Олександрійський район: підбито підсумки, визначено пріоритети

Рада регіонального розвитку Олександрійського району, на якій розглянуто досягнення і здобутки за 2014–2018 роки та окреслено плани і завдання на 2019–2021 роки за участю представників влади, громадськості, бізнесу відбулася 23 січня у сесійній залі районної ради. Перед учасниками зібрання з доповіддю виступив перший заступник голови районної державної адміністрації Юрій Коваль.

– Олександрійщина впевнено тримає лідерство, адже саме ми збудували першу в Україні у рамках реформи сільської медицини амбулаторію загальної практики-сімейної медицини у селі Протопопівка, також у нас рекордна кількість капітально відремонтованих доріг. А головне — ми маємо сили і бажання й далі робити реальні, конкретні справи, — так оптимістично почав свій виступ Юрій Коваль.
В Олександрійському районі нині проживає 34,4 тис. осіб та налічується 75 населених пунктів, які об’єднані у 16 сільських та 2 селищні ради. У ході проведення реформи децентралізації у 2018 році в районі створено 3 об’єднані територіальні громади — Новопразька, Приютівська та Попельнастівська. На прикладі ОТГ Олександрійського району можна відзначити, що обсяг надходжень податків і зборів до бюджетів новостворених ОТГ збільшився майже удвічі, або на 87 %. Також посадовець наголосив, що райдержадміністрація та районна рада не стояли осторонь процесу створення ОТГ. Зокрема, з районного бюджету у 2018 році було виділено додаткових коштів близько 12,5 млн. грн.
Далі у своєму виступі Юрій Коваль наголосив, що район має розвинену мережу автомобільних доріг і залізничного сполучення. За останні чотири роки на будівництво нових автошляхів та проведення їхнього капітального ремонту витрачено 277 мільйонів гривень. Із них майже 17 млн. грн вкладено в ремонт доріг комунальної власності.
– Активне відновлення автомобільного покриття розпочалося у 2016 році, тоді за кошти спонсорів — 3 млн. грн.— відремонтовано 8 км дороги. У 2017 році за кошти державного бюджету — 32 млн. грн. та районного 0,5 млн. грн. проведено ремонт на 13,2 км дороги. На поточний ремонт автомобільної дороги районного значення від а/д М-04 до с. Червона Кам’янка, Травневе, Попельнасте за рахунок коштів державного, районного та бюджету Попельнастівської сільської ради, загалом 3,9 млн. грн, відремонтували 2,5 км дороги. У 2018 році проведено ремонт автомобільних доріг обласного та районного значення відремонтовано ділянки доріг протяжністю 7,3 км, використано 12,5 млн. грн. державного бюджету; ремонт автомобільної дороги державного значення Олександрія-Полтава та Знам’янка-Луганськ-Ізварине — введено в експлуатацію 18,71 км, залучено 208,3 млн. грн. державного бюджету, — зазначив Юрій Коваль.
Основою розвитку економіки Олександрійського району, як підкреслив виступаючий, є сільськогосподарське виробництво. Загальна площа сільськогосподарських угідь складає майже 160 тис. га (або 86 % від загальної території району), що свідчить про високий рівень використання земель. На теренах нашого краю успішно працює 171 агропромислове формування, у тому числі 117 фермерських господарств. Основні напрямки рослинницької галузі — вирощування зернових і олійних культур, кукурудзи та цукрового буряку, а головним напрямком у тваринницькій галузі є виробництво молока та м’яса.
На тваринницьку галузь припадає майже третина виробництва валового продукту сільського господарства. Основою розвитку тваринництва є розведення великої рогатої худоби та свиней.
– Сільськогосподарськими підприємствами за останні 5 років придбано сільгосптехніки на загальну суму 517,3 млн. грн. Олександрійський район залишається одним із лідерів з вирощування цукрового буряка, адже на його території розташований ТОВ «Олександрійський цукровий завод», який входить до п’ятірки кращих заводів України, — сказав  Юрій Коваль.
Медичну допомогу населенню нашого району надає Олександрійська центральна районна лікарня та комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги », до складу якого входять 14 амбулаторій загальної практики сімейної медицини та 20 ФАПів. Нині ліжковий фонд цілодобового стаціонару становить 175 ліжок, денного - 45 ліжок. 
Позитивним зрушенням у медичній галузі за минулий рік, на думку Юрія Коваля, є те, що у червні 2018 року в центральній районній лікарні відкрито 10 ліжок гемодіалізу на 40 місць, тож тепер у пацієнтів, хворих на хронічну ниркову недостатність, є можливість отримувати процедури за місцем проживання. 
