Субсидії перераховують: які зміни відбулися в їх призначенні?

У 2018 році в Україні діють нові правила отримання житлової субсидії. Зміни відбулися в їх призначеннях на літній та зимовий періоди. Про подробиці в інтерв’ю розповідає начальник Олександрійського районного відділу соцзахисту Ірина Табачкова.
У 2018 році в Україні діють нові правила отримання житлової субсидії. Зміни відбулися в їх призначеннях на літній та зимовий періоди. Про подробиці в інтерв’ю розповідає начальник Олександрійського районного відділу соцзахисту Ірина Табачкова.
— Ірино Михайлівно, роз’ясніть, будь ласка, на який термін призначається житлова субсидія?
— Починаючи з 1 травня 2018 року, субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово — комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням на відповідний сезон: неопалювальний (до вересня включно) опалювальний (до квітня включно), а на наступний період — без звернення, за виключенням окремих категорій отримувачів. І лише субсидія для відшкодування витрат на придбання твердого палива та скрапленого газу, як і раніше, призначається на календарний рік.
— Хто сьогодні має право на отримання субсидії?
— За законодавством це родини, чиї витрати на оплату житлово-комунальних послуг перевищують розмір обов’язкового відсотка платежу. Сума платежу для кожного домогосподарства визначається індивідуально і залежить від сукупного доходу сім’ї.
Субсидія ж оформляється на одного з зареєстрованих членів домогосподарства (сім’ї), на ім’я якого відкрито особові рахунки на оплату комунальних послуг. Решта членів домогосподарства для призначення субсидії повинні підтвердити свою згоду на доступ і обробку персональних даних. Квартиронаймачі, які сплачують комунальні послуги відповідно до договору оренди, також мають право на надання субсидії.
Право на отримання субсидії готівкою на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного палива надається тим громадянам, чиє житло не забезпечується електро-, тепло- або газопостачанням. При цьому, якщо житлові приміщення опалюються одночасно декількома способами (теплова енергія та / або природний газ і / або електроенергія), субсидія призначається і виплачується тільки на один вид палива.
— З 1 травня 2018 року з’явився і перелік осіб, які не мають право на житлову субсидію. Хто відтак не може нею скористатися?
— Законодавством визначено категорію громадян, які втратили право на субсидію. У тому числі особи, які купили чи оплатили послугу, вартістю понад 50 тисяч гривень; власники транспортних засобів, з дня випуску яких пройшло менше 5 років. Виняток становлять мопеди або машини, видані соцорганами. Також мова про осіб, які протягом 12 місяців перед зверненням за субсидією отримали спадщину або набули право власності на землю, квартиру (будинок), транспортний засіб; є власниками великих квартир площею, що перевищує 120 кв. метрів, або будинку — 200 кв. м. Обмеження не поширюється на дитячі будинки сімейного типу, прийомні та багатодітні сім’ї. Втрачають пільгу і особи працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку в Центрі зайнятості як безробітні. А також ті, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично в ньому не проживають.
Мова йде і про сім’ї, в яких відбулися зміни у складі сім’ї. До того ж родини, які мають борги з оплати комунальних послуг, теж втрачають право на субсидію. Це у разі, якщо заборгованість двомісячна і перевищує 340 грн.
— Деталізуйте, будь ласка, по боржниках. За яких умов їм можуть відмовити у наданні субсидії?
— Минулого року значний відсоток жителів району скористався житловою субсидією. На 1 січня 2018-го мали 6330 отримувачів субсидії, а після 1 травня 2018-го право на розрахунок в автоматичному режимі мали тільки 2561 особа. Утім, якщо вони заборгованість гасять, то набувають права на субсидію. Ми робимо запити на підприємства-надавачів послуг щодо наявності боргів, якщо такі виявляємо, припиняємо нарахування. Але люди, які погасили борг — знову мають право на призначення субсидії.
— Ми говоримо, що є багато змін у призначеннях субсидій, а чи змінено норми споживання на газ та електроенергію?
— Так, тут теж є новації, бо переглянуто соціальні норми споживання газу та електроенергії для потреб опалення і відповідні коригуючі коефіцієнти, а також скасовано норму площі житла у розмірі 75 кв. м. для домогосподарств, що складаються з однієї або двох непрацездатних осіб. З 1 травня 2018 року встановлено соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами у розмірі 4,5 куб. метра природного газу на 1 кв. метр опалюваної площі на місяць в опалювальний період та 30 кВт на 1 кв. метр площі становить соціальна норма електропостачання.
— Є ще винятки із правил, коли субсидія призначається за рішенням спеціальної комісії. У яких випадках це відбувається?
