На допомогу прийдуть новопразькі вогнеборці

Якщо у когось із новопразьців, не доведи Боже, трапилась пожежа за допомогою вони поспішають до працівників підрозділу місцевої пожежної охорони – команди Новопразької селищної ради (МПК). Адже люди знають, що мужні і відважні пожежники не залишать їх сам на сам із бідою, вчасно прийдуть на допомогу та приборкають вогняну стихію. 

Чотири останніх років незмінним керівником Новопразької МПК працює В’ячеслав Вовк, який загалом у пожежній сфері трудиться вже десять років. У нього в підпорядкуванні перебуває сім пожежних та п’ять водіїв. Всі чоловіки проживають у Новій Празі, тож добре орієнтуються на місцевості і в разі невідкладного реагування, знаючи короткі об’їзні шляхи, оперативно дістаються до місця пригоди.
В сучасному світі перелік обов’язків пожежних значно розширився, тож нині крім їхнього головного завдання – гасіння пожеж, захисту життя і здоров’я громадян, вони також здійснюють прибирання залишків аварійних дерев, буксирування автотранспорту під час снігових заметів, дістають тварин, які потрапили у пастки.
В умовах децентралізації та створення Новопразької об’єднаної територіальної громади дещо розширилася і територія обслуговування вогнеборців. Так, тепер крім, селища Нової Праги, вони обслуговуватимуть Пантазіївку та Шарівку, які увійшли до складу громади. Але не відмовляють нині рятувальники у допомозі і своїм землякам із Світлопілля, хоча дана територія не увійшла до складу Новопразької ОТГ.
– Найчастіше пожежі виникають на території особистих домоволодінь селян, але також мають місце і загорання залишків пожнивних решток, очерету, – розповідає В’ячеслав Вовк і додає, що основними причинами виникнення пожеж зазвичай є необережне поводження людей з вогнем у побуті, порушення правил техніки безпеки, зокрема, й користування несправними розетками та непридатним до користування пічним опаленням.
Про пожежу у Новій Празі жителі селища повідомляють, телефонуючи до місцевої пожежної охорони, на особистий мобільний телефон рятувальників або диспетчеру пожежної частини в Олександрію за номером 101. Для швидкого реагування на виклики у підрозділі місцевої пожежної охорони Новопразької селищної ради є два автомобілі, один з яких – всюдихід, його переваги особливо відчутні у зимовий період.
Службові машини новопразьких рятувальників укомплектовані усім необхідним для гасіння пожеж: бочкою з водою, вогнегасниками, двадцятиметровими рукавами, чотирьохметровою штурмовою пожежною драбиною, дванадцятиметровою розкладною драбиною, мотопомпою, забірними рукавами. Але бувають і такі випадки, коли на пожежу одночасно прибуває два наряди пожежних – з Олександрійської пожежної частини та із Новопразької МПК. 
– На виклик може виїжджати декілька екіпажів пожежників, все залежить від складності та характеру пожежі. Скажімо, займання пально-мастильних матеріалів водою загасити не вдасться, це можна зробити лише за допомогою спеціальної піни, якої у нас немає. У такому випадку, наприклад, нам прийдуть на допомогу колеги-рятувальники з Олександрії. Але до їхнього приїзду ми теж не будемо сидіти, склавши руки, а використовуватимемо всі можливі в цій ситуації спецзасоби, щоб зменшити температуру полум’я і локалізувати джерело загорання, – зазначає В’ячеслав Вовк.
Далі, характеризуючи матеріально-технічну базу очолюваного підрозділу, керівник зазначає, що загалом з місцевого бюджету для потреб МПК було передбачено на поточний рік близько 900 тис. грн. І демонструє нові комплекти спецодягу для рятувальників, рукава для гасіння пожеж, ручні пожежні стволи.
Нині дві червоних машини, які знаходяться у гаражі підрозділу місцевої пожежної охорони Новопразької селищної ради, перебувають у повній бойовій готовності, адже в будь-яку годину дня і ночі про порятунок у пожежних можуть просити місцеві жителі. І тоді, за лічені хвилини, новопразькі вогнеборці прийдуть на допомогу своїм землякам, вступаючи у нерівний двобій з вогнем, захищаючи життя і здоров’я людей, рятуючи їхнє майно. Адже така у них професія!