Будівлі і майно районних шкіл перейдуть об’єднаним громадам

Таке рішення прийняте на останній сесії Олександрійської районної ради. Тобто із спільної власності Олександрійського району навчальні заклади передадуть до комунальної власності нині діючих ОТГ — ​Новопразької, Приютівської та Попельнастівської. Такі дії депутатського корпусу зумовлені вимогами Бюджетного кодексу України та Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». 
У такий спосіб новостворені ОТГ отримають більше повноважень, і в подальшому самостійно утримуватимуть свої заклади.
Попельнастівська ОТГ найближчим часом прийме на свій баланс одну школу, Новопразька — ​6, а Приютівська — ​8.
«Так, на повному балансі нашої громади опиниться лише один заклад, — ​пояснює Олег Волянський. — ​Ми, як і раніше, виділятимемо кошти на його ремонти і додаткове оновлення матеріально-технічної бази. Але доцільність інших змін, які стосуються передачі управлінських функцій, поки що на стадії вивчення. Тому, як і раніше, вони лишатимуться за комунальним підприємством «Олександрійський районний центр обслуговування освіти», який очолює Валентина Ільющенкова».
Закон вимагає, щоб громади забрали освітні заклади у свою власність, і потім розпоряджалися ними на власний розсуд. Існуючі ОТГ мають право створювати у себе відокремлені підрозділи. Але можуть цього і не робити, та користуватися послугами вже діючого районного Центру обслуговування освітян. Доцільність тих чи інших змін самі ж і прораховують, бо не у всіх селах вдосталь повноцінного фахового резерву, тобто кваліфікованих працівників освітньої ланки.
Коментуючи цю ж тему, Андрій Коломійцев, очільник Приютівської ОТГ, зазначив, що на найближчій сесії вони так само створять комісію, яка прийматиме рішення про отримання цих закладів на свій баланс. До 1 вересня 2019-го у їхній громаді мають прийняти рішення про переймання на себе управлінських функцій. Але, яким чином це зроблять, поки що не розголошують, бо передача будівель і управління освітянами — ​покрокові дії, які логічно пов’язані між собою.