Творча група з Попельнастого збирає спогади старожилів

Ярмілко Катерина Леонтієвна
Ганна Онуфрієвна Шевченко,
 Останні два роки ініціативна група з Попельнастого записує на відео спогади місцевих старожилів. Ними планують наповнити електронний архів місцевого культурно-просвітницького  центру.
«Нещодавно не стало Григорія Дмитровича Грами — останнього учасника Великої Вітчизняної війни з Попельнастого — і ми серйозніше взялися за справу, активізували свою роботу, — говорить мій колега Валерій Жванко. —Доля земляків просто неймовірна, і цікава не лише мені та моїй родині, а й багатьом мешканцям села, та стане у нагоді молоді.

Моя дружина Зінаїда присвятила Катерині Ярмілко вірша, бо була вражена її долею. Ми не раз обговорювали  в родині життя стареньких та їх спомини про історичні події. Потім своїми ідеями ми поділилися з місцевими активістами. Так гуртом  і прийшли до думки, що варто активніше записувати спогади попельнастівських старожилів та залишити частинку історії для прийдешніх поколінь».
Ідеї розділили директор сільського будинку культури Ольга Чорнобривець та її чоловік Анатолій Петрович, сільський бібліотекар — Наталя Шкуратько, та соціальні працівники сільської ради, які створили ініціативну групу, що фіксує спомини односельців.
«Вже відзняли відео про 95-річну Ганну Онуфріївну Шевченко, 92-річну Катерину Леонтіївну Єрмілко, 90-річну Надію Єгоріївну Безрукаву. Це з останніх. Всі вони пережили Голодомор, розкуркулення, війну, працювали у колгоспі, мали нелегку жіночу долю. Але  чудово шили та вишивали, не корилися важкій долі і зараз мають вдома гарні рушники, подушки та одяг. 
А от баба Катя все життя займається квітами. І не зважаючи на вік, має найошатніше подвір’я у селі. Попередньо ми також записали спомини 82-річної Олександри Федорівни Пурис та 92-річної Марії Павлівни Рогачової. Ми продовжуємо цю роботу. Для того маємо все необхідне оснащення. Є фотоапарат, відео‑ камера, що придбав сільський голова Олег Волянський для потреб будинку культури, ними і користуємося».
Додам,  що фото і відео матеріали після обробки зберігатимуться у культурно-просвітньому центрі. А невдовзі будуть розміщені на спеціальному інтернет-ресурсі із загальним доступом. Охочі зможуть їх переглянути.