— Субсидія призначається за рішенням комісії якщо: на понаднормову площу житла (збільшену не більше ніж на 30%) непрацюючим непрацездатним особам — це може бути при наявності у них тяжкої хвороби. І також, якщо у працездатної особи відсутній дохід або її дохід менший мінімальної заробітної плати та вона не сплатила єдиний соціальний внесок у мінімальному розмірі. Таке рішення не може бути прийнято лише щодо осіб, які перебували за кордоном більше 60 діб. Може надаватися за фактичним місцем проживання внутрішньо переміщеним особам і без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих (враховуючи норми щодо розміру отриманих ними доходів та перебування за кордоном). У разі наявності транспортного засобу, з дати випуску якої минуло менше 5 років; або у разі купівлі житла, земельної ділянки, товарів або оплати послуг на суму понад 50 тис. грн. В окремих випадках розглядатимуть і питання надання субсидій боржникам. Але у всіх вищеперелічених випадках враховуватимуть всі нюанси.
— На підставі чого здійснюється нарахування субсидії?
— Призначення субсидії здійснюється на підставі заяви та декларації. Документи можуть бути подані особисто або надіслані поштою. Крім того, в Україні працює система онлайн-оформлення субсидій. Але тут важливо акцентувати, що якщо у родині відбулися зміни у складі сім’ї, то їм треба подати нову заяву і декларацію. У зв’язку з тим, що люди не виконують обов’язок своєчасного повідомлення, то у нас в Олександрійському районі було виявлено чотири родини, які не повідомили про такі зміни, а ми самі це виявили після отримання інформації з сільської ради, і зробили перерахунок, то переплата у цих 4-х випадках склала 26 тисяч грн. Людям необхідно знати, що у заяві і декларації у них прописано про обов’язок звіряти інформацію в управлінні соцзахисту у призначені субсидії.
— Мова йде про необхідність повідомити органи соцзахисту про такі зміни?
— Громадянин, якому призначено житлову субсидію, зобов’язаний протягом 30 календарних днів проінформувати управління соціального захисту населення про обставини для перерахунку призначеної житлової субсидії, зокрема: зміну складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, які там фактично проживають; зміни у складі їх сім’ї; чи зміни власника і зміни у переліку отримуваних житлово-комунальних послуг чи придбання майна на суму понад 50 тис. грн.
— При відсутності змін у родині, як відбуваються нарахування?
— Перерахунок субсидій здійснюється автоматично і не вимагає додаткового звернення до органів соцзахисту. Однак, основним моментом для збереження житлової субсидії є своєчасна сплата обов’язкової частини платежу за послуги ЖКГ. Але для деяких категорій субсидіантів здійснюється виключно після надання нових заяв і декларацій. Зокрема, це: внутрішньо переміщені особи. На Олександрійщині таких мешкає 114 осіб (75 родин). Тепер для оформлення субсидії ВПО не потрібно подавати договір найму житла, підставою для нарахування компенсації є акт обстеження матеріально-побутових умов сім’ї.
— Як отримати субсидію тільки на фактично проживаючих мешканців?
— Розгляд комісією питання про нарахування субсидії на фактичну кількість людей, які проживають в квартирі (будинку), здійснюється на підставі письмової заяви субсидіанта з відповідним проханням. При цьому, в декларації вказується повний склад зареєстрованих мешканців, але з позначкою «не проживають» навпроти відсутніх членів сім’ї. На підставі цих документів, а також довідки, що підтверджує факт непроживання конкретної особи за цією адресою, соціальний інспектор перевіряє матеріально-побутові умови і складає акт. За результатами перевірки співробітниками УСЗН готується акт на Комісію, рішення якої є обов’язковим до виконання ЖКГ. Таким чином, цілком реально отримати субсидію через комісію (наприклад, не на 4 прописаних, а на 2 реально проживаючих). І доходи для розрахунку субсидії також будуть братися тільки на тих осіб, які фактично мешкають у приміщенні.
— Як розрахувати розмір субсидії в 2018 році на оплату комуналки?
— Алгоритм дій при розрахунку розміру житлової субсидії наступний: визначення середньомісячного сукупного доходу сім’ї з розрахунок обов’язкового відсотка платежу за послуги ЖКГ і обчисленням розміру обов’язкового платежу.
Важливо й те, що 1 травня поточного року для призначення субсидії враховуються доходи членів сім’ї із складу домогосподарства, незалежно від адреси реєстрації їх місця проживання (тобто також у разі, коли їх зареєстроване місце проживання відмінне від адреси домогосподарства). Такі особи зобов’язані із заявою та декларацією про майновий стан нового зразка звернутися до управління соціального захисту населення.
— Що буде із невикористаною субсидією?
— Невикористана субсидія повертається до Держбюджету. Минулого року отримували кошти за невикористану субсидію по індивідуальному газовому та електричному опаленню. Цього року звернулися із заявами для отримання невикористаної субсидії 1370 осіб, загальна сума коштів монетизованої субсидії складає 758 тис. грн. Виплату коштів планується провести, починаючи з жовтня.