Олександрієць проїхав велосипедом пів -України


Троє вчителів-географів з Кіровоградщини, і зокрема наш земляк — 48-річний Леонід Балацький з Войнівки, здійснили загальноукраїнський велопробіг Вовчанськ-Рені-2018.
Торік Леонід їздив сам. Наразі його ідеї розділили колеги — 38-річний Віталій Дубовий з Компаніївського району та його ровесник Віталій Галат з Кіровоградського.
13 днів на велосипедах і 1500 кілометрів з Харкова до Одеси та Рені. Позаду 29 великих міст, 18 річок, 1600 світлин і купа емоцій та вражень.

Таким чином, географи зібрали практичний матеріал про сучасний стан природи в Україні.
За два місяці обіцяють опрацювати всі дані. Вони ляжуть в основу наукових робіт та практичного матеріалу для школярів.
«Разом ми розробили маршрут, — говорить Леонід. — Вибрали найцікавіші міста й території. Потім «Інтаймом» відправили велосипеди до Харкова. Самі ж дісталися туди автобусом. Стартували з Вовчанська. Проїхали — Харків — Полтаву — Кременчук — Олександрію — Кропивницький — Первомайськ — Одесу — Ізмаїл — Рені».
За день у середньому чоловіки долали 120–140 км. 

— «Було і важко, і цікаво водночас, — продовжує олександрієць. — Складнощів додавала лише погода. Перші 2–3 дні ми добряче обгоріли на сонці. Потім кілька разів нас несподівано накривала літня злива й найбільше затримувала у дорозі. На ночівлю розбивали намети. Зупинялися там, де найзручніше. Отримали безліч позитивних емоцій і купу корисної інформації. За час пробігу кожен схуд у середньому на 7 кг».
Додам, що спонсором заходу виступили — Приютівська та Великосеверинівська ОТГ. За кошти громад вчителі придбали нові спортивні велосипеди. Також отримали у дарунок футболки з логотипами ОТГ, у яких долали цей маршрут.