МЕДИЧНА РЕФОРМА ПРОСТИМИ СЛОВАМИ

Простого пересічного жителя України від маленького села до столиці хвилює важливе питання, яке відображає  просте бажання отримати нормальну медичну допомогу. Більшості із нас байдуже, що це за госпітальні округи,  реімбурсація і скандали, які роздуваються медичною елітою. Проте через незнання основ медичної реформи легко накрутити людину на негатив та бажання залишити стару модель медицини Семашка. Тому буду намагатися простими словами пояснити: чого чекати від нововведень Міністерства охорони здоров’я.

Що не так з нашою системою охорони здоров’я? – Незаперечний факт, що вона не безкоштовна, як прописано в Конституції України. На сьогодні наша держава, та й будь-яка інша, не в змозі утримувати таку величезну галузь лише за рахунок податків. Величезна корумпованість системи дисонує з низькою якістю медичних послуг, що надаються населенню. Дотепер лікарні фінансуються не за кількістю наданих медичних послуг, а за кількістю ліжкомісць, що не є стимулом для швидкого та ефективного лікування хворого. Це лише наріжна частина проблем, які треба змінювати в першу чергу.     

Коли ж розпочнеться медична реформа? – Взагалі, старт було дано ще в  липні 2011 року, коли Верховна Рада України ухвалила два профільних закони, якими передбачався розподіл медичної допомоги за видами: екстренна, первинна, вторинна (спеціалізована), третинна (високоспеціалізована), паліативна та медична реабілітація.
Другий етап розпочався 30 листопада 2016 року, коли уряд ухвалив постанову №1013-р «Про схвалення Концепції реформи фінансування системи охорони здоров’я». Тому вже з 2017 року буде змінено модель фінансування первинної ланки медичної допомоги - це амбулаторії, ФАПи та кабінети сімейних лікарів, куди хворі повинні звертатися в першу чергу. 
У Міністерстві охорони здоров’я, втім, запевняють, що законодавчі та адміністративні перетворення займуть щонайменше півроку. Загалом перехід на нову систему фінансування медицини розрахований на три роки і остаточне впровадження очікується у 2020 році.

Що повинно зміниться? - Головний принцип. Тепер держава буде видавати лікарням гроші за надані медичні послуги. Державою буде визначено вартість медичних послуг за офіційно прийнятим в державі переліком хвороб та вартість ліків, необхідних аби ці послуги надавати. Вводиться принцип «гроші ходять за пацієнтом».
Звичайно, більшу частину коштів держава буде надавати авансом, адже державним закладам (поки що) немає де взяти гроші на лікування пацієнтів, крім як в державному бюджеті. 
Втім, з прогресом реформи держава отримає змогу авансувати все менше за рахунок співоплати медичних послуг самими пацієнтами. Співоплата – це доплата пацієнтами за послуги, що не входять до базового гарантованого (безкоштовного) пакету.
Співоплата послуг пацієнтами буде офіційною, в касу лікарні. Тобто ми з вами матимемо змогу офіційно оплатити всі послуги і ліки, що не входитимуть до гарантованого пакету кожного пацієнта. 
Взагалі 2017 рік – це рік реформування первинної ланки медичної допомоги.

Що це за “первинна ланка медичної допомоги”? – це центри первинної медико-санітарної допомоги, в які входять амбулаторії і ФАПи.
Первинна (амбулаторна) ланка – це невідкладна допомога та допомога, що надається пацієнтам за місцем проживання або перебування лікарями загальної практики (лікування отруєнь, простих типових захворювань типу застуд та грипів, простих травм, алергічних реакцій). На цьому ж рівні проводять базові аналізи, збір крові та рентгени. 

Що саме зміниться на краще для пересічного громадянина? – Буде забезпечено: право громадян вільно вибирати лікаря; належну доступність, якість та рівність в отриманні первинної медико-санітарної допомоги для населення шляхом розвитку мережі підрозділів, наближених до місць проживання населення, що є надзвичайно важливим особливо для сільської місцевості; наступність та послідовність обстеження, лікування та реабілітації пацієнтів у взаємодії з іншими закладами охорони здоров’я відповідно до медичного маршруту пацієнта; профілактику та раннє виявлення неінфекційних та соціально-небезпечних захворювань.

