Андріївська та Улянівська школи — ​з новими шкільними автобусами


Радісною подією ознаменувалося завершення робочого тижня для жителів Андріївської та Улянівської сільських рад. У п’ятницю, 15 березня, вони приймали на своїх територіях новенькі шкільні автобуси. У зв’язку з цим біля місцевих навчальних закладів було досить велелюдно.
Разом з земляками радість події розділили  почесні гості — народний депутат Верховної ради України Анатолій Кузьменко, перший заступник голови районної державної адміністрації Юрій Коваль, директор комунальної установи «Олександрійський районний центр з обслуговування закладів освіти» Валентина Ільющенкова.

Звертаючись до присутніх, у своєму вітальному слові Анатолій Кузьменко наголосив на важливості даної події в житті громад. І підкреслив, що відтепер наявність шкільного автобуса, який донедавна здавався нездійсненною мрією місцевих жителів, став реальністю. Технічний паспорт та ключі від автобусів   Анатолій Кузьменко вручив директорам навчальних закладів - Олені Жгун в Андріївці і Людмилі Романець в Улянівці.
Нагадаємо, з початку року  для навчальних закладів Кіровоградщини придбано 11 нових шкільних автобусів загальною вартістю близько 21 мільйона гривень  за кошти залишку освітньої субвенції 2018 року та за кошти місцевих бюджетів. У перелік територій, яким передали нові транспортні засоби для підвезення дітей, увійшли і вищезгадані населені пункти Олександрійського району. Із місцевого бюджету для придбання двох автобусів загалом витратили 3 млн 600 тис. грн.
Нам вдалося поспілкуватися із місцевими жителями та дізнатися їхню думку з приводу придбання шкільних автобусів.

Віктор Близнюк, Андріївський сільський голова:
«Сьогодні усіх нас переповнюють почуття радості та щирої вдячності. Шкільний автобус — ​це давня мрія жителів усієї території Андріївської сільської ради. Адже підвезення на даний час потребують 22 школяра та 12 дітей дошкільного віку. До цього часу це питання частково вирішувалося з допомогою базового підприємства ТДВ «Олександрійський Райагрохім», керівництво якого надавало власний автобус для підвезення дітей, які проживають в Андріївці та Степанівці. Але через відсутність шкільного автобуса діти, які живуть у Рожевому та Сурганах, змушені були їздити на навчання до інших навчальних закладів. Так, діти із Рожевого відвідували Звенигородську ЗШ, а із Сурганів — ​Куколівський НВК, школи в Олександрії. Тож я дуже сподіваюся, що тепер, коли ми маємо власний автобус, ці учні виявлять бажання навчатися в Андріївській школі».
Тетяна Токар, мама учнів шостого та сьомого класу:
«Ми проживаємо у с. Степанівка. Раніше до Андріївської ЗШ мої діти діставалися за допомогою автобуса, який надавало для підвезення школярів ТДВ «Олександрійський Райагрохім». У зворотньому напрямку, по закінченню уроків їм доводилося пішки долати чималу відстань додому, інколи під’їжджали рейсовим автобусом. А тепер, завдяки тому, що придбали і подарували нашій громаді шкільний автобус, я більше не буду хвилюватися з приводу того, чи встигнуть мої діти своєчасно дістатися до школи та безпечно повернутися додому. Думаю, сьогодні не менше за мене раді появі автобуса й батьки інших дітей, які підвозяться до Андріївської школи».
Людмила Романець, директор Улянівської ЗШ:
«В Улянівській ЗШ всього навчається 130 учнів, з яких 80 осіб дістаються до навчального закладу з допомогою шкільного автобуса із чотирьох сіл: Тарасово-Шевченкове, Пахарівка, Михайлівка, Тарасівка. Найвіддаленіше село, з якого підвозяться діти, знаходиться на відстані 14 км від школи. До цього часу у нашому розпорядженні був ПАЗ та ГАЗель, але остання була значно меншої пасажиромісткості, ніж нам було потрібно. Тож сьогодні ми дуже раді появі нового автобуса, адже зможемо за значно коротший проміжок часу повністю охопити підвезенням до навчального закладу дітей, які проживають за межами села, але навчаються в Улянівській школі. А зважаючи на те, що учні нашої школи є активними учасниками районних та обласних заходів, наявність автобуса допоможе забезпечити ще й вчасне їхнє прибуття до необхідного місця призначення».


Ольга Ковбаса, представник батьківської громади:
«Від імені батьківської громади школи хочу подякувати Анатолію Кузьменку, як представнику влади, за переданий шкільний автобус. Цей транспортний засіб зможемо використовувати для підвезення школярів та вихованців дитячого садка. А також висловлюю щиру вдячність за спонсорську допомогу та постійну підтримку Улянівської ЗШ товариству «УкрАгроКом». Протягом 18 років господарство забезпечує безкоштовним харчування учнів з 1 по 11 клас, проводить за власні кошти заміну вікон, дверей, косметичний та капітальний ремонт навчального закладу».