Новопразька ОТГ — успішний претендент на участь у проекті DOBRE

Нещодавно програма DOBRE оголосила на території України III відбірковий етап для партнерських громад, до якого потрапила Новопразька ОТГ.

Як все відбувалося, «Сільському віснику» розповів секретар Новопразької селищної ради Василь Гейко. За його словами, програма DOBRE розроблена таким чином, щоб підвищити спроможність керівництва новоутворених об’єднаних територіальних громад (ОТГ) ефективно реагувати на пріоритети громадян завдяки належному управлінню ресурсами, підвищенню якості комунальних послуг, стимулюванню місцевої економіки та посиленню залучення громадян. Мета DOBRE — створити можливості зростання та розквіту цих нових ОТГ і водночас мотивувати та бути моделями для інших громад, які працюють над об’єднанням.
— Загалом по всій Україні надійшло 70 подібних заявок на участь у III відбірковому етапі програми DOBRE, значна кількість з яких була подана представниками ОТГ з Кіровоградської області. Заявки претендентів ретельно вивчалися фахівцями програми DOBRE, після чого було відібрано 30 громад-учасників. У список тих, кому поталанило пройти відбірковий етап, потрапила і Новопразька ОТГ, — розповідає Василь Гейко.
Минулого тижня у приміщенні Новопразької музичної школи відбулися збори громадян Новопразької ОТГ, під час яких на розгляд та голосування громади було представлено чотири проекти, які захищали представники різних категорій населення:
— «Медіацентр» (реалізація якого передбачала створення у Новопразькій ОТГ інформаційної платформи, а захищала його Вікторія Гейко, представник ГО «ГРОАУ»);
— «Здоров’я для всіх» (передбачає встановлення у Новій Празі, Шарівці та Пантазіївці вуличних тренажерів для занять спортом, а захищали його представники ГО Євроклубу «Ровесник»);
— «Мобільна концертна платформа» (реалізація якої передбачала придбання пересувної сцени, стільців та тентового укриття, а захищала його директор Новопразького БК № 2 Світлана Сафронова);
— «Sport Town» (облаштування зони для спортивних ігор із сучасним покриттям у Новопразькому центральному парку, чим опікується Микола Бугайов).
Кожен представлений проект був по-своєму цікавим, але в ході голосування найбільшу кількість голосів набрав проект «Здоров’я для всіх». Про ймовірні шляхи його реалізації та численні переваги присутнім розповіли представники ГО Євроклубу «Ровесник», що існує при Новопразькому НВК. Тепер протягом вересня даний проект проходитиме погодження у керівництва програми DOBRE. У разі позитивної відповіді — керівництво програми DOBRE та Новопразької ОТГ підпишуть меморандум про співпрацю. А на реалізацію і підписання проекту «Здоров’я для всіх» буде виділено 10 тис. доларів. Таким чином, у Новій Празі, Шарівці та Пантазіївці з’являться вуличні тренажери для занять спортом. Загалом, у разі перемоги Новопразької ОТГ представники програми DOBRE будуть співпрацювати із новопразькою громадою протягом 2,5 років. За час співпраці буде реалізовано ще низку проектів. Результати III раунду відбору будуть оголошені у другій половині жовтня.