Школи району отримають нові автобуси

Нові автобуси для підвозу школярів до навчальних закладів отримають Новопразький НВК, Користівський НВК, Головківський НВК, а також Попельнастівська ЗОШ.  Ця по-справжньому приємна подія відбудеться завдяки розпорядженню голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергія Кузьменка щодо здійснення перерозподілу, затверджених на 2016 рік, обсягів субвенції за рахунок залишку коштів на придбання шкільних автобусів для перевезення дітей, що проживають у сільській місцевості.

На дороговартісне придбання для шкіл Олександрійщини з бюджету області виділили 2,8 мільйона гривень, що становить 50% суми, необхідної на придбання чотирьох автобусів, а іншу частину суми поміж собою розподілили сільські ради, які виділили по 300 тисяч гривень, та районний бюджет, який виділив 1 мільйон 280 тисяч гривень.


Одним з принципів відбору, хто отримає нові автобуси, стала потреба в оновленні автомобільного парку, а також наявність коштів на співфінансування. Відзначу, що на сьогодні в районі немає проблем з автобусами для перевезення учнів, адже ці 4 автобуси це не весь автопарк відділу освіти, і школи повною мірою забезпечені транспортом, - розповідає голова райдержадміністрації Богдан Куруп.

Вже до початку навчального року навчальні заклади отримають новенькі автобуси – ПАЗи,  місткістю в 30 пасажирів, вартість яких на тендері становила 1 мільйон 320 тисяч гривень кожен.  Та варто відзначити, що за наявності коштів можна було б отримати фінансування з обласного бюджету  і на більшу кількість автобусів.


Якщо в наступні роки відбуватися перерозподіл коштів з залишків освітньої субвенції, то в подальшому буде можливість закуповувати автобуси для інших навчальних закладів.   Щоправда, випливає тут і проблемне питання – пошук водіїв для автобусів, оскільки заробітна плата не перевищує двох тисяч гривень, а рівень відповідальності досить високий – це при тому, що на аналогічних роботах у фермерських підприємствах району зарплата на рівень вища. 

Олександр Давидов