Чим живеш, громадо


Андріївка. 

- Вже понад тиждень на території нашої сільради триває місячник з благоустрою. У ньому активно задіяні як місцеві мешканці, так і трудові колективи з усіх населених пунктів. Масове вивезення сміття жителям п’яти сіл безкоштовно забезпечують і окремі одноосібники, і адміністрація  базового господарства ПАТ «Олександрійський райагрохім», - зазначає сільський голова Віктор Близнюк. З його слів, кожен організував прибирання біля власного двору, а також і прилеглих територій. Вже й неозброєним оком помітно, як сільські вулиці чистішають. Днями ж гуртом андріївці планують провести традиційне прибирання узбіч вздовж траси Знам’янка-Луганськ-Ізварине на відрізку між Олександрією та Куколівкою. Загалом місцеві активісти мають охопити ділянку довжиною у майже 8 км. Придорожню смугу й узбіччя прибиратимуть спільно зі студентами Олександрійського аграрного технікуму. А вивезенням сміття так само, як і в селах, займатимуться  місцеві підприємці.

Новоселівка 

- За останні кілька днів ми, як і сусіди, організували у себе масове прибирання всіх автобусних зупинок і придорожніх смуг. Мова, зокрема, про відрізок автошляху з Новоселівки до траси на в’їзд в Олександрію. Займалися благоустроєм і у Веселому. Змогли прибрати від сміття кілька кілометрів, а весь непотріб вивезли на сміттєзвалище, - зазначає сільський очільник Олександр Кива. До того ж, почали розчищати від порослі земельну ділянку, виділену під встановлення сонячних батарей, а це майже 140 га. Підрядники вже відвідали нашу територію і невдовзі розпочнуть їхнє встановлення. У планах також капітальний ремонт доріг по вулиці Зеленій у Новоселівці, та вулицях Затишній і Зоряній у Веселому.  За проектом на них маємо виділити практично 3 млн грн. Окрім того, з настанням тепла зайнялися чищенням громадських  колодязів у Новоселівці та продовжили роботи із заміни водогону у Веселому. 

Червона Кам’янка.

Сільський голова Тетяна Бессараб розповідає, що вони, як і всі по весні, наводять лад на територіях біля закладів соцсфери, паркових зонах та автобусних зупинках. А у  Ялинівці біля будинку культури встановили вуличний туалет та лавку для сидіння. Чималий об’єм роботи здійснили на території дитячого садка «Малятко», де виховується 55 дітлахів. Зараз за допомогою спецтехніки СВК ім. Фрунзе там дообладнують септик.  Окрім того, взяли у штат сільської ради першого неплатника аліментів, який за рішенням суду відпрацює 120 год, тобто 15 днів займатиметься благоустроєм окремих територій, зокрема обпилюванням засохлих дерев, прибиранням братських могил та сільського цвинтаря.

Попельнасте.

Розповідаючи про життя своєї громади, Олег Волянський наголосив, що найбільшою проблемою для села Попельнасте є декларування доходів одноосібниками. На даний час по вказаному населеному пункту їх зареєстровано 369. Мають у користуванні 3071 га орних земель. Щороку сплачують 1% податку за землю і також зобов’язані задекларувати свої доходи. Тобто показати, які мають прибутки, але, на жаль, більшість цього не робить. Від загальної кількості працюючих у Попельнастому свої доходи офіційно декларує лише 30%. Решта або взагалі цього не робить, або показує значно менші доходи. Що стосується Долинського і Травневого, які віднедавна увійшли в громаду, то там, як продовжує Олег Володимирович, проблем зі сплатою податків серед одноосібників навпаки  немає. А налічується їх лише  близько тридцяти.