Доступне правосуддя на Олександрійщині


Чотири роки тому, 1 квітня 2015 року, в Україні відкрили перший центр безоплатної правової допомоги. Сьогодні їхня мережа вже нараховує понад 550 закладів: 23 регіональних та 96 місцевих центрів, а також 433 бюро правової допомоги. Мережа охоплює всю країну. Доступне правосуддя є і на Олександрійщині.

З якими проблемами звертаються громадяни та які безкоштовні послуги можна отримати, читайте далі.

Допомога тим, хто цього потребує

Програма безоплатної правової допомоги покликана захистити тих, хто потребує юридичної підтримки, але не може сплатити за неї.

«Ми продовжуємо розширювати коло осіб, які мають право на гарантовану державою правову допомогу. Минулого року до цього переліку було додано тимчасово переміщених осіб, а також розширено коло питань, з яких правова допомога надається учасникам АТО. Цьогоріч таке право отримали постраждалі від домашнього насильства чи насильства за ознакою статі й усі без винятку діти», — ​зазначив міністр юстиції Павло Петренко.

Безоплатна правова допомога від держави передбачає: надання правової інформації, консультації і роз’яснення з правових питань, складання заяв і скарг, забезпечення доступу до інших правових послуг. Проте, як кажуть у самих центрах, цими рамками спеціалісти не обмежуються.
«Спілкування із клієнтом ми не починаємо із формальних критеріїв — ​визначення приналежності до категорій суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу. Ми починаємо із того, що з’ясовуємо, у чому полягає проблема людини, з якою вона прийшла до конкретного центру, і як саме ми можемо їй допомогти», — ​розповідає директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський.
Так, наприклад, до Великолепетиського бюро правової допомоги Каховського місцевого центру звернулася молода мати щодо збільшення розміру аліментів. Юристи склали позовну заяву й успішно представили інтереси клієнтки в суді. Або у Павлоградському місцевому центрі спеціалісти допомогли жінці з інвалідністю першої групи, яка хотіла зняти з реєстрації особу, яка довгий час не проживає у її будинку. Адвокат допоміг скласти позовну заяву та направив її до суду першої інстанції.
У Мін’юсті кажуть, що у практиці центрів багато історій успішного захисту клієнтів, зокрема, у кримінальних провадженнях.
«Лише минулого року нашим захисникам вдалося домогтися виправдувальних вироків у 280 кримінальних провадженнях», — ​звітують у Мін’юсті.
Водночас Андрій Вишневський підкреслює, що не всім клієнтам потрібне саме представництво інтересів у суді. Часто це різні питання юридичного характеру, що вимагають фахової консультації.
Отримати юридичну допомогу громадяни можуть як за безкоштовним цілодобовим телефоном (0 800 213 103), так і особисто, звернувшись до найближчого центру.
Такий центр діє і в Олександрії.