Багато сил та ентузіазму віддав підготовці майбутніх воїнів

20 років тому наш земляк — 64-річний Олександр Голуб прийшов на посаду начальника відділу оборонно-мобілізаційної роботи Олександрійської райдержадміністрації. Усі ці роки має справу з персональним мобілізаційним завданням (замовленням), яке є одним зі складових елементів мобілізаційного плану держави.

Не один рік забезпечує здійснення заходів, пов’язаних із діяльністю військових частин Збройних Сил України та інших військових формувань. Багато сил та ентузіазму віддав на організацію навчань щодо призову молоді на строкову військову службу. Також за його ініціативи проведено десятки й сотні заходів з військово-патріотичної підготовки та виховання підростаючого покоління. 
Усі ці роки він підтримує тісні зв’язки та координує роботу з підшефними військовими частинами, що розташовані на території району та прилеглих територіях. Здійснює методологічне й нормативне забезпечення цієї роботи. Великий пласт справ у питаннях мобілізації ним розгорнуто з початком АТО.
«Робота триває й зараз, завжди треба мати ресурси. Тому ми активно готуємо молодь до служби в ЗСУ й кожного року у школах реалізуємо комплексну програму з їхньої підготовки, — говорить Олександр Митрофанович. — Молодь має добре розумітися на елементарних речах. Що таке армія, які особливості служби, як користуватися зброєю, поводитися з вибухонебезпечними речовинами, тощо? Ми часто організовуємо триденні військово-патріотичні збори. До них долучаємо військовослужбовців з підшефних частин.
Хочемо навчити підлітків, щоб розумілися на азах військової служби. Так, за ці роки через відділ підготовку пройшли понад 350 осіб, які наразі служать у ЗСУ чи інших військових підрозділах країни. Щороку мною розробляється мобілізаційний план, довготермінові та річні програми мобілізаційної підготовки району, а паралельно — мобілізаційний план структурних підрозділів РДА, підприємств, установ та організацій».
До всього ж, останні 12 років Олександр Митрофанович незмінний керівник районної ветеранської організації. «Нещодавно відзначили своє 30-річчя, — каже він. — Наша структура нині налічує 8,5 тис. осіб. Це ветерани війни, праці та правоохоронних органів. За ці роки активізували роботу щодо збереження існуючих пам’яток та меморіальних дощок загиблим та безвісти зниклим воїнам».
За безпосередньої ініціативи Олександра Голуба на території Олександрійського району відкрито 48 великих та малих пам’ятників і меморіальних стел та дощок, зокрема, чотири — учасникам АТО. Вісім років тому, наприклад, у сквері Слави у Дівочому Полі було облаштовано бойову машину Т‑34 вагою в 30 тонн. А у 2014-му в Новій Празі споруджено шість меморіальних стел безвісти зниклим воїнам часів Другої Світової війни. Відновлено імена 639 солдатів. Історичними розвідками детально займається сам Олександр Митрофанович. Відомості знаходить у військових архівах та сільських радах. Ним особисто зроблена дуже копітка робота з виявлення 44 місць колишніх військових поховань та братських могил. Має на цю тему чималий інформаційний матеріал. З часом планує видати.
Олександр Митрофанович не раз відзначався грамотами й подяками районного, обласного та державного рівня. Їх має до півсотні. Усі зберігає. За час його роботи в Олександрійській РДА змінилося сім голів, з усіма знаходить спільну мову.
Сам же він народився у Пантаївці. Виріс у родині залізничників. 40 років тому отримав диплом юриста. Закінчив Львівську спеціальну школу підготовки начальницького складу Міністерства внутрішніх справ УРСР. 22 роки віддав правоохоронним органам міста Олександрії та Олександрійського району — починав старшим інспектором з охорони громадського порядку, був керівником сектору громадської безпеки. Його дружина Марія Миколаївна — колишній керівник загального відділу Олександрійської РДА, а нині на заслуженому відпочинку. Має двох доньок — Ірину й Анну, та онуку Іларію.