На що сподівалися і чого очікувати

Закінчився другий тур виборів Президента України. Кореспонденти районного часопису «Сільський вісник» поцікавилися думкою своїх читачів стосовно результатів виборів та надіями, які вони покладають на новообраного керманича держави Володимира Зеленського.

Наталія Шкуратько, 
депутат Попельнастівської ОТГ:
«Під час голосування у другому турі президентських виборів я підтримувала кандидатуру Петра Порошенка на пост Глави держави. Від майбутнього Президента Володимира Зеленського, який отримав перемогу на виборах, очікую, що він продовжить розпочаті Порошенком реформи — ​в освітній, медичній галузі, поліпшення інфраструктури. Розраховую й на те, що, нарешті, вдасться закінчити дипломатичним шляхом неоголошену війну на сході країни. Під час передвиборної кампанії у с. Попельнасте розповсюджували газети від різних кандидатів у президенти, а от перед другим туром президентських перегонів я особисто не бачила агітаційної продукції».
Інна Карпів, 
депутат Попельнастівської ОТГ:
«Мені імпонувала кандидатура Петра Порошенка, як представника старшого покоління і досвідченого політика. Тому на виборах я підтримала цього кандидата. Яким політиком буде новообраний молодий Президент України Володимир Зеленський — ​покаже час. Але дуже хочеться сподіватися, що найближчим часом закінчиться збройний конфлікт на сході держави і на всій території України буде мир. Я маю сина випускника, який виявив бажання по закінченню школи обрати професію військового. Тож нині, коли не вщухають військові дії на сході України, дуже переймаюся за його життя і безпеку. Хочеться жити, працювати і виховувати дітей на рідній землі під мирним небом».
Станіслав Вовк, 
начальник Новопразької МПК:
«Вважаю, що цьогорічним президентським виборам передувала не надто активна агітаційна кампанія. Особисто отримав лише газету від активістів Петра Порошенка та календар від «Батьківщини». Не приховую, що свій голос віддав за чинного Президента, але за попередніми підрахунками, у нас лідирує Володимир Зеленський. Я підтримував діючого президента, оскільки і бачу, і розумію, що той розбудовує занедбану українську армію, приділяє велику увагу церкві та мовним питанням. Також разом з Урядом він зосередив свою увагу на темі створення об’єднаних територіальних громад. А Володимир Зеленський, хоча і молодий, і беручкий, але, вважаю, може не впоратися з усіма викликами та поставленими перед ним завданнями. Мені ж найбільш важливо, щоб він зміг підняти рівень соціального захисту населення. Я говорю про середній клас, адже, якщо у мешканців столиці середня зарплата — ​10–12 тис. грн, то у нас ледь чотири тисячі. Тому Гаранту треба приділити більше уваги загальному покращенню рівню нашого життя».
Тетяна Чорна, 
вчитель фізики Новопразького НВК:
«Агітаційних матеріалів від кандидатів у президенти я взагалі не отримувала. І скажу також, що політична реклама до мене не доходила. Голосувала за Володимира Зеленського, бо вірю, що він молодий і завзятий, та зможе змінити нашу країну на краще. А головне, що мене турбує — ​щоб новий президент викорінив корупцію та змінив законодавчу базу. Зокрема, таких змін потребує основний закон країни — ​Конституція. Ви тільки погляньте, скільки років поспіль попередні Президенти створювали ілюзію боротьби з корупцією, і намагалися змінити законодавчу базу, але, по суті, нічого тямущого не зробили. Корупція, як процвітала, так і процвітає, а закон закону різниця! І проблеми тут в самій системі, бо ми ж розуміємо, що риба гниє з голови. Якби корупцію можна було викорінити знизу, то її б давно не було, а це неможливо без переформатування діючої системи! Будь-які зміни наші керманичі мають починати із себе, і існуючої системи, і тільки у такий спосіб ми подолаємо свої проблеми. Також я вважаю, що при владі не повинно бути бізнесменів, які йдуть туди лише заради наживи і відмивання грошей. Я пам’ятаю, як двадцять років тому у Верховну Раду прийшла велика когорта дисидентів та місцевої інтелігенції. І вони відстоювали державницькі позиції, а ви подивіться, що зараз відбувається. Депутати, навіть, не відвідують Верховну Раду, і їм не цікаво там бувати.
