До Інтернету підключилися вже кілька амбулаторій

Нині жваво і в ЗМІ, і в лікарнях, і поміж людьми обговорюється тема реформування медичної галузі. Є чимало критики, побоювань. Та все ж ми рухаємося у цьому напрямку і маємо бути обізнаними, як проходить реформа, що робити нам, пацієнтам. А ще чимало сільських жителів скептично ставляться до запровадження телемедицини на селі. Кажуть, немає інтернету, потрібної техніки і фахівців. Та й взагалі, як можна лікуватися таким чином.
Про перші кроки щодо комп’ютеризації робочих місць лікарів, які уже зроблено в нашому районі, на початку року йшла розмова із головним лікарем районного центру надання первинної медико-санітарної допомоги Олександром Гірником. Що змінилося за місяць, яку техніку придбали і чи вже підключилися до мережі Інтернет знову поговорили із Олександром Миколайовичем.

- Процес реформування медичної галузі стартував і усі ми працюємо на те, щоб досягти мети, на яку вона спрямована – ​якість обслуговування і доступність до нього населення, своєчасність і неперервність медичної допомоги. Уже на початок другого півріччя в районі повинна запрацювати реальна телемедицина. На її впровадження ще маємо час. Наразі вже придбали для амбулаторій комп’ютери і ноутбуки з усією необхідною оргтехнікою – ​веб камерами, сканерами і принтерами. Тринадцять із них закупили за кошти районного бюджету і п’ять – ​за кошти сільських і селищних рад. До мережі Інтернет уже підключилися у районній амбулаторії, у Войнівці, Олександрівці та Попельнастому. Ця робота продовжуватиметься і по інших амбулаторіях. До всього буде налагоджена спеціалізована інформаційна система, працювати в якій треба буде навчитися нашим фахівцям. Загальнодержавна система повинна запрацювати із 1 липня.
Тоді наші медичні працівники у разі необхідності матимуть змогу проводити оперативні додаткові консультації з провідними фахівцями районних і обласних лікарень, аби визначитися з тим, як краще допомогти хворому, який курс лікування йому призначити. Та й хворому не треба буде витрачати час і чималі кошти на поїздку в інші медичні заклади.
Також хочу нагадати, що у квітні розпочнеться приписна кампанія з вибору лікаря первинної допомоги. До цього часу треба визначитися з педіатром, терапевтом або сімейним лікарем, до якого ви хочете в подальшому звертатися. З початком кампанії треба прийти до нього й укласти угоду. З собою потрібно мати паспорт та ідентифікаційний номер, для дитини - свідоцтво про народження й документи обох батьків. Необхідні дані внесуть у реєстр пацієнтів, роздрукують декларацію, яку слід підписати у двох примірниках (один із них залишається у пацієнта), і з цього моменту можна звертатися до свого лікаря “первинки”. За потреби можна буде змінити лікаря, тоді попередня угода автоматично анулюється. Обмежень на зміну лікаря протягом року немає.  
О.СТОРЧОВА.