Стан організації виробничого лабораторного контролю якості питної води із джерел централізованого та децентралізованого водопостачання в районі незадовільний

Такий висновок напрошується за результатами розгляду даного питання на черговому засіданні колегії Олександрійської РДА, що відбулося 26 червня.
– Органами місцевого самоврядування у межах власних повноважень не в повному обсязі виконуються вимоги чинного законодавства в частині дослідження питної води, що призначена для споживання людиною, – ​зазначила заступник начальника Олександрійського районного управління Головного управління Держпродслужби у Кіровоградській області Анастасія Чижик. За її словами, протягом поточного року лабораторний контроль якості питної води із джерел децентралізованого водопостачання був організований та проводився лише сімома сільськими, селищними радами. Це Новопразька ОТГ, Андріївська, Куколівська, Олександрівська, Світлопільська, Травневська, Щасливська сільські ради. Така ситуація викликає занепокоєння, підкреслила доповідачка, оскільки більшість населення району використовують для господарських цілей саме воду децентралізованого водопостачання.

Загалом, на території району зареєстровано 93 джерела децентралізованого водопостачання, у т. ч. 16 свердловин, 77 колодязів.
Не охоплені необхідним контролем і дошкільні заклади, де ситуація з лабораторним дослідженням води ще гірша, зазначила А. Чижик. Для прикладу, у поточному році жодного разу не приводився лабораторний контроль безпечності та якості питної води в Новопразькому ДНЗ № 2, Бандурівському, Добронадіївському, Протопопівському, Світлопільському, Червонокам’янському дошкільних навчальних закладах.
А. Чижик підкреслила, на обліку їхньої служби знаходиться 13 джерел централізованого водопостачання – ​водогонів. У 2018 році взагалі не проводилися дослідження якості питної води на водогонах в с. Дівоче Поле, який знаходиться на балансі ТОВ «УкрАгроКом»; відомчому водогоні ПАТ «Олександрійський цукровий завод», який постачає воду населенню смт Приютівка, та водогоні в с. Шарівка, який знаходиться на балансі ПАТ «Шарівське».
Заслухавши та проаналізувавши інформацію, члени колегії ухвалили рішення, яким рекомендували керівникам комунальних підприємств, господарств, на балансі яких знаходяться водогони, вода з яких використовується населенням, розробити, затвердити та погодити робочі програми виробничого лабораторного контролю безпечності та якості питної води. Рекомендовано також сільським та селищним головам систематично проводити лабораторний контроль безпечності та якості питної води із джерел централізованого водопостачання.
Наступним пунктом черги денної засідання колегії розглянуто стан інфекційної захворюваності та заходи з її профілактики в Олександрійському районі. Члени колегії детально обговорили ефективність районних програм, що направлені на попередження, лікування та профілактику ВІЛ – ​інфекції, лікування, догляд та підтримку ВІЛ – ​інфікованих і хворих на СНІД. Йшлося і про заходи профілактики та боротьби із захворюванням на ботулізм.
За словами Анатолія Цимбалістого, головного інфекціоніста району, як і завжди, з метою профілактики подальшого розповсюдження ВІЛ – ​інфекції його медичною службою проводяться усі необхідні заходи, що передбачені протоколом. Проводяться реакції Манту, огляди пацієнтів, консультування вагітних, тестування донорів крові на ВІЛ – ​інфекцію і таке інше. Він повідомив, що станом на 1 червня поточного року на диспансерному обліку у лікаря – ​інфекціоніста перебувають 30 ВІЛ – ​інфікованих та 32 – ​хворих на СНІД.
З метою запобігання поширенню ВІЛ – ​асоційованого туберкульозу всі хворі на туберкульоз, що перебувають на обліку в районного фтизіатра, добровільно та безкоштовно проходять консультування та тестування на ВІЛ – ​інфекцію на базі кабінету інфекційних захворювань в Олександрійській ЦРЛ. Загалом, що стосується туберкульозу, за звітний період поточного року захворіло сім осіб, із них шість – ​на туберкульоз легень. На диспансерному обліку перебуває 2151 особа, у тому числі – ​45 хворих з активним туберкульозом. Доповідач також підкреслив, що протягом звітного періоду в районі значно зросла захворюваність на вітряну віспу серед дитячого населення – ​65 випадків та 5 випадків зафіксовано серед дорослого населення. Зареєстровано три випадки захворювання на ботулізм.
Заслухавши інформацію районного інфекціоніста, члени колегії ухвалили відповідне рішення.
Того дня на засіданні колегії розглянуто заходи щодо підготовки закладів освіти району до роботи у новому 2018–2019 навчальному році та в осінньо – ​зимовий період. Доповідала про це головний спеціаліст відділу освіти РДА Світлана Михайленко.
Провів засідання колегії перший заступник голови Олександрійської РДА Юрій Коваль.