Поліцейський – ​не просто професія, а поклик душі

Зазвичай, у правоохоронцях люди вбачають надійних захисників прав та свобод громадян. Тим більше, коли йдеться про дільничних. За родом служби вони – ​найближче до людей, а відтак покладаються на них у першу чергу. У структурі служби дільничних інспекторів Олександрійської районної поліції працює п’ять дільничних офіцерів, яких у реформованій міліції вже називають шерифами. Одним із кращих та найсумлінніших працівників є старший дільничний офіцер поліції 28-річний Ярослав Юрійович Рябенький.
Ще навчаючись у школі, він вирішив, що свою майбутню професійну діяльність неодмінно пов’яже із роботою у правоохоронних органах. До цього його спонукало велике бажання стояти на захисті прав і свобод громадян, захищати їх від протиправних посягань.
Аби втілити мрію в життя, Ярослав вступив на навчання до філіалу Харківського Національного університету внутрішніх справ на спеціальність слідчого. Свій трудовий шлях молодий правоохоронець розпочав у 2011 році на посаді дільничного офіцера поліції Олександрійського районного відділення поліції Олександрійського відділу поліції, а згодом його призначили старшим дільничним.

Спочатку захисник правопорядку обслуговував територію Приютівської селищної ради, Бандурівської, Войнівської сільських рад, пізніше – ​Протопопівської, Костянтинівської, Косівської сільських рад.
А ось вже близько декількох років за Ярославом Рябеньким закріплена одна з найбільших територій обслуговування Олександрійського району, що об`єднує Олександрівську, Дівочепільську, Попельнастівську, Червонокам’янську, Андріївську, Куколівську, Щасливську, Добронадіївську сільські ради.
– До моїх функціональних обов’язків, у першу чергу, належить проведення профілактичної роботи серед усіх верств населення. Також здійснюю систематично профілактичну роботу з категоріями громадян, які схильні до скоєння злочинів та правопорушень. Дбаю про забезпечення громадського правопорядку. Працюю над запобіганням злочинів, їх припиненням та розкриттям майна, – ​розповідає Ярослав Рябенький.
Серед питань, у вирішенні яких жителі населених пунктів звертаються за допомогою до старшого дільничного офіцера, він, передусім, виокремлює вчинення стосовно них домашнього насильства (без нанесення тілесних ушкоджень: сварки із використанням нецензурної лайки, погрози, нанесення легких тілесних ушкоджень). Приміром, якщо особа вперше вчинила домашнє насильство, то вона сплатить штраф у розмірі від 170 до 340 грн, якщо повторно притягується до відповідальності – ​буде залучена до громадських робіт на території сільської ради, де проживає, а якщо втретє – ​на неї накладається адмінарешт. Ярослав Рябенький зазначає, що зазвичай, категорія громадян, які скоюють домашнє насильство, соціально неблагополучна.
На другому місці серед питань, у яких доводиться розбиратися поліцейському, лідирують крадіжки особистого майна громадян, металобрухту, а також домашньої птиці – ​курей, гусей, качок. Захисник правопорядку наголошує, що протягом останнього часу найбільша кількість крадіжок металобрухту була ним зафіксована у с. Червона Кам’янка (4 випадки) та у с. Добронадіївка (один випадок). У цих населених пунктах вночі невідомі особи здійснювали крадіжки залізних виробів із територій помешкань громадян, а також із їхніх гаражів. Та, на щастя, завдяки оперативності та професіоналізму правоохоронця, йому вдалося встановити та затримати крадіїв. Ними, за словами поліцейського, виявилися двоє місцевих чоловіків. Один з них раніше вже притягувався до відповідальності за крадіжки. Винні у скоєнні злочину особи чекають на вирок суду. Завдяки затриманню крадіїв вдалося, зокрема, й зменшити кількість випадків розкрадання металобрухту та попередити їх ймовірне скоєння в майбутньому.
– У 2018 році мінімальна сума крадіжки, за яку настає кримінальна відповідальність, становить 176 грн 20 коп. Беручи до уваги висновки товарознавчої експертизи стосовно оцінки викраденого майна, які надають експерти Кіровоградського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, працівники поліції класифікують вид злочину. Або це кримінальне, або адміністративне правопорушення. Відповідно до цього й обирається міра покарання, – ​говорить Ярослав Рябенький.
Розповідаючи про свої повсякденні поліцейські будні, старший дільничний офіцер наголошує на тісній співпраці із сільськими головами району. Керівники підпорядкованих сільських територій, за його словами, люб’язно надають кабінети, в яких він, згідно з графіком, здійснює прийом громадян.
Наостанок нашої розмови захисник правопорядку зауважив, що поліпшення потребує матеріально-технічна база райвідділу поліції, адже результати роботи працівників поліції значною мірою залежать і від цього чинника. У свою чергу, Ярослав Рябенький запевнив, що і надалі буде сумлінно виконувати свої професійні обов’язки, щоб жителі району почувалися у безпеці. Адже для нього справа, якою він займається, не просто професія, а поклик душі.