Володимир Бузинник: Свині – вигідна справа, якщо займатися нею виважено та комплексно


Займатися вирощуванням свиней досить копітка справа. Адже потребує вона щоденного догляду за тваринами, наполегливості та певних знань. І, на перший погляд, здається, що це заняття викликає інтерес швидше у представників старшого віку, які вже мають певний життєвий досвід та деякий багаж знань, ніж у молоді. Проте, корінний житель с. Протопопіки Володимир Бузинник на власному прикладі довів, що успішно займатися вирощуванням свинопоголів’я можуть і молоді люди, головне – мати бажання та неабияку працездатність. Вже одинадцять років поспіль 24-річний чоловік займається розведенням в’єтнамських свиней.

У тринадцять років, всерйоз зацікавившись сільським господарством, Володимир попросив батька придбати йому декілька голів білих свиней. Але той переконав сина, що вирощування свиней цієї породи займає дуже багато часу. Та якось в один із вечорів, переглядаючи телепередачі, хлопець почув про в’єтнамських свиней. Саме звідси й бере початок його історія з розведення свиней цієї породи.
Спочатку він купив 3 голови – 1 свиноматку та 2 кнурів. Поступово чисельність свинопоголів’я збільшувалася. І згодом вже наявні в особистому підсобному господарстві Володимира п’ять свиноматок двічі на рік приводили в середньому по 9 голів молодняку. Розведенням свинопоголів’я хлопець займається не для товарних цілей, а для власних потреб, адже має велику родину.
– Я не випадково почав розводити саме в’єтнамських свиней, адже вони мають численні переваги, на відміну від тварин звичайної білої породи. Зокрема, вагомою відмінністю утримання в’єтнамських свиней є те, що їх можна годувати сирим кормом: кукурудзою, пшеницею, а також травою та сіном, – розповідає Володимир Бузинник. – Також їм притаманна скоростиглість – у віці 5–6 місяців їх вже можна парувати. У той час, як цей процес у свиней білої породи настає не раніше, ніж після півторарічного утримання. Супоросность свиней в’єтнамської породи триває три місяці три тижні і три дні.
За словами Володимира, в’єтнамські свині мають міцне здоров’я та високий імунітет, а ще вони дуже чистоплотні, тож за ними просто доглядати. Як стверджує чоловік, в’єтнамські свині відрізняються від свиней білої породи не лише зовнішнім виглядом та доглядом, а й виходом м’яса, сала та їхніми смаковими властивостями.
– Кожен господар, який займається свинарством, може самостійно регулювати необхідний вихід товщини шпику. Адже співвідношення м’яса та сала  у кожній тушці буде залежить від раціону годівлі тварин, – продовжує розповідь Володимир Бузинник. – Якщо годувати свиней вареним кормом, то вони швидше набирають масу і у них наростає дуже багато сала, якщо сирим кормом і травою – наростає більше м’яса. Наприклад, я використовую збалансоване харчування.
Володимир наголошує, якщо правильно підійти до заняття свинарством і побудувати роботу у вигляді так званого безперервного конвеєра, як це зробив особисто він – одних свиней коле, інші підростають та дають приплід, то можна забезпечити для себе постійне вживання якісної та екологічно чистої продукції тваринного походження протягом усього календарного року. Вага дорослої свині, яка йде на забій, складає 60–70 кг.
На моє запитання, яку найбільшу кількість тварин він утримував, займаючись свинарством протягом одинадцяти років, Володимир зазначає, що це було приблизно 100 голів свиней різних вікових груп.
Тривалий час Володимир Бузинник працює зварником у ТОВ «Каміна-Агро», що розташоване у с. Протопопівка. Та, попри зайнятість на роботі, він встигає встати рано-вранці, щоб самостійно, без сторонньої допомоги,  попоратися по господарству та нагодувати своїх «п’ятачків». Вистачало сил і часу в нього на це заняття і під час студентських років. Головне, що завжди керувало ним – велика любов до справи, якою він займався, а ще усвідомлення рівня відповідальності за власну родину, яку необхідно прогодувати.
Рік тому у зв’язку із виявленням на території району випадків захворювання на африканську чуму свиней, на Олександрійщині ввели карантинні заходи. Для того, аби не ставити під загрозу наявне поголів’я, Володимир заколов усіх свиней. Але на цьому заняття чоловіка тваринницькою галуззю не закінчується.
– Свині – вигідна справа, якщо займатися нею виважено та комплексно, – запевняє протопопівський господарник і підраховує, яку кількість «п’ятачків» придбає вже найближчим часом.