У Новій Празі обрали секретаря селищної ради та виділили кошти на поточний ремонт доріг


Обрання Василя Гейка на посаду секретаря селещної ради здійснювали таємним голосуванням на початку пленарного засідання другої сесії Новопразької селищної ради, що відбулася в понеділок, 23 липня. З 17 депутатів, які брали участь у голосуванні, 16 - проголосували за кандидатуру Василя Гейка. Депутати фракції партії «Батьківщина» участі у голосуванні не брали.

У числі перших питань черги денної ухвалили рішення про приєднання до Асоціації об’єднаних територіальних громад, що, на переконання Богдана Курупа, допомагатиме новоствореній Новопразькій громаді на шляху становлення та розвитку і допоможе додатково залучати інвестиційні кошти для розвитку території.
Подбали депутати і про поточний ремонт дев’яти доріг місцевого значення, який розпочнеться у селищі Нова Прага. Вартість робіт обійдеться селищному бюджету в 1 млн 500 тисяч гривень. Рішення про виділення коштів сесія ухвалила одностайно. Під час обговорення питання депутати цікавилися, чому обрали для ремонту саме такі дороги — ​по вулиці Горького, Миру, Тихомірова, Набережна, Коцюбинського, Соборна, Джерельна, Козацька, Першотравнева, провулок Торговий. Відповідь надав селищний голова Богдан Куруп, пояснивши, що на даному етапі є доцільність відмовитися від капітального ремонту вулиці Соборна (на що планувалося витратити майже 850 тисяч гривень) і зосередитися на поточних ремонтах тих вулиць, по яких курсує громадський транспорт і де розташовані соціальні об’єкти. З таким підходом до справи депутати погодилися.
Серед нагальних потреб селища актуальності не втрачає й зовнішнє освітлення. Як з’ясувалося, молода команда селищної влади з цим питанням не зволікає. Вже виготовили проектно — ​кошторисну документацію для трьох КТП і на поточній сесії депутати затвердили її своїм рішенням. На наступній — ​виділять кошти для реалізації наміченого. «Такою буде наша робота й в подальшому, — ​підкреслив Богдан Куруп, — ​селищна рада планує використати всі фінансові можливості, щоби забезпечити у Новій Празі зовнішнє освітлення практично на всіх вулицях, але робитимемо це поетапно. Для початку визначимося з депутатами в пріоритетності вулиць, складемо графік і будемо крок за кроком здійснювати намічене». Під час сесії Богдан Куруп закликав депутатів до спільної роботи.
Ще одну радісну новину отримали новопразці. Нарешті розпочнеться капітальний ремонт терапевтичного відділення ЦРЛ, що розташоване на території Нової Праги й де для потреб хворих збережено 15 ліжко-місць. 

«Це грандіозний проект, — ​говорить Богдан Куруп, — ​будівля потребує значних капіталовкладень, значних ремонтів і, у першу чергу, ми розпочинаємо з ремонту покрівлі, заміни вікон і вхідних дверей. Проект фінансується спільно з районною владою», — ​уточнив Богдан Куруп.
Подбали селищні депутати і про найменших школярів. Для першачків, які цього року переступлять шкільний поріг, відремонтують класи та придбають сучасні меблі у рамках проекту «Нова українська школа». Депутати на ці потреби виділили необхідну суму коштів, тож 1 Вересня першокласників зустрінуть комфортні класи, у тому числі у навчальних закладах Шарівки й Пантазіївки.
Обговорювали на сесії й питання якості питної води, яку насправді назвати питною не повертається язик. Проблема ця настільки давня й наболіла, що на сесії депутати її жваво обговорювали. Своїми думками з цього приводу поділився й Богдан Куруп. Він зазначив, що новопразький трубопровід має протяжність 50 км, переважна частина його — ​це азбестові й чавунні труби, які потребують обов’язкової заміни. До цього часу замінені лише 17 км, тож роботи у цьому напрямку дуже багато. 

