У райдержадміністрації

Заклади освіти до опалювального сезону готові

Про підготовку закладів освіти району до роботи в новому навчальному році та в осінньо — зимовий період 2018—2019 років йшлося у п’ятницю, 31 серпня, на черговому засіданні колегії Олександрійської РДА.
Доповідаючи по суті, головний спеціаліст відділу освіти РДА Світлана Михайленко звернула увагу на основні заходи, що здійснені упродовж канікулярного періоду. Зокрема, за її словами, у закладах освіти проведені ремонтні роботи класних кімнат та поточні електромонтажні роботи, придбані меблі та комп’ютерне обладнання, проінспектовані шкільні котельні і топкові, придбано тверде паливо, проведені протипожежні заходи.
У цифрах ці досягнення виглядають так. У 24 закладах загальної середньої освіти району укомплектовано 251 клас, де навчається 2891 учень (дані станом на 31.08.2018р.). Забезпечення твердим паливом становить 66% і надалі придбання палива триває. Прикметно, що заклади дошкільної освіти забезпечені паливом на 100%, також у садочках вже завершені всі поточні ремонтні роботи. Натомість ще тривають ремонтні роботи у семи закладах загальної середньої освіти, але й вони на стадії завершення. Зокрема, це стосується Войнівської, Попельнастівської, Новопразької, Долинської, Протопопівської шкіл, Бутівського та Новопразького навчально — виховних комплексів, де ремонтні роботи планують закінчити до кінця вересня.
Щодо комп’ютеризації, то всього по закладах освіти налічується 369 комп’ютерів, що складає 100%.
Розглянувши питання, члени колегії рекомендували районному відділу освіти й надалі тримати на постійному контролі якість освітніх послуг, забезпечення кожній дитині рівного доступу до якісної освіти, розвиток матеріально — технічної бази закладів освіти. Продовжити роботу щодо поновлення та покращення матеріально — технічної бази закладів дошкільної освіти рекомендовано сільським, селищним головам.

Озимину сіятимуть в сухий ґрунт

50—70% прогнозованих площ озимих культур будуть засіяні в сухий грунт. Аграрії району певно, що ризикують, але й зволікати з посівною також немає сенсу. Так прокоментував особливості цьогорічної осінньо-польової кампанії начальник управління агропромислового розвитку РДА Олександр Ткаченко під час засідання колегії РДА. Він підкреслив, що сіяти озимину в сухий грунт — вимушена стратегія з огляду на природно-кліматичні умови.
За словами Олександра Ткаченка, під урожай 2019 року заплановано посіяти озимих культур 28432 га, у тому числі озимої пшениці 23862 га, ячменю озимого 4560 га, крім того, озимого ріпаку 2850 га. Підготовлено площ під посів озимих культур всього 31282 га, що становить 100% від запланованого.
Загалом, що стосується проведення комплексу осінньо-польових робіт в Олександрійському районі у 2018 році, то всього до збирання у поточному році підлягає пізніх зернових і зернобобових, олійних, буряка та інших культур на загальній площі 78845 га, в тому числі: кукурудзи на зерно 32012 га, соняшника 31949 га, сої 7116, цукрового буряка 4489 га. Крім того, овочів — 1633 га, картоплі — 2858 га. Передбачається, що середня урожайність кукурудзи на зерно складе 40,5 ц/га, соняшника 20,5 ц/га, цукрового буряка 290,5 ц/га.
На полях Олександрійщини вже триває збір соняшника і кукурудзи. Збір солодких коренів поки не розпочато.
Заслухавши інформацію Олександра Ткаченка, члени колегії ухвалили рішення щодо всілякої підтримки та організаційної допомоги аграріям під час проведення комплексу осінньо-польових робіт.

У Бутівському НВК санітарно-гігієнічні умови стали кращими

На минулому тижні у Бутівському НВК та Протопопівській школі побував перший заступник голови Олександрійської РДА Юрій Коваль, де проінспектував результати поточних ремонтів санвузлів, каналізаційної мережі та оглянув капітально відремонтоване приміщення актової зали. За його словами, у новому навчальному році школярі та учительський персонал Бутівського НВК отримають п’ять нових роздільних санвузлів на двох поверхах. 
Також він відвідав об’єкт будівництва нової амбулаторії у селі Протопопівка. На будівельному майданчику після залиття фундаменту швидкими темпами триває робота щодо кладки зовнішніх і внутрішніх стін. Як наголосив Юрій Коваль, Протопопівська амбулаторія стане першою в області сучасною амбулаторією, збудованою «з нуля» за типовим проектом. Відтак, процес будівництва перебуває на контролі районної, обласної влади та керівництва Приютівської об’єднаної територіальної громади, підкреслив посадовець. За його словами, у селі Червона Кам’янка також розпочато будівництво сучасної амбулаторії. Вже виритий котлован, на будівництво об’єкта перераховано з державного бюджету майже 600 тисяч грн.