Зусилля пасічників і фермерів повинні бути спрямовані на співпрацю: фермер-пасічник

Протягом останніх років на території району збільшилася кількість випадків загибелі бджолосімей у приватному секторі. Обумовлене це тим, що керівники окремих фермерських господарств, які при вирощуванні сільськогосподарських культур для досягнення високих врожаїв застосовують на посівах отрутохімікати заздалегідь не інформують пасічників про дату, місце хімічного обробітку...
Як уникнути загибелі бджіл, та про ефективні шляхи співпраці керівників сільськогосподарських підприємств району із пасічниками йшла мова на нараді, яка відбулася минулого тижня. Провели захід начальник Олександрійського районного управління Держпродспоживслужби у Кіровоградській області Станіслав Лум’яник, начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Олександр Ткаченко за участі фермерів та пасічників.
Під час наради зазначалося, що в Олександрійському районі у приватному секторі зареєстровано 299 пасік, в яких утримується 4244 бджолосім'ї. Щороку навесні власники пасіки повинні проходити її реєстрацію і перереєстрацію, але часто господарі нехтують цими вимогами.
Крім того, наголошувалося і на обов’язкових до виконання вимогах для керівників сільгосппідприємств. Так, очільникам господарствам, які планують проводити хімічний обробіток посівів, необхідно заздалегідь (до здійснення відповідних заходів) поінформувати власників бджолиних сімей про дату, час, місце обробки посівів, діючу речовину і термін дії препарату. Суворо забороняється проводити хімобробіток посівів, садів, які знаходяться у фазі цвітіння, а також на полях, де є квітучі рослини. Обробку необхідно здійснювати у період відсутності льоту бджіл, у ранкові або вечірні години.
Олександр Ткаченко звернув увагу присутніх на те, що до очолюваного ним управління протягом 2018 року надійшло більше 20 звернень від власників бджолосімей — ​усі вони стосувалися загибелі бджіл унаслідок проведення фермерами хімобробітку своїх посівів без попередження заздалегідь про це пасічників.
Станіслав Лум’яник поінформував учасників даного зібрання про те, що з березня 2019 року власники бджолосімей зможуть укладати договори страхування бджіл (послуги страхування ризиків надаватиме СК «Брокбізнес»). Але скористатися послугами страхування, як наголосив виступаючий, матимуть право лише ті господарі, які зареєстрували свою пасіку і у них є підтверджуючі на це документи (ветеринарно-санітарні паспорти).
Наостанок вирішили, що для уникнення в подальшому випадків, пов’язаних із загибеллю бджіл, фермерам слід серйозніше ставитися до своєчасного інформування пасічників про дати проведення хімобробітку посівів. А власникам бджолосімей варто обов’язково реєструвати свою пасіку у сільській раді та одночасно у державній установі ветмедицини за місцем прибуття.
Зусилля і пасічників, і фермерів повинні бути спрямовані на те, щоб унеможливити випадки отруєння бджолосімей.