«У наших планах — ​комплексна робота щодо поліпшення водопостачання селища, — ​підкреслив головуючий. — ​Плануємо не лише заміну труб, а ще розчищення свердловин та приведення водонапірних башт до порядку. Є у планах — ​придбання обладнання для очищення води», — ​підкреслив Богдан Анатолійович.
Такий господарський підхід до стратегічного питання, ясна річ, депутатам сподобався і вони беззаперечно підтримали ідею. Також селищний голова запропонував облікувати всі громадські колодязі на селищі, взяти їх на баланс селищної ради, залучити спеціалістів, щоби їх почистили, і надалі контролювати в них якість води для споживання. Депутати таку ідею також підтримали. Протокольно вирішили на кожному окрузі взяти на облік громадські колодязі й надати інформацію про це у селищну раду.
Не минули своєю увагою і сміттєву проблему. Обговорювали шляхи її розв’язання емоційно й завзято. Розпочали розмову зі змін до бюджету. Передбачалося виділити кошти у сумі 190 тисяч гривень на придбання тракторця, що буде по території косити газони від бур’янів та забирати сміття по вулицях селища. А коли поцікавилися маркою техніки, з’ясувалося, що трактор не зовсім потужний. У відповідь депутат Бугайов запропонував придбати трактор більш надійний, хоч і дорожчий. Богдан Куруп підтримав пропозицію й запропонував, у свою чергу, утриматися від придбання техніки поки депутати самі не нададуть свої конструктивні пропозиції. Між тим, головуючий підкреслив, що для потреб селища все одно слід придбати спеціальну техніку для вивезення сміття. Як мінімум, це має бути сучасний сміттєвоз. Територія Нової Праги дуже велика, її слід утримувати у належному стані, прибирати і вивозити сміття на смітник, який нараз паспортизуються, уточнив Богдан Куруп.
Йшлося на сесії і про створення Центру безпеки громадян, який, за словами головуючого, конче потрібен громаді, оскільки саме у Новій Празі найгірша криміногенна ситуація. Створення Центру передбачає збільшення кількості поліцейських, які будуть цілодобово чергувати й оперативно реагувати на виклики громадян. Передбачається, що місцем дислокації Центру буде будівля Новопразької пожежної частини, яку в перспективі також планують капітально відремонтувати. За попередніми підрахунками вартість робіт обійдеться майже 10 млн гривень. Очікується, що кошти на ремонт будуть залучені з різних фондів Державного бюджету.
Насамкінець треба зазначити, що тривала сесія майже чотири години і, що важливо, пройшла в робочій діловій обстановці. У залі панувала атмосфера взаєморозуміння, депутати вболівали за кожне питання. Розглянуто більше 32 питань.
На прохання нашого виданнях хід сесії прокоментував Богдан Куруп:
— Результатами сесії я задоволений, — ​підкреслив голова. — ​Відчувався позитивний настрій депутатів, вони були налаштовані вирішувати злагоджено всі питання черги денної. Це, тим паче, приємно, оскільки практично всі питання стосувалися життєдіяльності селища. Депутати вболівають за майбутнє своєї громади й це добре. Єдине бентежить, що на сесію приходять політично заангажовані представники інших територій, які абсолютно не мають відношення до Нової Праги, і намагаються керувати депутатами, щоби внести власні корективи у процес ухвалення рішень. Без їхньої ж присутності у місцевих депутатів зовсім інший настрій — ​вони готові до діалогу, конструктивної співпраці. Переконаний, що, так звані опозиціонери, уже зрозуміли, що чинити опір депутатам в ухваленні позитивних рішень — ​нелогічно й неправильно. Адже серед більшості в депутатському корпусі немає байдужих людей, усі прагнуть змінити життя у Новій Празі на краще. Тому у всіх нас немає іншого вибору, як гуртуватися задля ухвалення спільних важливих для життєдіяльності селища рішень.
Я глибоко переконаний, що пройде не так багато часу і всі депутати селищної ради стануть однією командою, що працює на благо Новопразької об’єднаної громади та її мешканців.