Патронатна сім'я: держава наймає на роботу батьків !

З 2016 року в Україні, окрім вже існуючих форм сімейного виховання, сімей усиновлювачів та опікунів, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, з’явиться нова форма – патронатна сім’я, яка передбачає виховання дітей, які вилучені з сім’ї тимчасово на строк від трьох місяців і більше, а їхні батьки не позбавлені батьківських прав.

Сім’я патронатного типу бере на виховання дітей на свою житлову площу, відповідно у батьків повинен бути будинок або квартира, які відповідають кількості дітей, а також належне матеріальне забезпечення, крім того, що надається державою.

Кожна з таких сімей може взяти на виховання до 10 дітлахів, вони, як правило, повинні бути з однієї сім’ї, що дозволить не відправляти їх до закладів інтернатного типу. За ці кілька місяців, поки вилучені діти знаходяться в патронатній сім’ї,  соціальні служби працюють з біологічними батьками для усунення складних життєвих обставин, що призвели до вилучення дітей. Якщо ці обставини подолано (період не більше 6 місяців), діти повертаються в біологічну родину. У разі неспроможності батьків виконувати свої функції, їх позбавляють батьківських прав, а дітей влаштовують до інших форм сімейного виховання: усиновлення, опіка, прийомна сім’я чи дитячий будинок сімейного типу.

- Ця нова форма сім’ї стане допоміжною ланкою у роботі з родинами, які опинилися в складних життєвих обставинах, бо зменшить кількість дітей, які потрапляють після вилучення до інтернатних закладів, - розповідає директор районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ірина Чемерис. - Головними вимогами до батьків, які бажають створити патронатну сім’ю, є наявність в одного з членів родини вищої освіти у галузі соціальної роботи, освіти, охорони здоров’я, соціальних наук, адже дітям, які до цього проживали в несприятливих умовах, потрібне і кваліфіковане виховання, і посилене  навчання, і батьківська турбота та увага.

Заохочувати ж створювати сім’ї патронатного виховання держава буде коштами. Наприклад, на кожну дитину, що перебуває на вихованні в родині, виплата становитиме 2,5-3 тис. гривень на місяць. Окремо патронатний вихователь, якщо є діти на вихованні, за свою роботу щомісячно отримуватиме трохи більше семи тисяч гривень,  якщо на даний час дітей немає – трохи більше 2 тисяч гривень. До того ж, родина має право самостійно наймати собі помічників в межах наявних коштів.
«Якщо проаналізувати поняття патронату на предмет того чи це робота чи сім’я, то можна сказати, що це робота, яку ти виконуєш вдома.  Держава наймає батьків для виховання дітей, але ставить свої чіткі вимоги: професіоналізм, забезпеченість і любов до дитини», - коментує директор центру Ірина Чемерис.

Патронатні сім’ї можуть стати доволі непоганою альтернативою для вчителів, які пішли на пенсію за вислугою років, а також осіб з педагогічною чи медичною освітою, які залишилися без  роботи. Не можуть брати участь у створенні патронатних сімей особи, обмежені у дієздатності, позбавлені батьківських прав, якщо ці права не поновлені, особи, що перебувають на обліку або лікуванні в психоневрологічному та наркологічному диспансері, а також люди, що вживають спиртні напої і не мають постійного місця проживання.


З усіх питань щодо кандидатів у патронатні вихователі або функціонування патронатних сімей можна звертатися до районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: вул. 6-го Грудня, 25, 2-й поверх, каб.№4 або за телефоном 7-00-56.


Давидов Олександр