У Кіровоградському краєзнавчому музеї відкрилася виставка «Хата моя, біла хата…»











🔷️
У Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка історичних фотографій та предметів народного побуту «Хата моя, біла хата…» із зібрання Володимира Нагорного, яка розкриває традиції народного будівництва середнього Подніпров’я ХІХ- першої половини ХХ сторіччя. Про це можна дізнатися на фейсбук сторінці Kraieznavchyi-muzei Kropyvnytskyi
🔶️Володимир Нагорний – підприємець, майстер з виготовлення меблів і реставратор. Проте, більшості він відомий як колекціонер старожитностей, який зібрав багатотисячну колекцію старовинних речей. Предмети з його колекції нині експонуються в музеї Івана Гончара, у музеї села Опішні, десятки експонатів належать колекції колишнього президента України Віктора Ющенка. Але Володимир Георгійович продовжує дивувати та захоплювати, створюючи цікаві тематичні виставки. Його колекції неодноразово експонувалися у різних установах нашого міста, зокрема, в ОУНБ ім. Д. Чижевського, Обласному центрі народної творчості, у складі спільних виставок під час обласних заходів тощо. Знаковою виставкою була виставка «Дерево Життя» яка у 2013 році з успіхом експонувалася у нашому музеї. Виставка «Хата моя, біла хата…» знайомить відвідувачів з архітектурними формами житлових та господарських споруд, технологіями народного будівництва, з певними народними традиціями, зокрема такими, як толока і гуляння (новосілля), та містить багато інформативного матеріалу про побут, одяг та звичаї населення нашого краю у минулому столітті. Представлений на огляд в експозиції матеріал зібраний на колекціонером у селах Олександрівщини та Чигиринщини.
🔷️Основним типом традиційного житла в Україні була найчастіше білена зовні та всередині будівля під солом'яним дахом. Цей тип української хати був найбільш визначальною етнографічною ознакою українського народу.
🔶️Кожен регіон України відрізняється типом житлового будівництва. Це обумовлено кліматом та матеріалами для будівництва
🔷️У Середній Наддніпрянщині житло було каркасне та зрубне. Обмежена кількість дерева спричинювала застосування соломи, очерету, лози, які гармонійно поєднувалися. При цьому майстерно використовувались їх декоративні властивості. У селах багатоваріантності осель не існувало. Основним типом хати тут була хата з одним житловим приміщенням, сіньми та коморою, інколи з двома житловими приміщеннями й сіньми. На садибі мали бути сарай, погреб, хлів для худоби та птиці, садок, палісадник, обов’язково тин…
🔶️На фотографіях зображені саме такі хати та господарські споруди більшістю із затоплених у 1959-му році сіл при будівництві Кременчуцького водосховища. Це одне з шести великих водосховищ на річці Дніпро в Полтавській, Кіровоградській та Черкаській областях України. Розташоване між Канівським та Кам'янським водосховищами. Було створене греблею Кременчуцької ГЕС. Заповнено у 1959–1961 роках. Його ще називають Кременчуцьким морем. На берегах водосховища розташовані міста Канів, Черкаси, Світловодськ. При заповненні водосховища були затоплені 212 населених пунктів, або 39,6 тисячі дворів з населенням 133 тисяч осіб. Найбільшим з них було місто Новогеоргіївськ. Затоплення сотень українських сіл – одна з болючих ран, яку нанесла радянська влада нашому народу.
🔷️Відкрила виставку директорка Кіровоградського обласного краєзнавчого музею Ірина Смаглюк, яка привітала колекціонера з відкриттям виставки та Днем народження, який він відзначив 31 травня, наголосивши на важливості його роботи по збереженню та популяризації історичної спадщин нашого народу та подякувала за багаторічну плідну співпрацю.
🔶️Про важливість етнографії як науки говорила кандидат історичних наук Світлана Проскурова. Вона зупинилася на діяльності етнографів ХІХ століття, згадавши Володимира Ястребова та торкнулася долі репресованих істориків і етнографів 30-х років ХХ століття. Вона наголосила що представлені предмети мають високу наукову та історичну цінність та сприяють більш глибокому вивченню історичної спадщини.
🔷️Археолог, кандидат історичних наук Микола Тупчієнко наголосив, що весь матеріал, представлений в експозиції, є унікальним. Окрім фотографій представлені і фрагменти глиняної обмазки трипільського житла з відбитками деревини та очерету, які використовувались в народному будівництві і у першій половині XX ст. Він розповів про традиції будівництва житла в періоди найдавнішої історії України, зокрема про житло трипільців, з яким українське житло має багато спільного.
🔶️Про сакральність української хати та традиції будівництва говорив заступник директора музею з наукової роботи Влад Колесниченко. Він подарував колекціонеру історичні фото українських хат із власної колекції.
🔷️Про історію свого зібрання, про власні плани на майбутнє присутнім розповів сам Володимир Георгійович, акцентувавши увагу на окремих експонатах. Владимир Нагорный
🔶️Вітали Володимира Нагорного краєзнавці, друзі-колекціонери - Василь Білошапка, Юрий Тютюшкин, Николай Цуканов та багато інших знаних у місті людей. Усі вони висловили захоплення представленими матеріалами та побажали успіху виставці, а колекціонеру - здоров’я натхнення, та ще багато цікавих знахідок.
🔷️Запрошуємо відвідати виставку та долучитися до нашої старовини.
🔶️️З подякою за цікаву виставку і з найкращими побажаннями колекціонеру, перш за все, миру у його хаті та у наших хатах 💙💛🇺🇦
Читайте нас у
Icon Icon IconIcon Icon