На територіях Новопразької та Приютівської об’єднаних територіальних громад спостерігається підвищений рівень злочинності

Про це заявив Віталій Кравцов на черговій, тридцять першій сесії Олександрійської районної ради сьомого скликання, що відбулася у середу, 24 жовтня. Відкрила і провела її голова районної ради Ольга Коріненко. Але до початку сесії депутати попрацювали в постійних депутатських комісіях, спільне засідання яких провела голова постійної комісії з соціально-культурних питань, фізкультури та спорту Валентина Калашнік.

Потому, після десятихвилинної перерви, перейшли до розгляду питань черги денної пленарного засідання.
Першим перед депутатами виступив начальник Олександрійського районного відділення поліції Олександрійського відділу Головного управління Національної поліції України в Кіровоградській області Віталій Кравцов. Він доповів про хід виконання програми профілактики правопорушень та поліпшення охорони публічного порядку на 2016—2018 роки. Основною квінтесенцією його виступу було те, що завдяки організаційним та практичним заходам, які вживалися керівництвом Олександрійського РВП протягом 2018 року, вдалося ситуацію в районі утримувати під контролем. Загалом, за його словами, на Олександрійщині обстановка стабільна та контрольована. Щоправда, посиленої уваги потребують території Новопразької та Приютівської об’єднаних територіальних громад, де спостерігається підвищений рівень злочинності, зазначив Віталій Кравцов. Його звіт депутати взяли до відома.
Наступним питанням розглянуто хід виконання програми розвитку дорожнього господарства Олександрійського району на 2016—2018 року. Як доповів Єгор Устенко, представник відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та будівництва РДА, за час дії програми при співфінансуванні з місцевих бюджетів району введено в експлуатацію ділянку дороги територіального значення Шарівка — Нова Прага. На 13,2 км даної дороги провели поточний середній ремонт. Також проведено поточний ремонт 2,5 км дороги обласного значення — Червона Кам’янка — Травневе — Попельнасте. Вартість робіт склала 3 млн 940 тисяч грн., у тому числі 500 тисяч грн. профінансовано з районного бюджету та 500 тисяч — з бюджету с. Попельнасте. Стосовно доріг загального користування місцевого значення, то в районному бюджеті на їх утримання та ремонт передбачено 1,5 млн гривень, і використані вони можуть бути на умовах співфінансування. Але наразі ці кошти не використані, бо сільські ради не виявляють активності у цьому питанні. Лише Улянівською сільською радою нині вживаються заходи щодо перерахування 100 тисяч гривень, як співфінансування на експлуатаційне утримання дороги районного значення Улянівка — Пахарівка.
Того дня депутати розглянули та затвердили Програму розвитку та підтримки комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Олександрійської районної ради Кіровоградської області» на 2018—2020 роки. У програмі визначена проблема, на розв’язання якої будуть спрямовані відповідні фінанси. Зокрема, у документі йдеться про те, що ключовими проблемами галузі охорони здоров’я Олександрійського району є негативні показники стану здоров’я населення — низька народжуваність, висока смертність, зниження тривалості життя та незадовільна його якість. Тож лише розвиток первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини дасть змогу істотно вплинути на вирішення вказаних проблем. Очікується, що в результаті дії Програми при достатньому фінансуванні покращиться забезпечення амбулаторій загальної практики сімейної медицини та ФАПів медичним обладнанням, інструментами, санітарним автотранспортом, досягнувши 100% до табеля оснащення. Як результат, це забезпечить зменшення потреби населення у дорогих видах медичної допомоги, в тому числі стаціонарної. Завдяки дії Програми очікується покращення ранньої діагностики захворювань серцево — судинної системи, онкології, що знизить показники смертності та інвалідності від даної патології. Програму депутати підтримали одноголосно.
Далі сесія розглянула та затвердила звіт про виконання районного бюджету за 9 місяців 2018 року і внесла зміни до головного фінансового документа на поточний рік.
Крім того, на пленарному засіданні розглянуто низку інших технічних питань. Всього порядок денний сесії містив 15 питань, з усіх ухвалені відповідні рішення. Проте депутати не підтримали Звернення до Президента П. Порошенка стосовно підвищення ціни на газ для населення, проект якого озвучила в кінці пленарного засідання депутат районної ради Валентина Мележик. Це питання не набрало достатньої кількості голосів.