У Протопопівській і Червонокам’янській амбулаторіях провели сеанс телемедицини

Сеанс телемедицини в Червонокам'янській амбулаторії
Сеанс телемедицини днями відбувся у Протопопівській та Червонокам’янській амбулаторіях загальної практики — ​сімейної медицини. У медичних закладах їх провели відповідно сімейні лікарі Андрій Данилюк та Руслан Питула. Свідками сеансу стали чиновники від районної влади — ​перший заступник голови РДА Юрій Коваль та головний лікар КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Олександрійської районної ради Кіровоградської області» Олександр Гірник, які пересвідчилися у роботі сучасного обладнання.
Відповідно до реформи сільської медицини, обидві амбулаторії підключені до медичної інформаційної системи «Регіональна інформаційна медична система «МЕДСТАР» та обладнані інтегрованою системою дистанційної діагностики IDIS, портативною медичною діагностичною системою, що дає змогу передавати електрокардіограми до «Кіровоградського обласного кардіологічного диспансеру».
Телеметричний апарат дозволяє зняти наступні обстеження: електрокардіографію, вимірювання артеріального тиску, температуру тіла, зовнішнє дихання, тобто спірометрію, пульсексометрію (насичення киснем крові), аналізатор загального аналізу сечі і цукру крові.
Такі параметри автоматично заносяться в телеметричну систему кожного пацієнта. Далі лікар має можливість зайти в систему даного апарату за допомогою комп’ютера та отримати всі зафіксовані параметри хворого.
Після чого лікар надсилає дані обстеження спеціалістам обласного клінічного кардіологічного центру, обласній лікарні та обласному шкірно — ​венерологічному диспансеру, де працюють висококваліфіковані лікарі: кардіолог, ендокринолог, пульмонолог і дерматовенеролог, інформує сайт РДА.
Нагадаємо, на сьогодні визначено 4 спеціальності, за якими будуть надаватися телемедичні консультативні послуги. Перш за все це кардіологія, також ендокринологія (цукровий діабет та патологія щитоподібної залози), алергологія і пульмонологія (бронхіальна астма та хронічна обструктивна хвороба легенів) та дерматологія (20% українців звертаються за медичною допомогою саме із цієї спеціальності).