість свинопоголів’я в особистих селянських господарствах. На думку спеціаліста, зумовлено це високою вартістю кормів та спалахами час від часу в різних регіонах України захворювання свинопоголів’я на африканську чуму свиней.
Варто зазначити, що під пильним наглядом лікаря ветеринарної медицини знаходиться не лише велика рогата худоба та свинопоголів’я, а й бджолосім’ї, яких утримують сільські жителі. Як наголошує Наталія Козир, усі власники пасіки повинні зареєструвати бджіл на території сільської ради, де бджоли будуть знаходитися на стаціонарному утриманні, виготовити паспорт на пасіку. Фахівець двічі на рік проводить лабораторні дослідження та клінічний огляд кожної бджолосім’ї.
Робочий день Наталії Козир ненормований, адже, якщо у когось із сільських жителів занедужала тварина, вони у будь-яку годину дня і ночі звертаються до неї за ветеринарною допомогою. Фахівець завжди оперативно прибуває на виклик, проводить огляд тварини, встановлює діагноз та призначає необхідне лікування. Адже головне завдання спеціаліста Наталії Козир сьогодні залишається незмінним, як і на перших етапах її професійного становлення — дбати про здоров’я тварин, вчасно проводити профілактичні огляди худоби та стабільно утримувати благополучну епізоотичну ситуацію на дільницях, які вона обслуговує. 
Сама Наталія Козир разом із членами своєї родини: чоловіком Сергієм, який працює кочегаром у місцевому навчальному закладі, та двома доньками — шістнадцятирічною Аліною (цьогорічною випускницею школи, яка вступила до Дніпропетровської Академії митної справи та фінансів на факультет фінанси та банківська справа), а також п’ятирічною Анею (майбутньою першокласницею), проживає у с. Ізмайлівка. Родина тримає чимале підсобне господарство: корів, свиней, курей, біля якого трудяться усі разом. Незважаючи на свою постійну зайнятість на роботі,  жінка знаходить час і на улюблену родину, члени якої є  для неї найдорожчими людьми у житті, міцною опорою, розрадою та підтримкою.
Приємно, що плідна та багаторічна праця  ветеринарного фельдшера не залишилася непомітною на рівні області, тож цими днями з нагоди професійного свята — Дня працівників ветеринарної медицини, Наталію Козир за поданням районного керівництва відзначено Грамотою Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.