Оптимізація в дії, а що буде далі…

На сторінках нашої газети ми вже писали, що останнім часом уся структура «Укрпошти» переживає не найкращі часи: в різних регіонах України скорочують посади листонош, закривають відділення, та й графіки роботи поштових відділень зазнали суттєвих змін. Словом, відбувається так звана оптимізація. І людей це неабияк хвилює. У селах занепокоєні, чи не закриють раптом і їхнє поштове відділення, чи не скоротять часом листоношу. Своєю тривогою діляться і з нашою редакцією.

Цими днями до «Сільського вісника» звернулася ініціативна група людей із с. Щасливе на чолі із сільським головою Тетяною Кіцелюк. Наші земляки обурювалися через те, що у їхньому населеному пункті планують скоротити ставку листоноші.

Від Тетяни Кіцелюк ми довідалися, що у Щасливому діє одне відділення «Укрпошти», де працює дві особи-завідуюча відділенням, яка поєднує обов’язки керівника і листоноші, та листоноша. Нещодавно Кіровоградська дирекція ПАТ «Укрпошти» надіслала лист-повідомлення, яким попередила одну із листонош про скорочення її посади.
— У Щасливому проживає 630 осіб, в переважній більшості-пенсіонери. Кожній листоноші доводиться долати відстань у 10 кілометрів для того, аби доставити листи, газети, соціальні виплати адресату. Для нашого населеного пункту неприпустиме скорочення посади листоноші. Адже одна людина фізично не встигатиме справлятися із виконанням своїх посадових обов’язків, говорить Тетяна Кіцелюк.
Ми намагалися з’ясувати обставини ситуації, тож за коментарем звернулися до керівництва Кіровоградської дирекції ПАТ «Укрпошта». Поспілкуватися вдалося лише із заступником директора з роздрібної мережі Кіровоградської дирекції ПАТ «Укрпошта» Русланом Яковенком.
Він зазначив, що є відділення «Укрпошти» прибуткові, а є збиткові, і наголосив, що все ж, незважаючи на збитковість окремих з них (особливо у сільській місцевості), дирекція «Укрпошти» протягом 2018 року та на даний час не закрила жодного відділення на Олександрійщині. Проте, Руслан Олегович підкреслив, що керівництво «Укрпошти» змушене вдаватися до оптимізації — ​скорочення кількості листонош.
- Наше підприємство проводить аналіз і, якщо виявляється, що у конкретно взятому відділенні відбувається зменшення обсягів продаж: кореспонденції, періодичних видань, товарів широкого вжитку, які реалізуються через «Укрпошту», то постає питання про доцільність скорочення посади листоноші. Але скоротивши одну одиницю, ми маємо змогу збільшити заробітну плату іншій листоноші, — ​прокоментував Руслан Яковенко. І додав, що у разі збільшення обсягів продаж, дирекція «Укрпошти» готова ввести додаткову штатну одиницю.
Дещо раніше Президент України Петро Порошенко наказав «Укрпошті» забезпечити доставку пенсій, а також припинити скорочення листонош та закриття поштових відділень у сільській місцевості. У свою чергу, Глава держави обіцяв виділити з держбюджету 500 млн грн. Саме цих коштів, на його думку, повинно було вистачити для повноцінного функціонування відділень «Укрпошти», а також для підвищення заробітної плати листоношам.
Натомість, як зазначили у дирекції «Укрпошти» м. Кропивницького, замість обіцяних 500 млн грн на всю структуру «Укрпошти» було виділено лише 200 млн грн. А уникнути скорочень відділень вони намагаються виключно за рахунок прибуткових відділень «Укрпошти».
Отож, висновок з почутого - лише один: обіцянки влади не стали реальністю і вже навряд чи стануть. Власне, розраховувати доводиться, як і раніше, лише на власні сили.