Жителям району варто поспішити з вибором сімейного лікаря

На території Олександрійського району проживає 34 тис. населення, з яких 11 тисяч громадян досі не визначилися із сімейним лікарем та не уклали відповідної угоди на обслуговування. На необхідності прискорення роботи з підписання декларацій з лікарем акцентував увагу сільських голів та представників об’єднаних територіальних громад головний лікар комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Олександрійської районної ради Кіровоградської області» Олександр Гірник під час наради, яка відбулася 20 березня у райдержадміністрації.
За словами Олександра Миколайовича, у Центрі працює всього 20 лікарів, серед яких лікарі-терапевти, лікарі загальної практики сімейної медицини, педіатри. Але лише 8 з них набрали необхідну кількість пацієнтів і вже реально отримують високі заробітні плати, які в два з половиною рази більші тих, які вони отримували до цього часу. Також він звернув увагу присутніх на те, що до 1 липня 2019 року триває декларування пацієнтів. І, якщо зараз вони отримують послуги без додаткової оплати (адже держава сплачує 120 грн. за кожного незадекларованого пацієнта), то можливо вже з 1 квітня (так ініціює Міністерство охорони здоров’я України) ці кошти не будуть перераховуватися, а отже в такому випадку людині, яка не підписала декларацію з лікарем, доведеться платити власні кошти. Лише при невідкладних станах пацієнтам, які не підписали декларації, надаватиметься безкоштовна медична допомога. Тож Олександр Гірник рекомендує жителям району підписувати декларацію для того, аби в подальшому мати змогу й надалі отримувати безкоштовні медичні послуги.
Взявши слово на нараді, головний лікар Олександрійської ЦРЛ Валентина Гарагуля відзначила плідну роботу районної влади та депутатського корпусу, завдяки якій Олександрійська центральна районна лікарня отримує  фінансову допомогу для потреб закладу. Тож, зокрема, протягом останніх чотирьох років в ОЦРЛ вдається забезпечувати для жителів району проведення безкоштовних аналізів.
Особливу увагу Валентина Гарагуля звернула на такі важливі питання сьогодення, як боротьба із кором та грипом. Для того, аби уникнути захворювання на ці небезпечні недуги, вона рекомендувала пройти безкоштовну вакцинацію в ОЦРЛ.