Ще одним вагомим питанням для мене є закінчення військового конфлікту на сході. Це болюче тема у сенсі, що і мій син Дмитро змушений був піти за контрактом в АТО, адже працевлаштуватися у Новій Празі не зміг. Безробіття штовхало на такі кроки, які не є логічними. Але я думаю, що Володимир Зеленський зможе змінити нашу країну і внести зміни до Конституції, і до ряду інших законів та почне дієву боротьбу з корупцією. Як депутат Новопразької ОТГ, сама очолюю комісію з питань регламенту, законодавства та етики, і не дозволяю порушувати регламент, хоча дехто зі мною активно сперечається. Втім, будь-що лишаюся принциповою і намагаюся виправдати сподівання своїх виборців. Впевнена, що все заплановане вдасться і нашому молодому Президенту».
Лариса Ігнатьєва, 
землевпорядник Пантазіївської сільської ради:
«На цих виборах я отримала парочку газет від партії «Батьківщина». Але, як такої агітації від інших кандидатів по Пантазіївці не бачила. Афішувати, за кого сама проголосувала, не вважаю за потрібне, але поділюся думками, що саме очікую від нового Президента. Можливо, мої особисті бачення — ​це впровадження у життя непопулярних змін. Хотілося б, щоб наші керманичі не підвищували пенсійний вік, і тарифи на комунальні послуги. А ще мають приділити максимум уваги темі подолання безробіття та відновлення промисловості, яка лишилася, по суті, тільки у великих містах. Сама виступаю за соціально-економічну стабільність і покращення рівня соціальних гарантій для найбільш вразливих та соціально незахищених верств населення. І, безумовно, очікую, що новий глава держави виправдає мої сподівання».
Ірина Балашова, 
редактор «Сільського вісника»:
«Як виборець, маю свої уподобання, але зараз говоритиму про вибір українців. Поділюся своєю думкою стосовно результатів президентських перегонів передусім, як журналіст, який за родом своєї діяльності має бути об’єктивним і неупередженим. Ми вже знаємо з офіційних джерел, що 73% виборців віддали перевагу Володимиру Зеленському. Під час виборчої кампанії його називали коміком і клоуном. Але давайте тверезо подивимося на образ Зеленського і згадаємо його справжнє амплуа. Як актор і шоумен, він разом зі своєю талановитою командою упродовж багатьох років викривав темні сторони життя українського суспільства. Дуже майстерно критикував усіх президентів, політиків, корупцію, нашу бідність, цивілізаційну відсталість, часто зашореність і недалекоглядність. Словом, торкався різних проблем суспільства, розвінчував соціальні стереотипи. Практично усе, про що люди говорять, як правило, на кухні, бо публічно критикувати своє начальство у нас не прийнято. Та й сприймати критику ми також ще не навчилися. А Зеленський і його команда ламали ці стереотипи. Майже 15 років фактично боролися з темними сторонами нашого життя. Не боялися вони й табуйованих тем. І це завжди позитивно сприймалося українцями. Тож закономірно, що свої надії на реальні зміни більша половина виборців нині пов’язує з людиною, яка говорила правду у доступній, креативній формі. Це було, немов свіже повітря, ілюзія змін, яких завжди бракувало у надто консервативній країні. Хтось, можливо, не погодиться стосовно визначення «консервативна», але те, як наші політики та державні діячі делегують керівні посади від центру і до низу — ​переважно під «своїх» людей, вказує саме на нашу консервативність, яка врешті — ​решт є «клондайком» для корупції. Кумівство у політиці як процвітало, так і процвітає, а реформи, революції — ​це ілюзія, ширма, за якою ховаються реальні, часто не завжди законні справи. І вибори показали, що миритися з цим люди не бажають. Тому більшість виборців віддали перевагу кандидату, який, на їхнє переконання, завжди був поза системою. У час цифрових технологій українці воліють її зламати, бо нині все змінюється. Світ змінюється. Люди стають більш незалежними, вільними у своїх думках і діях, і бажають жити по — ​новому. Тож підсумовуючи, скажу, що усі ми — ​українці, незалежно від наших політичних уподобань. І усі ми хочемо жити в країні без війни, без корупції, безбідно, весело і щасливо. Будемо сподіватися, що нам це вдасться. Україну за Порошенка ми бачили. За Зеленського — ​побачимо».