Олена Голопьорова 16 років успішно працює в гінекології

Днями Олена Григорівна (на фото) відвідала профільну конференцію “Школа кольпоскопії” Наталії Лигирди в Одесі. Двічі-тричі на рік фахівець бере участь у просвітних заходах та удосконалює свої знання. Це і стало приводом, аби зустрітися і поговорити з нею про особливості її фаху.
Олена поділилася, що сама родом з Бутівського, але освіту медика здобувала у Запоріжжі і там же познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком - сімейним лікарем Сергієм, з яким пліч-о-пліч і працює. Після інституту родина медиків за направленням переїхала працювати у Червону Кам’янку, а звідти - за запрошенням Валентини Гарагулі - до Олександрії, де і розпочали свій медичний шлях в ОЦРЛ.
З 2003-го Олена була лікарем у гінекологічному відділенні. Працювала під чітким керівництвом завідувачки Мирослави Пилипенко, лікаря-гінеколога з багаторічним стажем. А згодом, у 2010-му, Олена перейшла у поліклінічне відділення — ​в жіночу консультацію.

І саме тут не один рік займається виявленням та лікуванням жіночих онкологічних хвороб. Зокрема, що стосується виявлення передракових пухлин шийки матки і вагінальних новоутворень. Своїм головним завданням вважає вчасну діагностику і профілактику хвороб, адже від раку статевих органів в Україні і не тільки помирає 90% жінок. У більшості випадків це жінки у віці до 40 років. Особливо це стосується тих, хто має велику кількість партнерів, або тих, хто нерегулярно проходить профогляди, чи не звертаються до лікаря у період менопаузи (клімаксу). Вони знаходяться у групі ризику і можуть підхопити вірус папіломи людини (ВПЛ) та серйозно захворіти. Але, щоб цього не сталося, Олена Григорівна прискіпливо ставиться до профоглядів своїх пацієнток і закликає не боятися гінекологів, та вчасно до них звертатися.
Профогляди проводить відповідно до заздалегідь запланованих графіків. Це стосується і працівників підприємств, і всіх, хто сам виявляє це бажання. Якщо під час візиту до Олени Григорівни було виявлено якісь патології шийки матки чи інших жіночих статевих органів, то пацієнток направляють на цитологічні та лабораторні дослідження. Своїх пацієнток лікарка зазвичай направляє до лабораторії «Сінево», якій найбільше довіряє. Говорить, що останнім часом у жінок виявляє все більше інфекцій, що передаються статевим шляхом. Мова йде про ВІЛ/СНІД та інші статеві невиліковні запалення. «Ми робимо також цервікальні скринінги та мікроскопічні дослідження. А саме — ​мазки на новоутворення з високою діагностичною чуттєвістю, — ​говорить Олена Григорівна. — ​Іншими словами — ​це забір біоматеріалу для дослідження на біопсію. Його направляємо у Харків. У своїх пацієнток часто виявляємо проблеми, пов’язані з ерозією шийки матки, її дисплазії, цервіцити і кольпіти, фіброміоми, кісти і запальні захворювання яєчників. А також проводимо додаткову ультразвукову діагностику і більш детальний забір аналізів. Для нас  ​боротьба з будь-якою хворобою — ​це перш за все безпосереднє бажання отримати позитивний результат, щоб врятувати жінку і її майбутню дитину. Мабуть, у цьому і полягає найвище мистецтво лікаря».