Третину городу засадив малиною

Вирощування малини у селі — сезонне джерело доходу для невеликого сімейного господарства Володимира та Наталії Гурів з Головківки. Смачною ягодою подружжя займається 7 років.
«Третину городу засадив малиною. Маю десь 30 соток, — каже 46-річний Володимир. — Починав з якихось ста кущів. Тепер навіть злічити не можу. Кілька років експериментував, щоб вибрати підходящий сорт. Зрештою визначився та зупинився на польськй морозостійкій «Полані». Ягода велика, не надто м’яка, солодка, ароматна і сама по собі не осипається. Перший врожай маю наприкінці червня. Останній збираю до заморозків, практчино у жовтні. Цей сорт тепер один лише і розводжу».

Втім, на півтора роки олександрійський садівник мав полишити улюблену справу. Виконував свій громадянський обов’язок — служив в АТО. «З 2015-го по 2016-й роки — мобілізований у 79-у десантну бригаду м. Миколаєва.
Малинником у той час опікувалася моя мама — 70-річна Галина Гура. Коли демобілізувався, — знову взявся до роботи. По суті, крім мами, доглядати за ним було нікому. Ми з дружиною маємо трьох синів — старші Максим, 25 років та Вадим, 20 років — військовослужбовці — обоє служать. А маленькому Микиті буде лише півтора роки. Дружина тоді була вагітна».
Треба сказати, що вирощування солодкої ягоди справа далеко непроста. В іншому випадку, нею б займався кожен другий фермер у районі, а так то охочих практично немає. Дехто її вирощує на власних городах, як і родина Гурів.
«Головним найефективнішим правилом у вирощуванні малини — є її посадка на світлих ділянках, — запевняє Володимир.  — Ягода любить гарний полив та сонечко і в тіні практично не плодоносить, Також варто звертати увагу на якість грунтів. Наші українські їй чудово підходять. Тому добрив не застосовую, а бур’яни прополюю мотоблоком. Кущі зволожую крапельною системою зрошення.
— Втім, найскладніший процес у «солодкій справі» — це збирання ягід, — запевняє садівник. — Збір для продажу у свіжому вигляді здійснюю вручну. Ягоду маю велику. Інколи сам зібрати все не встигаю, на підмогу приходять сусіди. Їм віддячую продукцією. Зібраний врожай фасую у півкілограмові ємності. Реалізую на олександрійських та сільському ринках. Нерозпродану малину з дружиною консервуємо. Маємо чудові компоти та джеми. Кілограм ягід продаємо по 30 грн. Люди ними задоволені».