«Мобільний соціальний офіс» працював у Березівці та Протопопівці


Наприкінці минулого тижня «мобільний соціальний офіс» працював у селі Березівка Приютівської ОТГ, де нині мешкає 565 жителів. Новий сервіс діє для людей з особливими потребами й літніх людей. Поступово охопить територію всього Олександрійського району, повідомила директор районного терцентру Наталія Білецька.


«Вже зараз помітна позитивна динаміка, — каже вона. — На консультації до наших спеціалістів, а також працівників пенсійного й управління соцзахисту, тут прийшло до тридцяти осіб. Їх прийом тривав у сільському клубі. Був організований напередодні Дня села. Він зацікавив жителів, і люди зверталися до наших фахівців з різних питань. Зокрема, щодо змін у розмірах пенсії, а також нововведень у змінах пенсійного віку; стосовно подання документів, які потрібні для призначення пільгових пенсій. Окремо люди запитували про спрощений порядок призначення субсидій та їх перерахунок, про пільги для багатодітних родин; продовження терміну дії посвідчень та інші. Також у ході роботи спеціалісти «соціального офісу» прийняли кілька заяв та декларацій для призначення субсидії».
Паралельно з прийомом громадян працівники терцентру здійснювали виїзди до своїх підопічних прямо додому. Діяв зворотній зв’язок з населенням для оперативного реагування й задоволення актуальних для людей потреб. Кому потрібно, то у дворі покосили траву, а до інших привозили додому перукаря. Літні бабусі поробили собі стрижки і були вдоволені, що про них не забувають.



Цього ж дня у березівському клубі тривав і виїзний прийом громадян, організований Протопопівською ільрадою. Його провели діловод Наталія Трофимович та землевпорядник Сергій Рогачов. Видавали, кому було потрібно, довідки про склад сім’ї та про наявність земельних ділянок.
Треба сказати, що ідея реалізації «соціального офісу» впроваджується у життя за кошти районного бюджету. Вона виправдана, адже популярна серед місцевого населення. Отож, з метою підвищення ефективності системи надання громадянам соціальної підтримки виїзди «мобільного соціального офісу» у районі буде продовжено згідно із затвердженим графіком. Охочі, як завжди, матимуть можливість на місці потрапити на прийом до спеціалістів підрозділів районного управління соцзахисту, пенсійного фонду та терцентр.
Відзначу, що вже на початку цього робочого тижня виїзний «мобільний соціальний офіс» також працював у селі Протопопівка. Цього разу соцпрацівники надали консультації десятьом особам. Зустріч проводили у приміщенні Будинку культури. Кілька осіб прийшли сюди причепуритися і зробити гарні стрижки та стояли в черзі до перукаря. Інші завітали на правові консультації. Спеціалісти поінформували з питань діючого законодавства та роз’яснили зміни, що відбулися у соціальній сфері.
Такий підхід поліпшує доступність до адміністративних і соціальних послуг, що надаються громадянам органами місцевого самоврядування. До речі, за останні два тижні було проконсультовано більше півсотні осіб. Найменше охочих було у Протопопівці. Люди не проявили активності, а якщо й цікавилися, то лише темою субсидії та оформленням земельних паїв.
Між тим, у наступних номерах «Сільського вісника» ми й надалі інформуватимемо наших читачів про режим роботи «пересувного офісу».