А що таке гарантований пакет і що до нього входить? - Гарантований пакет – це наша безкоштовна медична страховка від держави. Тобто всі ми матимемо перелік медичних послуг, які держава готова нам надати безкоштовно. Все, що в цей перелік не входитиме, ми змушені будемо оплачувати. Офіційно, і в касу медичного закладу. Ці кошти заклад зможе використовувати на свій розсуд. Наприклад, вкладати у розвиток лікарні. 
До пакету входитиме первинна допомога (тобто те, з чим ви ходите до вашого дільничного лікаря – простуди, отруєння, проблеми з кров’яним тиском та різні нездужання) та екстрена медична допомога (у випадку критичних станів, поранень та нещасних випадків), основні види амбулаторних послуг за направленням сімейного лікаря, основні види стаціонарної допомоги за направленням лікаря, основні лікарські засоби, внесені до переліку, кошти за які лікарні буде відшкодовано державою.

Як обрати собі лікаря? – по-перше, лікар може працювати і в державному закладі, і  в приватному. Держава однаково буде платити кошти таким лікарям, але вони обов’язково повинні мати ліцензію. По-друге, з лікарем треба укласти договір. Його зразок зараз розробляє Міністерство. Планується, що до 1 липня нам треба визначитися зі своїм сімейним лікарем і укласти з ним угоду. Лікування у лікаря, з яким підписано договір буде безкоштовним. Якщо вам захочеться піти до іншого лікаря, то доведеться заплатити гроші. Спочатку знайти «свого» сімейного лікаря буде важко. Особливо тим, хто живе у віддаленому селі. Тому завдання місцевої влади зробити так, щоб до села захотів приїхати сімейний лікар. Що для цього робить влада? – пропонує безкоштовне житло, відшкодування пального, надає транспорт, надбавки до заробітної плати. «Біганина» пацієнтів по лікарях буде років п’ять, поки попит і пропозиція не ввійдуть у гармонійні стосунки.

Яка буде заробітна плата лікаря і чи залежить вона від кількості пацієнтів? - Заробітна плата сімейного лікаря залежатиме від ефективності роботи, тобто якісних показників. Вони включають в себе раннє виявлення певних хвороб (туберкульозу, онкології), охоплення дітей вакцинацією, а дорослих - флюорографією, тощо. Водночас надбавки до окладу знижуються, якщо лікар не сумлінно виконує свої обов’язки, зокрема, якщо було виявлено запущені випадки туберкульозу або онкології.
За обслуговування кожного пацієнта держава платитиме в середньому 210-230 гривень на рік. У середньому очікується, що лікар укладатиме близько 2000 договорів та відповідно дбатиме про здоров’я 2000 пацієнтів.
Для лікарів буде фінансовим стимулом вести більше пацієнтів. Пацієнт матиме право будь-коли змінити лікаря, якщо його не влаштовуватимуть надані послуги. 

І все ж таки, що це за слово таке «реімбурсація»? – це повне або часткове відшкодування державою вартості куплених пацієнтами лікарських препаратів. Впровадження реімбурсацї планується з 1 квітня 2017 року. Відшкодування коштів на медичні препарати поки що буде у трьох напрямках: лікування цукрового діабету, серцево-судинних захворювань і бронхіальної астми. Тепер в рецепті лікар буде прописувати не конкретний препарат, а діючу речовину. Тому у пацієнта буде можливість придбати ті ліки, які його влаштують по ціні (це буде або безкоштовно, або треба доплатити різницю).

Як швидко прийдуть зміни? – Не з 1 січня, і не через півроку, і, навіть, не у 2020 році. Щоб дійсно почалися відчутні зрушення недостатньо змінити принципи фінансування системи, важливо розуміти, що система складається з людей: головних лікарів, лікарів, середнього та молодшого медичного персоналу, які пристосувалися до існуючих умов, тому зміни будуть переживати дуже складно, створюючи перешкоди нововеденням. Брак кваліфікованих лікарів – це очевидна проблема України, особливо на первинному рівні. Тому думаю, що потрібно, як мінімум років п’ять, а то і більше, щоб медичні заклади випустили дійсно сімейного лікаря і ті, що є , підвищили свою кваліфікацію або зайняли іншу нішу. Та й самі заклади повинні змінити свій менеджмент і їхній успіх залежатиме від керівника, який зуміє зорієнтуватися на спектрі тих медичних послуг, які найбільше користуються попитом серед пацієнтів і розвивати даний напрямок. 
 Головне, що повинно бути на виході – це здорова конкуренції між закладами охорони здоров’я і лікарями за пацієнта, їхня самодостатність і самоокупність. А ми отримаємо  якісну медичну допомогу!

Джерела: Для написання цієї статті використані офіційні матеріали сайту Міністерства охорони здоров’я України, інтерв’ю з в.о. міністра МОЗ Уляною Супрун на сайті

І. ЧЕМЕРИС, депутат обласної ради, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики.