«Книгоманія — ​2019». Відбувся ІІ тур


В Олександрійській центральній районній бібліотеці відбувся ІІ тур Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Книгоманія — ​2019». У конкурсі взяли участь 12 переможців І туру конкурсу.
«Цей конкурс дає можливість його учасникам здобути перемогу не завдяки особливим талантам і здібностям, а тільки завдяки систематичному читанню. Учасники і переможці конкурсу можуть переконатися в тому, що вони не самотні у своїх літературних уподобаннях та подискутувати про улюблені книжки. І найголовніше — ​ми хочемо, щоб кожна прочитана книжка стала для дитини захоплюючою подорожжю у цікавий та новий світ», — ​повідомляють організатори конкурсу, ГО «Форум видавців».
Всеукраїнський конкурс дитячого читання «Книгоманія» проводиться в нашій країні з 2005 року. Основна ідея «Книгоманії» — ​популяризація читання.
Всього у Конкурсі за роки проведення взяло участь понад 1 мільйон школярів з усіх областей України. Конкурс відбувся у 376 районах, 141 місті, понад 8600 школах та у 880 дитячих і сільських бібліотеках.
У 2019 році в Україні конкурс стартував з 1 лютого. Співорганізатором стала державна установа «Український інститут книги», а генеральним партнером: ПАТ «КРЕДОБАНК».
Вперше для учасників Конкурсу та всіх небайдужих до дитячої літератури та промоції дитячого читання у фейсбуці створено окрему відкриту спільноту — ​Таємне товариство книгоманів.  Тут розміщено інформацію про перебіг Книгоманії — ​2019, цікаві та корисні факти про читання, книжки та авторів, а також проходять різноманітні конкурси та голосування.
В Олександрійському районі Всеукраїнський конкурс дитячого читання «Книгоманія» проходив у два етапи: перший відбувся у 16 бібліотеках -філіях, в ньому взяли участь 152 дитини. Учні 7-х класів змагалися за звання кращих читачів своєї бібліотеки. Однією з головних умов конкурсу залишається читання дітьми літератури з позашкільної програми та представлення улюбленої книжки, яку можна порекомендувати своїм ровесникам.
Другий районний етап відбувся в Олександрійській центральній районній бібліотеці ім. Д. І. Чижевського. За звання «Суперчитач Олександрійського району» змагались 12 учасників — ​переможців з Головківської, Добронадіївської, Ізмайлівської, Куколівської, Новопразької№ 1, Новопразької центральної, Попельнастівської, Приютівської, Протопопівської, Червонокам’янської, Косівської, Олександрівської бібліотек-філій.
Усі учасники доклали максимум зусиль, щоб здивувати журі й глядачів своїми читацькими здібностями.
Цього року учні сьомих класів загальноосвітніх закладів району показали не лише ерудицію, кмітливість, свої творчі здібності, а й знання творчості сучасних українських та зарубіжних письменників. Журі оцінювали і ведення читацьких щоденників, у яких учасники продемонстрували широке коло інтересів та високий інтелектуальний рівень Важливою складовою конкурсу стала презентація учнями улюбленої книги. Завдання вимагало від учасників не лише досконалого знання твору, але й здатність аналізувати, мислити творчо і самостійно, а також вміння доносити свої думки до широкого загалу. Юні любителі книги розповідали про свої читацькі уподобання, улюблених літературних персонажів.
Журі конкурсу: І. Желєзнякова, заступник головного редактора газети «Сільський вісник», Н. Чуянова, директор Олександрійської районної централізованої бібліотечної системи, І. Голобородько, головний спеціаліст відділу культури і туризму Олександрійської районної державної адміністрації, В. Симоненко, методист відділу освіти Олександрійської районної державної адміністрації, Л. Кривченкова, завідуюча відділом обслуговування дорослих та молоді ЦРБ ім. Д. І. Чижевського обрало найкращих читачів серед учнів 7 класів. І місце посіла Анна Лисюк (учениця Добронадіївської ЗШ), ІІ місце — ​Євгенія Сарана (учениця Головківського НВК), ІІІ місце розділили — ​Іван Тонкошкур (учень Попельнастівської ЗШ) та Єгор Данасієнко (учень Новопразького НВК).
Кожен учасник конкурсу отримав сертифікат учасника з підписом президента ГО «Форум видавців» Катерини Шевченко, а переможці — ​Дипломи відповідних ступенів та цінні подарунки.
На обласному етапі «Книгоманії», який відбудеться 25 квітня в Кіровоградській обласній бібліотеці для дітей ім. Т. Шевченка, наш район представить Анна Лисюк. У кращої читачки району є всі шанси перемогти і потрапити на Фестиваль дитячого читання «Книгоманія», який проходитиме у м. Львові в рамках Дитячого Форуму. Загалом на Фестивалі «Книгоманія» у Львові побував 791 переможець з усіх областей України. До речі, в минулому році це була учениця 7 класу селища Нова Прага Валерія Семеренко, та у 2015 — ​Сергій Білий — ​учень Червонокам’янського НВО, які отримали звання «Суперчитач Кіровоградської області».
Цього року на переможців всеукраїнського конкурсу чекає урочиста церемонія нагородження, зустрічі з улюбленими авторами та ровесниками-книгоманами, знайомство з історією та культурою Львова — ​міста літератури ЮНЕСКО, цікаві пригоди на Дитячому форумі та Фестивалі дитячого читання «Книгоманія».
Також для переможців другого етапу генеральний партнер Конкурсу ПАТ «КРЕДОБАНК» підготував спеціальний конкурс «Читаємо з Kredobank», переможець якого отримає приз — ​подорож до Варшави.