До Дня пам’яті українських журналістів

Шановні громадяни незалежної України!

У ці дні в нашій країні відзначається День пам’яті українських журналістів. Напередодні річниці зникнення Георгія Гонгадзе, 16 вересня, ми вшановуємо пам’ять про колег, які загинули під час виконання професійних обов’язків. День пам’яті українських журналістів запроваджено з ініціативи Національної спілки журналістів України в 2007 році. І відзначається щороку по всій країні.
У цей же день в Україні відзначаєть День пам’яті Георгія Гонгадзе — засновника «Української правди», якого викрали і вбили 16 вересня 2000 року. Журналістський мартиролог, створений одразу після здобуття незалежності нашої країни, свідчить: з того часу в Україні загинуло майже 70 журналістів. Хтось був убитий, хтось помер за нез’ясованих обставин, когось довели до самогубства. Дуже часто такі випадки відбуваються за активної життєвої позиції або певних політичних поглядів журналістів, які комусь не подобаються.
Це показує, що професія журналіста надзвичайно важлива, але в той же час, дуже небезпечна. Найчастіше, журналістів вбивають через ту інформацію, яку вони намагаються донести людям. Вбивці сподіваються, що стративши людину, вони позбудуться від подразника, який довгий час їм заважав. Але, незважаючи на це, в Україні дуже багато журналістів, які добре роблять свою роботу, і незважаючи на всі ризики, залишаються вірними журналістській етиці і своїм переконанням.
Вбивство Григорія Гонгадзе, Павла Шеремета викликало величезний резонанс не тільки в Україні, але й в усьому світі. Декого з наших загиблих товаришів ми вже встигли забути, тому День пам’яті українських журналістів — найкращий привід згадати їх всіх.
Ось неповний перелік областей, в яких жили, працювали або поховані загиблі журналісти: Вінницька (Анатолій Танадайчук, Сергій Шепелєв); Донецька (Ігор Александров); Луганська (Петро Шевченко); Львівська (Ігор Кузик), Миколаївська (Володимир Смирнов); Одеська (Борис Дерев’янко); Черкаська (Василь Сергієнко); Чернівецька (Віктор Фреліх).
Кіровоградська обласна організація Національної спілки журналістів України.