Сподіваємося на краще

Наша Олександрійщина, як відомо, аграрний край, а тому нас завжди найбільше турбують справи в аграрному секторі. Якщо ж говорити про сьогоднішні дні, то кожного передусім турбує стан озимих культур. Усю минулу осінню пору нас не залишали турботи і хвилювання з цього приводу.
Що ж маємо на сьогодні? Грудень минулого року з його певними опадами і температурними режимами дещо покращили ситуацію з озимими. Та погода знову принесла аграріям новорічні подарунки і початок 2016 року ознаменувався високими мінусовими температурами. Спілкуючись з нашими обласними науковцями, які ретельно стежать за станом посівів, ми з’ясуємо, що там, де хоч трохи випало снігу і його покрив сягав хоч мінімум до 4 см, то на таких площах на вузлі кущіння рослин ми мали температуру до -4 градусів. Де ж сніговий покрив був майже відсутній, то там мінусові температури на вузлі кущіння сягали -9, - 10 градусів.

Що це означає для озимих? Якщо говорити про озимий ячмінь і ріпак, то для них це критичні температури і при них вже можлива загибель цих культур. Озима пшениця такі температури ще може витримати і не загинути.
  Якщо в подальшому буде сніговий покрив на полях, то  морози для рослин   не страшні, а якщо його не буде, або ж будуть тумани чи дощі, які сніг знищуватимуть, то це будуть для озимини критичні температури.   
Якщо ж говорити про льодову кірку, яка в ці дні ще є на полях, то ми не втрачаємо надію, що за сьогоднішніх погодних умов вона   таки зникне і це дасть можливість рослинам спокійно витримувати ситуацію в межах 30-45 днів. В іншому випадку вони, як і людина, від нестачі повітря можуть гинути.  
Вселяє надію й те, що   за рахунок ярих культур ми і  в цьому році  спрацюємо не гірше, ніж у 2015 – му. Тож сподіваємося, що все буде добре, розповів нашому  виданню О. ТКАЧЕНКО, начальник райуправління агропромрозвитку.