У районі перевірили якість харчування дітей. Що виявила перевірка?

У деяких дошкільних закладах району діти недоїдають. Такі факти виявила під час чергового моніторингу спеціальна комісія, що створена торік наказом по відділу освіти РДА. Як встановила перевірка, у денному раціоні вихованців дошкільних установ району спостерігається значний дефіцит продуктів (менше як 50% від норми): свіжих фруктів та цитрусових, молока, молочнокислих продуктів та сирів. Зокрема, протягом січня поточного року в Ізмайлівський, Косівський, Червонокам’янський ДНЗ взагалі не завозилися соки, в Олександрівський, Щасливський ДНЗ - свіжі фрукти та цитрусові, в Попельнастівський ДНЗ - молоко та кисломолочні продукти. Варто окремо наголосити, що протягом вказаного періоду зазначені продукти отримували не у повному обсязі вихованці трьох Новопразьких садочків - «Рукавичка», «Журавлик» та «Сонечко».

Проте, у денному раціоні дошкільнят спостерігається надлишок (більше 130%) круп, бобових та макаронних виробів, олії та томатної пасти. По окремих закладах дошкільної освіти надлишок вказаних продуктів був значним. А саме, понад норму у дитячому харчуванні переважають крупи, бобові та макаронні вироби в Олександрівському ДНЗ (160%), Дівочепільському ДНЗ (164%), Протопопівському ДНЗ (178%), Новопразькому ДНЗ «Рукавичка» (251%). Олія переважала у стравах, що готують дітлахам, у Новопразьких ДНЗ – «Журавлик» (165%) і «Рукавичка» (166%), Андріївському (166%), Щасливському (166%), Косівському (177%), Протопопівському (193%), Дівочепільському ДНЗ (300%). У вищезгаданих садочках дефіцитом були овочі, масло вершкове, сметана, соки, молоко, молочні продукти, м’ясо та м’ясопродукти.
Це, у свою чергу, й призвело до значного надлишку використання інших продуктів, переконана начальник відділу освіти РДА Олена Полтавець. За її словами, причиною неякісної організації та невиконання норм харчування дітей у деяких закладах дошкільної освіти району є нестабільність цін на продукти харчування та недостатнє фінансування видатків на дошкільну освіту. А ще серед причин такої ситуації керівниця районної освіти називає недостатній контроль за організацією харчування з боку керівників дошкільних установ – саме вони за це відповідальні. Перевірка виявила, що не в усіх закладах навчилися застосовувати таблицю зміни продуктів за енергетичною цінністю та не скрізь працює кваліфікований медичний персонал.
Для забезпечення 100% виконання норм харчування дошкільнят керівникам ДНЗ рекомендовано було переглянути вартість харчування однієї дитини на день, враховуючи ціни на продукти. У деяких сільських радах рекомендації врахували. Станом на 19 березня 2018 року розмір оплати за один день перебування у садочку вже змінили у Попельнастівській сільраді (з 25 на 35 гривень), у Приютівській селищній раді (з 27,8 грн. на 32 грн.), Андріївській сільраді (з 20 на 30 грн.), що надало можливості із січня 2018 року виконувати норми харчування у Попельнастівському, Приютівському, Андріївському садочках.
У відділі освіти нагадують, що серед чинників, що забезпечують нормальний розвиток дитячого організму, збалансоване харчування має першорядне значення. Від нього залежить здоров’я дітей, їхня життєрадісність, фізична активність. Якісно повноцінне і кількісно достатнє харчування сприяє нормальному зростанню дитини, правильному розвитку його органів і тканин, підвищує стійкість організму до несприятливих дій зовнішнього середовища (охолодження, перегрівання, інфекційних хвороб). «А якщо наші діти не отримують поживного харчування у період свого інтенсивного зростання, то що можна говорити про здоров’я підростаючого покоління? Вочевидь, говорити не варто, варто діяти, щоб виправити ситуацію на краще», - переконана Олена Полтавець.
Довідково: станом на 19 березня 2018 року у районі функціонує 21 заклад дошкільної освіти та 8 дошкільних підрозділів навчально – виховних комплексів. У 26 дошкільних установах району організоване триразове харчування 98 вихованців, що становить 97% від загальної кількості дітей. 30 вихованців відвідують заклади короткотривалого перебування (режим роботи 4 години): Ясинуватський, Бандурівський ДНЗ, Долинська філія Червонокам’янського НВО, де харчування вихованців відсутнє. Відповідно до поданої інформації сільськими, селищними радами, середня вартість харчування на одну дитину становить 23 грн. (торік 20 грн.). Найбільша вартість у Попельнастівському, Світлопільському ДНЗ (35 грн.), Приютівському (32  грн.), Андріївському ДНЗ (30 грн.). Найменша вартість – в Улянівському ДНЗ (18 грн.), Добронадіївському ДНЗ (15 грн.), Дівочепільському ДНЗ (14,84 грн.). У той час, як 100% виконання норм харчування дошкільнят вартує за приблизними розрахунками 39 гривень (від 32 до 55 грн.). Як наслідок, норми харчування по закладах дошкільної освіти у січні 2018 року виконувалися лише у середньому на 69%.
За словами Олени Полтавець, саме засновники та керівники дошкільного навчального закладу мають зобов’язання перед батьками (опікунами) дітей про те, що будь – яка їжа, що запропонована дітям, буде збалансованою та безпечною, корисною та приготовленою в закладі з дотриманням вимог чинного законодавства.
М. Веселка.