У Новый Празі громада придбала новий сміттєвоз за 1,8 мільйона гривень (фото)

У Новопразькій об’єднаній громаді вирішили проблему утилізації твердих побутових відходів. Новопразька селищна рада придбала сміттєвоз. Вперше потреби населення з вивезення сміття обслуговуватиме сучасна техніка. Про це можна дізнатися на сайті Новопразької громади.

Нове придбання громади — це вантажний автомобіль МАЗ 4371 N2. Потужна машина з повною масою понад 7,5 тонн збиратиме тверді побутові відходи жителів багатоповерхівок громади та приватних домогосподарств. Для цього на території багатоповерхівок планують встановити контейнери для сміття. У приватному секторі застосовуватимуть безконтейнерний метод збирання відходів.

Сміттєвоз планують використовувати по всій території Новопразької об’єднаної громади. Спершу випробують дію нової техніки у найбільших населених пунктах ОТГ, пізніше транспорт працюватиме й на менших територіях.

За допомогою нового сміттєвозу побутові відходи вивозитимуть на спеціальні місця видалення відходів. Такі сміттєзвалища документально оформлені біля селища Нова Прага та села Шарівка. На разі ведеться робота з паспортизації місця для відходів поблизу Пантазіївки.

Комунальники використовуватимуть сміттєвоз для обслуговування жителів Новопразької громади, які укладуть договір на вивезення сміття. Відходи збиратимуть щотижня.

«Для Новопразької ОТГ вивезення сміття — проблема номер один. Ми проводили опитування серед жителів громади, і більшість з них вважають це питання пріоритетним. Придбання сміттєвозу — це не лише можливість для цивілізованої утилізації побутових відходів, а й турбота про наше довкілля й екологію Новопразької громади. Мало сказати людям «не викидай сміття», потрібно дати їм альтернативу, яка дозволить чинити правильно», — розповів про нову техніку голова Новопразької громади Богдан Куруп.   

Вартість нового сміттєвозу складає 1 мільйон 848 тисяч гривень. Кошти на купівлю техніки Новопразька громада отримала з державного бюджету у вигляді субвенції на соціально-економічний розвиток. Залучити кошти на придбання техніки для громади вдалося ще у 2019 році зусиллями депутата Верховної Ради України 8-го скликання Анатолія Кузьменка. Тоді Новопразька ОТГ мала отримати 2,8 мільйона гривень. Однак одразу використали лише частину цих коштів — на придбання трактора з навісним обладнанням. Іншу частину субвенції вже пізніше, у 2020 році, керівництву громади вдалося одержати на купівлю сміттєвозу.

Придбання сміттєвозу — одне з найважливіших питань життєдіяльності Новопразької ОТГ. Закупівля техніки для вивезення побутових відходів — складова частина забезпечення комфортних умов для проживання мешканців громади відповідно до Стратегії розвитку Новопразької об’єднаної територіальної громади.

Фото з сайту Новопразької ОТГ