«Хлібодар» - виконавець і пропагандист кращих зразків української пісенності


Вже понад півстоліття — 53 роки поспіль у Новій Празі функціонує народний аматорський хор «Хлібодар». У 1998 році нове життя хору дала молода, енергійна, закохана у справу Вікторія Хода. До моменту приходу Вікторії у «Хлібодар», у нього тривалий час не було керівника, тож він почав поступово розпадатися, і із попереднього складу учасників залишилося всього чотири хористи.

За словами Вікторії Ходи, їй було непросто сформувати колектив, адже потрібні були справжні поціновувачі української пісні, які тонко відчувають її серцем і душею. Через друзів, знайомих вона почала шукати новопразьців, які мають вокальні здібності та не уявляють свого життя без пісні. Таким чином почав формуватися новий склад колективу. Сьогодні у «Хлібодара» — 22 виконавці, серед яких є і чоловіки, і жінки. Наймолодшим учасникам хору 22 роки, найстаршим — 70.
Варто сказати, що Вікторія старанно підійшла й до підбору репертуару для учасників «Хлібодару».
— Відбирати пісні я прагну на власний смак, але обов’язково враховую вподобання самих хористів. Загалом, репертуар нашого колективу базується на зразках української пісенності — народна пісня, пісня з елементами автентичності, пісні українських композиторів, які близькі до народних, — розповідає Вікторія Хода.
Особливе місце в репертуарі учасників «Хлібодару» займають українські народні пісні, з допомогою яких керівник хору прагне передати самобутність нашого народу. Крім того, за час, протягом якого Вікторія очолює «Хлібодар», вона намагалася внести у його діяльність певну новизну, характерну особливість, яка б вирізняла даний колектив з-поміж багатьох інших. І такою відмінністю стала специфічна манера виконання пісень — більш відкрита форма, наближена до народної. Кожна репетиція — то важка, але цікава робота, до якої учасники хору та його керівник ставляться дуже серйозно. Щоразу прагнуть вдосконалювати виконавську майстерність, наближаючи її до професійної.
Протягом багатьох років вдале поєднання вокальної техніки та сценічних костюмів створює неповторний колорит учасників «Хлібодару». Колектив постійно бере активну участь у заходах районного рівня, крім того, є щорічним учасником Всеукраїнського фестивалю-конкурсу вокально-хорового мистецтва «Калиновий спів», де неодмінно посідає призові місця. З цьогорічного «Калинового співу», який традиційно проходить у Кропивницькому, народний аматорський хор «Хлібодар» повернувся із вагомою перемогою — виборов почесне I місце.
— Участі у Всеукраїнському фестивалі передувала серйозна підготовка та велика наполеглива робота кожного учасника колективу. У конкурсній програмі ми виконали два твори: українську народну пісню «Позволь мені мати» в обробці О. Стадника та «Ой там, на тім вигоні» (музика І. Балеми, слова Я. Ваньо). Остання а капелла дуже вразила журі та слухачів високим рівнем виконавської майстерності. Я вважаю, що цьогорічна перемога «Хлібодару» — спільне досягнення усіх членів хору, адже кожен з них викладався на повну. Виступити на високому професійному рівні та посісти перше місце — було нашою великою метою, — зазначає Вікторія Хода.
Пісня завжди відігравала важливу роль у житті нашого народу — з нею ми зустрічаємо свята, проводжаємо на війну. Пісня була і залишається тим стрижнем, який об’єднує людей. Пропагуючи щиру українську пісню вже протягом багатьох років поспіль, члени «Хлібодару» щоразу наголошують на значенні пісні, її популярності в Україні, в черговий раз підтверджують талант виконавців і те, що в усі часи душа українського народу прагнула доторкнутися до прекрасного, духовного.

Антоніна Пилипенко, начальник відділу культури і туризму Олександрійської райдержадміністрації:
«Хор «Хлібодар» єдиний в районі, який носить почесне звання «народний». І за високу виконавську майстерність, популяризацію української народної пісні він дійсно його заслуговує. Колектив відіграє помітну роль у культурному житті району та області, він завжди бере активну участь у різноманітних заходах. Своїм неповторним співом заворожує слухачів до глибини душі. Я завжди пишаюся учасниками «Хлібодару», коли вони представляють наш край на різних заходах - і обласних, і Всеукраїнських. Тим більше, що зазвичай їхня участь увінчується перемогою. Учасники «Хлібодару» вже відсвяткували золотий ювілей, але сили і натхнення у них вистачить ще на багато років уперед, щоб дарувати нам свою творчість і чарівний спів».