Чим живуть опорні школи та їхні філії після об’єднання. Приклад Користівської та Червонокам’янської

На останній сесії Олександрійської районної ради прийнято рішення про проведення районного конкурсу з подальшого визначення у районі опорних шкіл. Нагадаємо, два роки тому запрацювало дві опорні школи - Користівська та Червонокам’янська. Тобто повноцінно діють вже з 1 вересня 2017-го.
Про подробиці стосовно майбутніх об’єднань розповіла Світлана Михайленко, головний спеціаліст районного відділу освіти.
«Конкурс триватиме місяць,- каже фахівець. - Для його проведення створено спеціальну комісію, котра затвердила умови з визначення таких закладів. І деякі вже почали подавати свої проекти. У них озвучують мету і завдання власної діяльності, а також кількісний учнівський та педагогічний склад, забезпеченість матеріально-технічною базою, профільність навчання і його результати, зокрема,  рівень здачі ЗНО, учнівських олімпіад, конкурси-захисту МАНу, співпрацю з сусідніми школами. 

До того ж, обов’язково мають описати свої інвестиційні потреби: забезпеченість шкільними автобусами, якісне оснащенням кабінетів, придбання мультимедійного обладнання, доступу до інтернету, тощо.  Уся детальна інформація про це розміщена на офіційному сайті Олександрійської райради. Керівники районних шкіл з нею вже ознайомлені. 
Також важливо додати, що однією із ключових умов створення опорного закладу є його наповнюваність - для сільської місцевості - це не менше 150 учнів, а для міської - 200. Малокомплектні навчальні заклади стати учасниками конкурсного відбору не зможуть», - прокоментувала Світлана Михайленко.
Нагадаю, що свого часу деякі сільські території виступали проти оптимізації шкільної мережі і створення опорних шкіл. Однак, у силу різних причин зберегти деякі не вдалося. Та й нова освітня реформа вимагала він освітян створення більш потужних навчальних об’єднань. На кшталт тих, що діють у Європі. І тепер прогрес у нас став помітніший, хоча не все так ідеально. Реформа триває і опорні заклади мають як свої переваги, так і певні недоліки. Про подробиці розповідають їхні керівники - Віктор Правий з Користівської ЗОШ та Олександр Голобок з Червонокам’янського НВО.
«Опорним закладом Користівська школа стала з 1 вересня 2017-го, - зазначає Віктор Павлович. - Це рішення однієї із сесій Олександрійської райради.  Під самим поняттям «опорна» треба розуміти створення єдиного більш комфортного освітнього простору для наших учнів і тих, які навчалися у невеликих школах, і були сюди інтегровані. Перед нами постало  завдання - якнайшвидше і оптимальніше  модернізувати зміст освіти у методичному та інноваційному напрямках, і формуванні компетентності учнів засобами навчального предмету. На опорні заклади почали виділяти додаткові кошти із бюджетів різних рівнів. Тому за цей час у нас повністю переобладнано сучасний кабінет хімії. А на перспективу  - оновлення кабінету біології, а також української мови та літератури. У цьому сенсі велику увагу закладу приділяє голова Приютівської ОТГ Андрій Коломійцев. Не секрет, що у мене з ним налагоджена тісна співпраця.
Також позитивним аспектом у роботі опорного закладу стало введення профільного філологічного навчання. Ми анкетували своїх учнів і за його результатами обрали поглиблене вивчення української мови та літератури. На ці предмети виділено більше навчальних годин. 
До того ж, розробили внутрішню систему забезпечення якості освіти. Тобто, керуємося критеріями оцінювання якості надання освітніх послуг педагогами і аналізуємо відповідність засвоєння отриманих знань учнями.
Велику увагу приділяємо і військово-патріотичному вихованню школярів. У минулому році за кошти районного та місцевого бюджетів змогли відновити шкільний тир. З-поміж усіх закладів району - він єдиний, що зберігся і не був розкурочений. Тож з настанням тепла   сподіваємося провести в себе навчальні збори».
Хочеться наголосити, що Користівська школа має зручне географічне положення, бо розташована на перетині автомобільних та залізничних шляхів, і це дуже позитивно у плані підвезення дітей із сусідніх сіл. Як опорний заклад, об’єднує дітей   із Протопопівської, Бандурівської та Костянтинівської сільських рад і самого селища Приютівка. Двома шкільними автобусами підвозиться майже 40 учнів. Всього ж опорний заклад обслуговує понад 200 школярів  і 20 педагогів.
Але говорячи про позитив, Віктор Павлович не може оминути проблеми, які потребують вирішення. Зокрема, мова йде про подальшу технічну модернізацію Користівської школи і створення інших сучасних профільних кабінетів. Але найбільш болюче питання, зі слів керівника, є якісне і безпечне підвезення дітей до школи і у зворотному напрямку - додому.  Адже всі ці роки критичним питанням  є якісне дорожнє покриття. Воно має бути кращим, бо на деяких ділянках взагалі відсутнє, і нагадує суцільне бездоріжжя.
У свою чергу, директор Червонокам’янського НВО Олександр Голобок про роботу опорного закладу розповів більш стисло і лаконічно. Очолив навчально-виховне об’єднання він практично за місяць після його офіційного створення. Каже, що зараз у складі закладу знаходиться також Долинська філія, де навчається 15 учнів. Ще близько 40 дітей підвозиться у Червону Кам’янку  із Травневого та Ялинівки.  Але через брак кадрів у Долинській школі, фізику і хімію викладають вчителі з Червоної Кам’янки.
Перевагою опорного закладу Олександр Олександрович вважає передовсім покращення її матеріально-технічної бази.  Не так давно у школі модернізували кабінети біології та хімії. А влітку минулого року за участі голови ОДА Сергія Кузьменка відкрили новий багатофункціональний футбольний майданчик зі штучним покриттям. На жаль, у Червонокам’янському НВО немає повноцінного внутрішнього спортзалу, але його оснащення - це перспективи на майбутнє, - запевняє директор.  Також питна вода для шкільної їдальні тут привозна, але до літа цю проблему мають вирішити, і забезпечити школу власним водопостачанням, - говорить він наостанок.
Враховуючи демографічну ситуацію і територіальну роздробленість багатьох населених пунктів району, хочеться відзначити, що опорні заклади стануть рятівним колом для маленьких шкіл, тим паче, що глобальних проблем з підвезенням дітей до них - немає. А найближчим часом ще два навчальні заклади отримають у своє користування нові шкільні автобуси.
Насамкінець  зазначимо, що очолюють конкурсну комісію з визначення опорних шкіл керівники районної влади - Юрій Коваль та Ольга Коріненко спільно з представником освіти - Світланою Михайленко. А до складу комісії увійдуть  провідні експерти освітньої галузі - Валентина Ільющенкова, Тетяна Мартюшина, Валентина Калашнік, Олена Полтавець (Новопразька ОТГ) та Ірина Чемерис (Приютівська ОТГ).