«Швидка копійка» дуже швидка


З 12 березня субсидіанти, які не є пенсіонерами, почали звертатися до різних відділень Ощадбанку, аби отримати там «живі гроші» і з них заплатити за комунальні послуги. Це стало вимушеним кроком, оскільки з 1 лютого 2019-го держава припинила пряме перерахування субсидій на підприємства, що надають комунальні послуги. І прийняла рішення - напряму виділити ці гроші субсидіантам. А якщо зекономлять,  зможуть залишки коштів  використати у власних цілях. Але як же зараз ті отримують згадану готівку?

Сама вивчала, що алгоритм цих виплат наступний: за лютий “швидку копійку” працюючому субсидіанту можна отримати за паспортом та ідентифікаційним кодом у будь-якій касі Ощадбанку, що я і зробила.  Але за березень її нарахують переказом на пластикову картку. Щоб її відкрити, спершу потрібно зареєструватися на офіційному сайті Ощадбанку, і через відповідний електронний сервіс вам призначать день і час візиту до банку щодо її оформлення. Також здійснити цей візит можна через заявку, подану у банківський комунікаційний центр - за цілодобовим номером: 0-800-210-800 (це безкоштовно для стаціонарних і мобільних номерів на території України).
Особисто побувавши в одному із місцевих відділень, змогла оформити договір про приєднання на комплексне банківське обслуговування фізичної особи для отримання пластикової картки. Але, як мені пояснив спеціаліст, отримати її зможу лише за два тижні. Втім, щоб забрати, і потрапити до фахівця, потрібно повторно скористатися банківським онлайн-сервісом. Не дуже зрозуміло, чому клієнту одразу не видають цю картку?
Простіше з цим - лише пенсіонерам. Їм не потрібно додатково реєструватись на електронних банківських сервісах для отримання “швидких грошей”. І деяким їх вже перераховано одночасно з пенсією через «Укрпошту» або на банківські пенсійні рахунки у звичайні строки виплати пенсій на пластикові картки. За підрахунками Кабміну, субсидію готівкою отримає практично 74% - пенсіонери, а решта - це близько 880 тис. осіб - працюючі -  через Ощадбанк, разовим переказом “швидка копійка” або відкривши поточні рахунки.
Але тут є ще одна заковика. У листопаді 2018-го, оплачуючи комуналку за газопостачання на ДП “Центргаз ВАТ Кіровоградгаз” я розрахувалася за новим тарифом і без урахування субсидії, бо не знала, чи зможу її отримати. Так моя переплата за півмісяця склала близько 450 грн і на листопад не перейшла, бо змінився постачальник газу - ГК “Нафтогаз України”, і ті кошти з технічних причин до них не перейшли. І зараз враховані мені, як борг. Оператори “Нафтогазу” пояснюють, що, отримавши “живу копійку”, маю сплатити і “загублені” 450 грн, бо з 1 травня боржникам у субсидіях почнуть відмовляти. Але тоді ж обіцяють і вишукувати “попередні” переплати.  
З цього роблю висновок, що розбагатіти на коштах від держави, мені точно не вдасться.