У місцевих селах будинок можна придбати за тисячу доларів

Купівля будь-якої нерухомості сьогодні задоволення не з дешевих. Для декого роками недосяжна мрія, але тим, хто поставив собі за мету — стає реальністю. Про те, якому саме житлу сьогодні олександрійці віддають перевагу, ми дізнавалися в місцевої експертки Ірини Кабанової, керівниці ріелторського агентства з нерухомості «АЛЕН», адвоката з багаторічним стажем.

«У нас невелике місто і, як таких новобудов — немає. Тому придбати собі житло олександрійці можуть саме на вторинному ринку. І вибирати їм доводиться з того, що є в наявності. Поняття квартири «у хорошому стані» кожен господар розуміє по-своєму, бо кожен має свої потреби й бачення. Для багатьох — основне питання під час купівлі житла, як знайти прийнятне за ціною та якістю. Місто в нас компактне, й часто городяни добре знають одне одного, та купують квартири самостійно, без посередників. Визначаються з районом, інфраструктурою, цінами, аналізують ринкові пропозиції. Це важливо для всіх покупців.
Треба сказати, що в нас, як по всій країні, за останні 10 років спостерігається падіння цін на нерухомість. Це пов’язано із непростою суспільно-політичною ситуацією, низьким рівнем економіки, і багатьма іншими факторами. Війна на сході прискорила цей процес.
Є ще й така особливість:  на початку 2000-го люди масово купували житло за банківські кредити. Але, коли обпікалися, почали відмовлятися від банківських послуг. Зараз купують нерухомість переважно за власні заощадження. Пропозицій продати чи обміняти житло в Олександрії сьогодні надходить врази більше, ніж є охочих його купити. Тому майно на ринку формується на зниженій ціні.
Найбільшим попитом, наприклад, користуються одно-двокімнатні квартири. У нас дуже специфічний регіон і визначити середню вартість  одного кв.метра  мені дуже складно. Краще сказати, що в Олександрії однокімнатна квартира без ремонту (і з ним) коштує від 6 до 10 тис. доларів, двокімнатна — 8–15 тис, а трикімнатна — від 10 тисяч і вище. Що стосується житлових будинків, то найдешевший у прилеглих селах можна придбати за тисячу доларів».
Що сьогодні загалом впливає на вартість місцевої нерухомості? На думку експертки, це й місцезнаходження житла, інфраструктура, наявність ремонту, час його забудови та багато інших нюансів.
«В агенцію з нерухомості люди звертаються, якщо хочуть мати якісні гарантії у вирішенні спірних питань, або якісний юридичний супровід», — говрить рієлторка.
Безумовно, що перш, ніж відкрити свій гаманець і комусь довіритись, бажано проконсультуватися з фахівцем. 
«Краще живеться й довше спиться, якщо людина впевнена в правильності своїх дій не тільки за власним розсудом, але й за думкою фахівця», — переконана Ірина.
Додам, що у вересні цього року ріелторська агенція «АЛЕН» відзначатиме свій маленький ювілей — 20-річчя роботи у сфері нерухомості. Наразі вони не мають жодних конкурентів, хоча за час діяльності таких вистачало. З кожним клієнтом працюють індивідуально. Гарантією успішної оборудки є угода про надання відповідних ріелторських послуг. Агенція працює щодня, крім вихідних. Крім керівниці Ірини Кабанової останні 15 років незмінним її помічником і фаховим ріелтером та юристом є Наталя Кучінська.