Чим сьогодні живуть новоселівські ветерани



Новоселівська первинна організація ветеранів України — ​добровільне громадське об’єднання, яке згуртувало довкола себе ветеранів Великої Вітчизняної війни, учасників бойових дій, ветеранів праці, військовослужбовців та пенсіонерів. Іншим словом, усіх тих, хто має право на високе і почесне звання «ветеран». Є серед її членів — ​чорнобильці, афганці та учасники АТО. Останні три роки організацію очолює 61-річний Анатолій Назаренко (з активістами на фото праворуч).



Саме він об’єднує до сотні ветеранів, які мешкають у двох селах — ​Новоселівці та Веселому. Організація невелика, але дієва. А її очільник Анатолій Назаренко, перш ніж зайнятися громадською справою, 41 рік пропрацював водієм і начальником автогаража в ТОВ «Новоселівка-Агро». Перед виходом на пенсію перейнявся захистом прав місцевих ветеранів, допомагав їм і залучав до більш активного суспільного життя, зокрема до участі у військово-патріотичному вихованні молодого покоління, — ​каже голова. Завжди тісно співпрацює з керівником Олександрійського районного ветеранського осередку  ​Олександром Голубом.
Розповідаючи про проблеми, Анатолій Володимирович відзначає, що найбільше переймається соціальним захистом ветеранів та відновленням пам’яток історії. І по-різному піклується про своїх активістів.
І не лише на День Перемоги допомагає продуктовими наборами, а й на Дні людей похилого віку, День матері, роковини з Дня Чорнобильської трагедії та виводу військ з Афганістану. Бере активну участь в організації святкових концертів й інших просвітницько-культурних заходів, всіляко намагається урізноманітнити життя ветеранів. Багато в чому його підтримує і керівник місцевого господарства Олександр Ткач (довідково від авт: ТОВ «Новоселівку-Агро» очолює з 2000 року). Деякі ветерани й зараз працюють у господарстві в охороні та прибиральниками.
Також важливо сказати, що кілька років тому в Новоселівці відкрили обеліск загиблим воїнам Другої Світової. А згодом на Новоселівському НВК- й меморіальну дошку на честь місцевого мешканця Анатолія Рощика, який загинув в Афганістані. В АТО також було шестеро новоселівців, але всі, на щастя, повернулися додому живі і здорові, тож ветеранська організація зараз також підтримує їхні родини..
Серед найближчих свят, яке значиться у календарі Анатолія Назаренка — ​День Перемоги. — ​Ми шануємо ветеранів, які здобули перемогу над фашистською навалою, бо червоноармійці впоралися з німцями і викреслили ці страшні події з нашого життя, — ​каже голова. — ​З-поміж наших земляків чимало нащадків славних героїв, котрі, не шкодуючи життя, боронили рідну землю від фашистської навали, які пережили ті буремні роки, але з кожним роком учасників бойових дій стає все менше. По сільській раді їх залишилося пару осіб, але є ще ветерани-праці та діти війни. І традиційно ми вшановуємо всіх, кого немає поруч і хто зараз з нами та назавжди залишиться в наших серцях. Святкування плануємо біля обеліска Слави у центрі Новоселівки.