Паперові книги здатні передавати дух епохи


Наталія Василівна Шкуратько, завідуюча Попельнастівської бібліотеки-філії № 1 Олександрійської районної центральної бібліотечної системи на займаній посаді працює вже 16 років, а нещодавно вона стала ще й депутатом Попельнастівської ОТГ. Жінка розповідає, що у сучасному світі новітніх технологій зацікавленість до книги у жителів села намагається викликати різними способами. Неабияк їй у цьому допомагають технічні засоби: ноутбук, принтер та інтерактивна дошка, яким забезпечила місцеву книгозбірню Попельнастівська сільська рада. А ще спільно з учнями школи регулярно проводить різноманітні заходи з популяризації книги. 

Пов’язати свою професійну діяльність із роботою в бібліотеці Наталії Василівні порекомендував односельчанин, колишній сільський голова Олександр Труш. Вона охоче погодилася, адже на той час була безробітною, тому і вирішила спробувати свої сили у цій сфері. А пропрацювавши деякий проміжок часу у  сільській книгозбірні, жінка прикипіла серцем і душею до обраної професії, тож вирішила отримати освіту відповідного спрямування. Для цього вона вступила на навчання до Олександрійського училища культури, де здобула спеціальність бібліотекаря-бібліографа. 
Сьогодні, пригадуючи 2003 рік, Наталія Шкуратько зазначає, що умови, в яких їй тоді доводилося починати свою бібліотечну діяльність, були не найкращими. Бібліотека знаходилася в частині приміщення місцевого Будинку культури, який не опалювався. Пізніше книгозбірню розмістили у будівлі колишньої лікарської амбулаторії, де вона займала дві кімнати. Але для того, аби в зимовий період забезпечити оптимальну температуру для роботи бібліотекарці доводилося самотужки топити пічку. Черговий вимушений переїзд на завідуючу книгозбірнею чекав у 2010 році. Тоді саме у старій будівлі лікарні розпочався капітальний ремонт під розміщення в ньому дитячого садка.
 Остаточним місцем під бібліотеку було визначено праве крило старої будівлі 1908 року, в якій у післявоєнний час була аптека. Нове життя ця будівля отримала восени 2018 року, коли на її базі після капітального ремонту відкрили культурно-освітній центр «Толока». 
Нині Попельнастівська бібліотека — сільська книгозбірня із рівнем підвищеної комфортності. Тепле, затишне, чисте, охайне та відремонтоване приміщення, у якому встановлено нові стелажі з книгами, а також облаштована дитяча читальна  зона з м’якенькими  та яскравими кріслами. Остання, за словами завідуючої бібліотеки, створює найменшим її відвідувачам — хлопчикам та дівчаткам, які приходять туди з мамами, атмосферу домашнього комфорту і вони залюбки чекають своїх батьків чи із зацікавленістю роздивляються довкола та слухають казки. 
– Зараз книжковий фонд нашої бібліотеки налічує 9700 примірників, серед яких є художня, галузева, дитяча література та багато іншої. У цілому поповнення книжкового фонду відбувається централізовано, але є також і подарована нашими односельцями література, кількість якої сягає близько 200 примірників. У 2016 році, наприклад, із бюджету сільської ради виділили 5 тис. грн та придбали для оновлення дитячого книжкового фонду казки, історичну літературу, енциклопедичні видання, а також оформили передплату періодичних видань, закупили примірники сучасної української літератури, — розповідає Наталія Шкуратько. 
Як наголошує моя співрозмовниця, найбільше її односельці цікавляться літературою сучасних українських авторів, серед яких Володимир Лис, Світлана Талан, Ірен Роздобудько, Люко Дашвар, а також надають перевагу історичній літературі, детективам та романам. 
Наталія Василівна розповідає, що найбільший потік читачів до бібліотеки спостерігається в осінньо-зимовий період і пов’язане це, на її думку, із сезонністю сільськогосподарських робіт у сільській місцевості. 
Загалом, читацька аудиторія Попельнастівської книгозбірні — діти від 3 до 15 років, яких налічується 80 осіб, юнацтво — 75 осіб, від 22 до 60 років — 405 осіб, а також 100 читачів, яким 60 і більше років. Влітку до місцевої книгозбірні за літературою навідуються і хлопці та дівчата, які приїздять у с. Попельнасте до своїх родичів на канікули. Серед них є вже чимало постійних читачів бібліотеки. 
Наталія Шкуратько намагається урізноманітнити методи та форми своєї роботи для того, аби зацікавити якомога більшу кількість односельців та розширити коло читачів. Регулярно у книгозбірні діють тематичні виставки, приурочені до визначних дат, державних свят. Нещодавно, наприклад, відбувся патріотичний лекторій «Честь і патріотизм: віддані життя, що несправедливо забуті», приурочений до Дня Соборності України. 
З метою популяризації книги та більшої доступності до неї місцевих жителів бібліотека практикує доставку літератури за місцем проживання читачів. Адже серед попельнастівців є багато чоловіків та жінок, які полюбляють читати літературу, але за станом здоров’я не можуть самостійно дістатися до бібліотеки. 
Одне із останніх нововведень, яке вирішила запровадити на базі бібліотеки Наталія Василівна — навчання основам комп’ютерної обізнаності попельнастівців. 
–Не всі жителі нашого населеного пункту мають власний комп’ютер та підключення його до мережі Інтернет. Але серед них є багато охочих навчитися елементарним навичкам роботи, саме тому ми і вирішили запровадити у бібліотеці таку форму роботи. Тепер, коли утворилася Попельнастівська ОТГ, ймовірно й кількість читачів дещо збільшиться,—розмірковує завідуюча бібліотекою. 
Плідно та старанно працюючи багато років поспіль у сільській книгозбірні, Наталія Шкуратько і надалі переконана, що ніяке інше джерело інформації не здатне замінити паперову книгу, часто, перегорнувши сторінки якої, можна не лише дізнатися для себе багато цікавої інформації, а й відчути дух певної епохи.