У районній бібліотеці працює колектив ентузіастів та однодумців


Торік колектив подвижників бібліотечної справи і справжніх професіоналів з Олександрійської районної бібліотеки ім. Дмитра Чижевського удруге був занесений на районну Дошку пошани. Таким чином було відзначено 14 бібліотечних працівників на чолі з їх досвідченою наставницею Надією Чуяновою.

Любов до професії, неабиякі організаторські здібності, ерудованість, ініціативність, толерантність та чуйність до своїх читачів забезпечують цьому колективу повагу та авторитет у бібліотечних колах області. Більшість фахівчинь працюють у закладі не один рік, і є досить активними в громадській позиції. Входять до складу ГО «Олександрійський гендерний інформаційний центр». Багато в чому лишаються новаторами бібліотечної справи. А сам заклад є культурним центром району, де надається широкий спектр послуг різним верствам населення.
Треба відзначити, що більше шести десятиліть бібліотека працює у будинку, в якому провів свої дитячі та юнацькі роки видатний славіст, культуролог, історик та філософ, вчений зі світовим ім’ям  Дмитро Іванович Чижевський. У 2007 році громадськість міста та району ініціювала присвоєння бібліотеці імені великого земляка. На її будинку є меморіальна дошка, встановлена у 1994 році до 100-річчя від дня народження Дмитра Чижевського.
«Наш колектив пишається тим, що заклад носить ім’я всесвітньо відомо вченого, -  підкреслює Надія Чуянова. - Всі ці роки ми шануємо пам’ять свого земляка і популяризуємо його духовний та інтелектуальний скарб. І тепер маємо надію, що у самій бібліотеці нам вдасться відкрити меморіальну кімнату Дмитра Чижевського. У радянські часи його ім’я згадувалося у негативному контексті, а він вважався одіозною особистістю, і тільки за часів незалежної України почалося повернення його імені та наукової спадщини. В Олександрії роками пам’ятали його батьків - Івана Костянтиновича та Марію Дмитрівну. Батько тривалий час працював гласним земської управи і був головою міста.  
А що стосується наших попередніх здобутків, то спільними зусиллями працівниць у ЦРБ відкрилася чудова сенсорна кімната для дітей з особливими потребами. Також за останні роки була повністю комп’ютеризована вся бібліотечна система.  У самій ЦРБ  працює 12 ПК, а по району - 39. Районна бібліотека була і є методичним та організаційним центром для 34 сільських бібліотек, які об’єднанні у централізовану бібліотечну систему».
Відзначу також, що маючи підтримку своїх постійних читачів і колективу однодумців, заклад під чітким керівництвом Надії Чуянової, має електронний каталог та власний web-сайт, впроваджена автоматизована видача документів. Відвідувачі отримують доступ до світових джерел інформації. А працівники сільських бібліотек часто проводять на базі ЦРБ різноманітні виставки, майстер-класи, семінари, бібліомости, нещодавно - з бібліотеками Луганщини і Закарпаття. Заклад роками користується популярністю серед жителів району і міста.
«А успіх цієї справи, - переконана Надія Чуянова, - багато в чому залежить від професіоналізму її працівників, які у нас дуже фахові і креативні, творчі, згуртовані та дружні. Злагоджено працює методична служба, яка забезпечує високий рівень діяльності бібліотечних закладів району. І саме тому Олександрійська бібліотечна система щороку займає перші щаблі рейтингу серед бібліотечних закладів області».
Минулий рік районні бібліотекарі брали активну участь у ряді проектів. У тому числі «Жіночий кластер», «Школа громадського аніматора», а також розробили стратегічний план ГО «Олександрійський гендерний інформаційний центр». Мають тісну співпраця з шкільними бібліотеками, котрі часто проводять на базі ЦРБ профільні семінари.
Що стосується забезпечення публічних бібліотек сучасною літературою, то кожного місяця через державну програму «Українська книга» на всю бібліотечну систему надходить близько півтисячі примірників нової літератури. А загалом бібліотечний фонд бібліотеки Чижевського складає 46 тис. примірників документів та книг.
Додам, що крім відзначення всього колективу Олександрійської ЦРБ, торік відзнаку отримала і його керівниця - Надія Чуянова та була удостоєна обласної премії «Духовний скарб Кіровоградщини» у номінації «За внесок у розвиток бібліотечної справи».
Ще однією важливою подією для всіх бібліотекарів району  стала участь в облаштуванні нового бібліотечного простору у Попельнастівському культурно-освітньому центрі «Толока». На його базі вже проведено районну творчу лабораторію. Плануючи свою діяльність в умовах об’єднаних територіальних громад, районна бібліотека сподівається і надалі залишатися методичним, культурно-просвітницьким центром для  бібліотек ОТГ.
Як і в попередні роки, бібліотекарі продовжують вести активну проектну діяльність. З початку цього року ними подано два нових проекти. Мають сподівання, що їхні ідеї підтримають грантодавці та благодійні фонди.
Тож, як бачимо, палітра бібліотечного життя багата і різноманітна. Використовуючи всі наявні інформаційні можливості, працівники намагаються створити ту неповторну бібліотечну ауру, кольорову гаму якої складають і цікаві книги, і нові технології та  неповторні зустрічі. Районна бібліотека об’єднує людей та ідеї всього світу, в якому знання є потужним рушієм,  що робить всіх нас сильнішими.