ТОВ «Колос»: у тваринництві розвиваємо два напрямки

Усі діючі у нашому районі ферми сьогодні працюють винятково за європейськими стандартами. Надсучасне обладнання, люди у спецодязі, вгодована племінна худоба й поживне  молоко, що збирається завдяки автоматичному доїнню. Це реальність для ТОВ «Колос» (директор Олександр Замковий), де днями побував наш кореспондент.
«Хоча тваринництво — складна і специфічна галузь,  ризикована й не завжди вдячна, та все ж у нас добре розвивається, — говорить 50-річна Тетяна Курочка (на фото), заступник директора з тваринництва ТОВ «Колос». На підприємстві працює з моменту його заснування - з 2004-го. Спершу опікувалася тваринництвом та рослинництвом, а зараз відповідальна лише за одну галузь. — Девіз нашого підприємства — «Від поля до столу». Ми маємо власну кормову базу й не один рік розвиваємо тваринництво. У нас представлене двома напрямками — свинарством та ВРХ. Утримуємо загалом 2 тис. голів свиней. Усі — трьохпорідний м’ясний гібрид. Маємо чотири окремі корпуси. Їх вирощуємо, як для внутрішніх потреб, так і на продаж. Є свій забійний цех. На місяць забиваємо понад триста свиней. М’ясо, в першу чергу, продаємо працівникам «Колосу» та пайовикам. Ціни ставимо дещо нижчі ринкових. Частину ж, здаємо на м’ясокомбінати — олександрійський та кременчуцький».

Маленькі молочні поросята у «Колосі» також йдуть під часткову реалізацію. Їх купують переважно косівчани. «Одне 10-кілограмове порося цьогоріч коштує 1500 грн, — каже Тетяна Петрівна. — Ми реалізували невелику кількість. Намагаємося утримати сталу потужність свиноферми. Останні роки маємо приблизно однакове поголів’я».
Комбікорма у «Колосі» виготовляють у власному цеху. Тут жодних проблем із відгодівлею тварин немає. Раціон різноманітний і збалансований «За життя одна свинка з’їдає 300–320 кг комбікормів, — продовжує фахівець. — Аби досягнула максимальної ваги у 100–120 кг, її треба годувати 180 днів. Тоді вже м’ясо потрапить на стіл.
Окрім того, щороку ми лишаємо у господарстві 200 свиноматок. Усі штучно запліднюємо. Одна народжує 10–16 поросят. На рік має два опороси, а за життя п’ять. Після відпрацьовки — вибраковується».
Свиноферму на ТОВ «Колос» сьогодні обслуговує всього 15 працівників. Скільки ж людей працює й у корівниках. Гуртом забезпечують абсолютну санітарію та гігієну процесу. На скільки все проходить якісно, ми з Тетяною Курочкою спостерігали з моніторів ПК, перебуваючи в адміністративному корпусі. Справа в тому, що у всіх відділках працює відеоспостереження. За всіма процесами можна спостерігати дистанційно. Це, безумовно, спрощує роботу адміністрації та підвищує контроль.
«Що стосується вирощування корів, то всі вони у нас чорнорябої голштинської породи. Щоправда, не стовідсотковий голштин. Маємо 200 корів та 200 телят, — наголошує Тетяна Петрівна. — Одна годувальниця у нас живе максимум 10 років. Запліднюється так само  штучно. На добу дає максимум 38 літрів молока. Рекорд за рік — 6 тис. літрів. Дійку ми здійснюють двічі на добу — вранці та ввечері. Один дояр-оператор обслуговує 30–40 корів. За 2 години — все поголів’я. Зібране молоко збирається у спеціальну холодильну установку з фільтрацією. Максимум, що можемо накопичити — 3 тис. літрів, але щодоби збираємо дещо менше. Один літр оптом здаємо по 8 грн. Кожного дня молоко у нас забирають два підприємства — Світловодський молокозавод та Баштанський сирзавод».