Охарактеризував у своєму виступі Юрій Коваль і галузь освіти району. Нині на теренах нашого краю функціонує 57 закладів освіти. З них: 29 закладів дошкільної освіти та 24 заклади загальної середньої освіти (17 закладів повної та 7 — базової загальної середньої освіти). На сьогоднішній день у 24 школах району навчається 2935 учнів, укомплектовано 242 класи. А з метою доступу до якісних освітніх послуг для дітей з особливими освітніми потребами одним із перших в області у 2018 році в Олександрійському районі створено інклюзивно-ресурсний центр. Для забезпечення здорового способу життя серед усіх верств населення у 2018 році побудовано спортивний майданчик зі штучним покриттям в Червонокам`янському НВО та тривають роботи із будівництва у Цукрозаводському НВК. Загальна вартість складає 3 млн. грн, фінансуються проекти на паритетних засадах із державного та районного бюджетів.
Протягом останніх років в Олександрійському районі збережено і розширено мережу закладів культури району. 
— На території району функціонує загалом 73 заклади культури. У 2017 році почала діяти Улянівська бібліотека-філія, а у жовтні 2018 року — новий культурно-освітній центр «Толока» у селі Попельнасте. У 2017 році збільшилась кількість клубних формувань на 3 одиниці та становить 189 (92 з яких — дитячі), у них беруть участь 2063 учасники, 12 аматорських колективів мають почесне звання «народний». Щороку у клубних закладах проводиться понад 6,5 тис. культурно-мистецьких заходів, — констатував Юрій Коваль.
Для підтримки та покращення матеріального стану соціально вразливих верств населення в районі діє ряд програм, якими передбачено додаткові до державних соціальні гарантії. За рахунок коштів районного бюджету встановлено довічні стипендії та пільги окремим категоріям громадян. На ці цілі виділено 131,4 тис. грн. Щороку здійснюється фінансова підтримка громадських організацій ветеранів, за останні п’ять років надано 151 тис. грн.
Серед пріоритетних завдань, окреслених на 2019–2021 роки, Юрій Коваль виокремив низку проектів. Так, у 2019 році ТОВ САНВІН-5 планує на території Новоселівської сільської ради (за межами населених пунктів), на ділянці площею 132 га, розпочати будівництво фотогальванічної електростанції «Морозівка». Орієнтовна її потужність — 60 МВт, та передбачається створення 12 нових робочих місць.
Ще одна сонячна електростанція орієнтовною потужністю 80 МВТ, але вже у 2020 році повинна з’явитися на території Бандурівської сільської ради. Її будівництво на ділянці 125 га планує розпочати ТОВ «СОЛАР ФАРМ-8». Очікується створення 16 робочих місць.
Приділити чільну увагу у 2019 році планується і продовженню ремонтних робіт на дорогах загального користування місцевого значення, що сполучають населені пункти: Червона Кам’янка — Попельнасте; Ясинуватка-Березівка; Бутівське — Діброви; Пантаївка — Нова Прага; а також розпочати ремонт дороги від с. Світлопіль до автомобільної дороги Кіровоград — Нова Прага — Олександрія. У 2018 році від адміністрації було подано пропозиції спрямувати на виконання робіт вищезгаданими дорогами 23,17 млн. грн., всі об’єкти включено до Переліку об’єктів, які будуть здійснюватись за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на 2019 рік (ефект — виведення 7,7 км. доріг загального користування місцевого значення на якісно новий рівень).
У 2019 році у сфері охорони здоров’я заплановане придбання службового житла для лікарів Олександрійської центральної районної лікарні (вартістю 300 тис. грн.). Крім того, у 2020 році передбачається придбання санітарного автомобіля для амбулаторії сімейної медицини (вартістю 500 тис.грн).
В освітній галузі району на 2019 рік заплановано придбання двох шкільних автобусів (вартість яких складає 3,6 млн. грн.). Крім того, 17,5 млн. грн. планують витратити у 2020 році для проведення капітального ремонту школи у с. Улянівка. А вже в 2021 році капітального ремонту повинна зазнати й будівля навчального корпусу № 2 Червонокам’янського НВО (орієнтовна вартість — 32 млн. грн).
Після доповіді Юрія Коваля, учасники Ради регіонального розвитку Олександрійського району заслухали виступи голови районної ради Ольги Коріненко, голови Новопразької селищної ради Богдана Курупа, заступника Приютівського селищного голови Ірини Чемерис, депутата обласної ради, комерційного директора ТОВ «УкрАгроКом» Павла Фесюка, голови ФГ «Сімфо» Олександра Олійника, які поділилися своїм баченням розвитку та можливими шляхами співпраці влади, бізнесу, громадськості задля розбудови і розквіту Олександрійщини.