Визначайтеся з лікарями «первинки»

Днями в редакцію нашої газети зателефонувала читачка Ольга Коваленко:
- Шановні працівники редакції, – ​зателефонувала до редакції. – ​Прочитала у минулому номері публікації, що стосуються нових правил роботи медицини. І в мене виникли запитання. Одне з них стосується укладення угод з фахівцями. Цікавить, з чого треба починати? 
Інше питання - про «доступні ліки». Як спрацювали за цією програмою у районі, чи багато людей звертається, яке фінансування передбачене на нинішній рік?

Щоб відповісти на запитання нашої читачки, за коментарем ми звернулися до головного лікаря районного центру надання первинної медико-санітарної допомоги Олександра Гірника.
Олександр Миколайович нагадав, що з 1 квітня усі жителі району можуть включитися у приписну кампанію з вибору лікаря первинної допомоги. Для укладення угоди можна звернутися до таких фахівців:
• Олександрійська амбулаторія– ​Сергій Миколайович Голопьоров – ​завідувач, лікар загальної практики – ​сімейний лікар, 
• Олександрівська - Марина Володимирівна Холод – ​заступник головного лікаря з медичного обслуговування пацієнтів, лікар загальної практики – ​сімейний лікар; 
• Войнівська  –  ​Олена Олександрівна Мартиненко – ​завідувач, лікар загальної практики – ​сімейний лікар; 
• Головківська – ​Микола Васильович Лещенко – ​завідувач, лікар загальної практики – ​сімейний лікар; 
• Косівська – ​Олена Антонівна Шульга – ​завідувач, лікар – ​терапевт; 
• Приютівська – ​Андрій Григорович Данилюк – ​завідувач, лікар – ​терапевт; Ірина Юріївна Кулак – ​лікар загальної практики – ​сімейний лікар, Геннадій Федорович Лазаренко – ​лікар загальної практики – ​сімейний лікар, Надія Василівна Цимбаліста – ​лікар загальної практики – ​сімейний лікар; 
• Бутівська – ​Володимир Михайлович Дмитрик – ​завідувач, лікар загальної практики – ​сімейний лікар; 
•  Шарівська –  ​Ірина Анатоліївна Брицька – ​завідувач, лікар загальної практики – ​сімейний лікар; 
• Протопопівська – ​Віталій Олексійович Ізотов – ​завідувач, лікар загальної практики – ​сімейний лікар; 
• Попельнастівська  –  ​Руслан Євгенійович Питула – ​завідувач, лікар загальної практики – ​сімейний лікар; 
• Новопразька амбулаторія: Михайло Ілліч Цвігун – ​завідувач, лікар загальної практики – ​сімейний лікар, Катерина Миколаївна Цвігун – ​лікар загальної практики – ​сімейний лікар, Марія Петрівна Лисяк – ​лікар загальної практики – ​сімейний лікар, Катерина Олексіївна Мошина – ​лікар – ​терапевт дільничний;
• дитяча консультація - лікар – ​педіатр Валентина Миколаївна Алєксєєва.
- Згідно з реформою, пацієнт більше не прив’язаний до лікаря за місцем свого проживання- говорить О. Гірник. Він має право вільно обирати собі лікаря і укладати з ним угоду. Декларація підписується на рік, тоді її можна продовжити. У разі, якщо ви вирішите підписати угоду з іншим лікарем, зможете зробити це у будь-який час.
Щодо програми «Доступні ліки», то у минулому році район стовідсотково використали затверджені і виділені кошти у сумі 640,2 тис. Лікарями закладів охорони здоров’я району виписано 14115 рецептів. Укладені угоди з шістьма аптечними закладами щодо здійснення відпуску лікарських засобів певним категоріям хворих.
- Для того, щоб взяти участь у програмі, треба звернутися до свого сімейного лікаря, дільничного терапевта або профільного лікаря, який випише рецепт, наголошує Олександр Миколайович. - Отримати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми можна безкоштовно або з незначною доплатою в аптеках з позначкою «Доступні ліки». Зокрема, беруть участь у державній програмі аптечні мережі «Здоров’я», «Ліки Кіровоградщини», «СІТІФАРМ», ПП «Лукіна» у Новій Празі. Для хронічно хворих лікар може виписати рецепт максимум на три місяці, тож не буде потреби звертатися щомісяця. Якщо у населеному пункті немає лікаря, то слід звертатися до медичних працівників ФАПу, які можуть приїхати у район і взяти хворим ці рецепти. Ми намагаємося також охопити якомога більше людей, що потребують безкоштовних ліків, і під час виїзної поліклініки у села району.
Наостанок звертаю увагу жителів району: програма діє, на поточний рік виділено вже значно більше коштів – ​902,9 тис. грн, тому скористайтеся можливістю, яку надає вам держава.
О. СТОРЧОВА.